Saturday, September 28, 2024

Avanza - Montrose/Carnegie

 Avanza valdes som partner för resan mot FIRE när resan startade. Det känns som det var väldigt länge sedan resan inleddes. Tiden går fort och verkar dessvärre också accelerera... Om några få månader har den Kalkylska FIRE resan pågått och exekverats i 7 år, Med 10% årlig avkastning innebär det att 1,000 kr vid starten skall ha blivit 1,949 kr. Det är på ett sätt en svindlande tanke, särskilt om några nollor adderas till beloppen.

Avanza har genomgått en mycket stor förändring under dessa år som resan pågått. Till stora delar har denna förändring varit väldigt bra och Avanza har enligt Kalkyl varit den ledande nätmäklaren vilket bekräftas av de många "årets bank" utmärkelserna Avanza erhållit. Avanzas resa har långtifrån alltid varit angenäm som kund, det har varit många och frekventa förändringar av mindre eller större omfattning vilket lett till mycket frustration, irritation och ibland rena haverier. Avanza hade uppenbarligen där i början en del medarbetare som i alla fall hyfsat frekvent hämtade in information ifrån många av oss, huruvida Kalkyl får räknas in i denna skara eller inte lämnas år andra att bedömma, tidiga FIRE strävare och ofta även FIRE bloggare, en del av dessa informationsinhämtningar har lett fram till dagens väldigt fina Analys i både appen och på hemsidan. Framförallt gäller detta hur utdelningar presenteras, erhållna och kommande, månadsvis, årsvis o.s.v. Många av de grafer eller tabeller vi tidiga FIRE strävare skapade själva har Avanza på ett mycket snyggt och proffsigt sätt fått in i både appen och på hemsidan och spararen behöver numera gära betydligt mindre sjävl för att få fina översikter. Det kan förstås diskuteras om detta bara är av godo eller inte men det är en annan diskussion som skippas.

Appen har tyvärr genomlidigt både superbra samt superdåliga uppdateringar och en så även hemsidan. Ibland har Avanza lyssnat och ibland har de ignorerat kunderna och menat att de vet bäst... Inom Avanza verkar absolut inte allt gått vägen heller, många av de tidiga eldsjälarna har slutat, frivilligt eller av tvång. Inom toppledningen har det varit en del cirkus minst sagt... Förhoppningsvis går det bättre framöver.

En del förändringar har önskats länge men Avanza har hårdnackat ignorerat dem, t.ex. bortplockandet av de ytterst löjliga, provocerande och dyra courtageklasserna. För småsparare spelar de ingen roll men fr sparare med lite mer pengar spelar de en stor roll ibland. Nordnet är inte bättre här, snarare faktiskt sämre. Nordea införde rakt courtage på 0.06% samt återbetald källskatt redan månaden efter, i övrigt verkar Nordeas plattform varit sådär...

Montrose är Carnegies satsning på nätmäklarsidan. Montrose är inte lanserad ännu men det sker troligtvis inom kort och plattformen betatestas redan nu för fullt.

Detta är ett klart hot mot både Avanza och Nordnet. En del nyckelmedarbetare ifrån Avanza har gått över till Montrose. Både Avanza och Nordnet bör stå på tå nu och skynda på att införa de saker de hittills inte velat ta itu med, t.ex.:

  • rakt courtage och skippa courtageklasserna och denna inlåsning
  • sänka valutaväxlingsavgifterna
  • Avanza tar även ut växlingsavgifter på utdelningar i annan valuta än sek...
  • sänka fondavgifterna, Levler och SAVR ska inte vara billigare eller?'
  • erbjuda brygglån (för bostadsbyte)
  • återbetala källskatt månaden efter utdelningen betalats ut. Nordnet gör så idag liksom Nordea. Enligt Avanza återbetalar Nordnet inte 100% av betald källskatt, vilket alltså Avanza gör men först året efter... Kalkyl har inte uppfattat att detta stämmer så ser fram emot kommentarer eller dementering kring detta påstående från Avanza.
  • se till att bli en mer heltäckande bank, vore bra att kunna ha lönekonto samt betala räkningar hos den valda partnern
  • Avanza lider en del gentemot Nordnet vad gäller källskatt i vissa andra nordiska länder. Kalkyl har tillslut landat i att försöka att samla allt hos samma nätmäklare då det blir enklare få en total översikt (provat på sparkonton hos flera banker tidigare och visst det fungerar men...) samt enklare flytta omkring med pengar samt ger totalt sett bättre fördelar som kund när samling ger större kapital. T.ex. är 35% källskatt i Finland inget kul alls, som erhålls med Avanza men undviks med Nordnet... Och det tar alltså dessutom 1 år att få tillbaka de pengarna som Avanzakund...
Finns säkert flera andra punkter som saknas och kommentera gärna vilka du tycker saknas. För bostadslån har de senaste årens vansinnesframfart a la det svenska superundret eller den svenska Riskbanken (Riksbanken) helt klart fört fram att Avanza även borde tillhandahålla ett bostadslån som går att binda på en viss ränta...

Kalkyl är som tidigare kommunicerats väldigt nöjd som helhet med Avanza, att saker ibland strular måste tyvärr i dagens komplexa värld accepteras. Vad som däremot inte behöver accepteras är ständiga förändringar där saker försämras, ändras till oigenkännlighet o.s.v. Kalkyl gissar att Montrose blir en farlig utmanare som dock gissningvis kommer att ha massor med initiala problem eftersom plattformen kommer att vara alldeles ny och oprövad i skarpt läge. Redan det raka och mer ärliga courtaget på 0.05% än de förfärliga courtageklasserna lockar förstås även om Kalkyl lämnat uppbyggnadsfasen till största delen. Återbetalning av källskatt som idag på Avanza tar 1 år är ok men 1 månad hade varit mycket bättre, hur Montrose agerar på denna punkt är okänt just nu. 

  • Tips till Avanza är att gå all-in och helt enkelt börja återbetala inbetald källskatt samma dag som utdelningen anländer på kontot! Summorna är kända och pengar kommer att återfås av Avanza så om allt fungerar som det ska, vilket det självklart ska göra, är det ingen förlust utan bara goodwill-vinst!
    Kom igen AVA! Kalkyl vill gärna behålla Er och tala bäst om Er!
   

No comments:

Post a Comment