Sunday, September 29, 2024

Riskbanken - superundrets Kalkylska tumskruv

Efter en heldag ute i solsken, vind och frisk luft ivrigt arbetandes på att tjäna pengar genom:

  • lite allmänt fastighetsunderhåll
  • cykelreparationer 
var det skönt att skriva och reflektera lite samt studera lite siffror i Mästerexcelarken.

Som familjeförsörjare krävs en hyfsad bostad och med bostad duger (tyvärr) inte:

  • husbil
  • personbil (kombi mest benplats)
  • tält
  • liggunderlag i slumpmässig trappuppgång
  • parkbänk slumpvist utvald inför natten 
  • studentlägenhet
  • stuga i obygden
  • etta med kokplatta
  • en etta med kök
  • en tvåa med kök
  • en trea med kök

I 1940-talets Sverige hade visst alla de tre senaste alternativen ansetts fullt tillräckeliga, hur nu det gick ihop med 5+ ungar och 2 vuxna i en etta har Kalkyl aldrig greppat. Inte ens en tvåa känns vettig även om det naturligtvis visst skulle gått att uthärda, med betoning på att då just uthärda och överleva (vilket antagligen var det enda som stod till buds då var och en till största delen fortfarande fick betala för sig själva under denna tid).

Med både jobb#1, jobb#2 samt ett volontärsjobb i form av jobb#3 är livet hektiskt. Det svenska superundret utsatte det svenska folket för en räntechock av rang, den utspelades under tiden 2022-05 till 2024-05 ganska exakt, och inflationen skulle motas ner. Ansatsen om att en hög inflation är skadlig för ekonomin förstår de flesta och hög inflation måste kraftfullt motas ner, problemet är när orsaken till inflationsstegringen missförståtts... En inflation alltså som till största delen kunde tillskrivas rejäla prisökningar på energi i olika former... Massinjektioner av pengar under C19 orsakar förstås också... Precis, inflation då penningmängden ökade. Ja och tyvärr blev det sen även krig (vilket även det påverkade energin) vilket nu tyärr har blivit än fler krig och läget ser så där ut... Givetvis drabbade de kraftigt höjda räntorna inte alla lika och de som drabbades värst var de med lite större bostäder i attraktiva lägen eftersom de naturligtvis betingar ett högre pris och därmed i många fall ett mysigt lån. Nästan alla drabbades på ett eller annat sätt ändå eftersom matpriserna steg kraftigt, nästan sanslöst mycket faktiskt. En del drabbades än värre genom att de dessutom blev av med sitt arbete och därmed sin trygghet och inkomst, denna tragedi växer nu dag för dag eftersom alltfler företag tvingas att inse att det helt enkelt inte finns mer buffertkapital eller ork att härda ut längre. Superundret kunde gjort en välgärning nu i september genom att bringa ut lite hopp med en dubbelsänkning men deras förtroende var viktigare för dem, ja trots att få hyser något större förtroende för superundret längre... Sorgligt, irriterande och ledsamt. En styrräntesänkning (ja även höjning även om höjningar märkligt nog slår fortare ut i hela systemet) tar ett bra stycke tid innan det letat sig ut i hela systemet... Kalkyl har levererat massiv kritik mot superundret under nästan hela perioden sedan 2022-05 mot superundret och den beror inte på den egna situationen. Den egna situationen och resan mot FIRE exekveras med hängslen och livrem samt lite annat skydd och en styrränta på uppemot 11% kunde hanteras sade Mästerexcelarken, ja utan problem och ytterligare ett antal procentenheter kunde hanterats om svångremmen hade dragits åt. Det hade självklart inte varit kul och redan en styrränta på 4.0% har varit ledsam, detta eftersom den sänkte sparandet med cirka 30% och detta under uppbyggnadsfasen...

Det var en mycket dramatisk och brant räntestegring ifrån det svenska superundret. Huruvida det var särskilt klokt eller inte berörs inte i detta inlägg då ett flertal sådana på denna blogg eller i övrig media kan läsas.

För Kalkyl som strävar mot FIRE status var det inte alls kul och timingen var sådär. Det har gjort ont, varit jobbigt och känts smått förjävligt ibland (katastrofåret sattes som benämning på år 2023). Det gör ont ännu, även om det börjar att lätta något:

-25% i räntekostnader (brutto) har rått sedan några månader mätt emot "värsta" utfallet som rådde där i november 2023. Det är en hel del sköna slantar som sparas. Superundrets bidrag är ännu nästan försumbart, men självklart välkomna de med, och effekterna tillskrivs Kalkyl + Avanza. En riktigt bra kombination och Kalkyl är mycket tacksam mot Avanza som möjliggjort framfarten. ja för möjliggörandet och den totala framfarten för den Kalkylska Pengamaskinen. Att studera den nu aktuella lägre räntekostnaden kontra den "värsta" är tillfredsställande och än mer tillfredsställande är det att tiden äntligen återigen är på låntagarnas planhalva, mer lättnad är att vänta då konjukturen nu viker på riktigt (betonar att detta inte varken anses vara eller är roligt, bra eller trevligt i ett större perspektiv men det sätter fart på det svenska superundret som sett till att köra sönder konjukturen).

Framöver bör dock även superundret bidraga mera till procenttalet och en dubbelsänkning i november eller december kommer att både välkomnas och sitta fint! Den, dubbeslsänkningen alltså, är nästan garanterad att inträffa i närtid även om det naturligtvis alltid finns nån liten chans att den ändå inte blir av, det finns alltid nåt som kan stjälpa allt tyvärr. Kanske ska superundret fortsätta sitt tramsande med "stramhet, kärvhet och annat tråkigt" trots att alla nu kan se hur det faktiskt ser ut... och till stor del orsakat av superundret självt... Som parentes kan nämnas att 240925 när superundret levererade -25 punkter fick superundret påfyllnad av sina egna kassakistor med 25 mdr ifrån skattebetalarnas aldrig inbetalda och aldrig sinande "kassa"... Samma dag alltså... Och denna påfyllnad med skattemedel p.g.a superundrets felaktiga manövrering i stort... men fel hjälper skattebetalarna till att kompensera för, med eller utan sina medgivanden. En helt klart förunderlig värld och ett förunderligt land vi lever i.


 

No comments:

Post a Comment