Wednesday, September 25, 2024

Riskbanken - förutsägbar...

 Så var den stora dagen äntligen här, 240925 var det spännande datumet. Dagen innebar dubbel glädje då:

  • superundret sänkte styrräntan med 25 punkter
  • jobb#1 betalade ut lön
Fram tills att superundret kommunicerade sitt styrräntebesked fanns en minimal men ändå närvarande förhoppning om att superundret skulle göra rätt för en gångs skull, rätt genom att slå till med en dubbelsänkning (-2*25 punkter). Så blev det tyvärr och naturligtvis inte och det var högst förväntat att så inte skulle ske, detta då superundret sällan gör nåt rätt.
 
Många är rösterna som tycker att superundret är för försiktiga och endast förlänger lidandet hos både företag och privatpersoner i landet med än mer konjukturnedgång som följd. Superundret har antagligen under sina viktiga möten insett att -50 punkter borde göras men ack då skulle deras "trovärdighet" bli lidande eftersom de inte kommunicerat en möjlig dubbelsänkning. De försöker framställa att deras trovärdighet är viktig, ja samma trovärdighet som de själva skjutit i sank i alla fall sedan 2022-05 under räntehöjningscykeln ifrån helvetet (där +100, +75 och +50 punkter klarades av utan större bekymmer ifrån superundret och där därmed förutsägbarheten gick mot cirka noll). Där och då snackades det inget om några trovärdighetsproblem under den branta banan upp, nu är den tydligen väldigt viktig. Ingen dubbelsänkning alltså, trots att KPIF ligger en bra bit under målet om 2.0%...

Nå, som sagt, det fanns inga förväntningar om -50, endast en liten förhoppning fanns. Nu blev det -25 och varje sänkning är välkommen. Tråkigt att fler företag och fler privatpersoner offras i superundrets trovärdighetsdilemma. Ett tips till superundret om någon i dess inflationsdirektion läser dessa rader är att med den räntehöjningscykel samt övriga åtgärder som använts tillsammans med ständiga prognosmissar och okunskap om valutarörelserna för kronan så behöver ni framöver inte ens försöka att jobba med trovärdigheten, den är redan körd i botten. Det allmänna snacket nu om att folk kanske vågar göra si eller så när de "vet" att räntan framöver sänks än mer och än snabbare hoppas Kalkyl leder till att folk fortsatt håller hårt i sina slantar istället, med superundret vet nämligen ingen vad som framöver skall ske (förutom inflationsdirektionen själv som dessutom inte var varken sena eller förträffliga i att utnyttja sina förkunskaper genom räntebindning av sina egna lån, Thedéen själv föredömligt exkluderad i detta moraliskt och förtroendeavskräckande handlande). Kanske energipriserna återigen skenar uppåt, det lär ju räcka om en eller två reaktorer stannar... Inga av de kvarvarande sex (6/12 återstår och körs ännu alltså) kämparna och hjältarna är direkt unga och pressas allt mer under "den gröna omställningen". Energipriset var den enskilt största faktorn som drev inflationen kraftigt uppåt, sannolikheten för att detta kan ske igen har knappast minskat sen förra gången... Men oroa eder icke, superundret har koll på energipriset, hm och allt, och kan sänka det genom sitt förträffliga räntevapen!

2 comments:

  1. Jag trodde inte heller på en dubbelsänkning. Men jag tar det jag får och hoppas på en fortsatt stabilisering av energipriser och inflation som kan möjliggöra ännu lägre räntenivåer långsiktigt.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå NLI! Ja varje sänkning är välkommen o nu har superundret bäddat för -50 i nov eller dec så det bör gå rätt väg framåt, äntligen!

      Delete