Monday, September 23, 2024

2024 års budget

 För första gången på väldigt många år var det ett program på SR som gladde, lät uppmuntrande och ingav hopp inför framtiden. Vilket program? Ja det var faktiskt:

SR P1 och Budgetdiskussion , lyssna här!

Elisabeth Svantesson (M) Sveriges nuvarande finansminister gjorde en synnerligen rekommenderlig framställning, för första gången på väldigt många år andades en budgetproposition:

  • glädje
  • vilja
  • kraft
  • handlingsförmåga
  • framtidsoptimism
Den andades mycket annat också. Svantesson är inte alltid den bästa talaren men helt klart har hon tränat och blivit mycket bättre, Kalkyl vill nästan säga lysande som omdöme. Det var en fantasiskt presentation av årets budgetproposition och Svantesson gjorde en utomordentlig prestation. Att återigen höra någon slags framtidsvision med tro, hopp och glädje samt med avsikter om att än mer försöka rätta till Titanic-Sveriges kollisionskurs var underbart, fantastiskt och så härligt! Bra jobbat Svantessson! Mycket bra!

Kalkyl uppmanar alla läsare av denna blogg att lyssna på detta anförande, ja väldigt gärna också kommentera mycket oftare och mer än ni brukar göra. Kommenarerna driver skrivlusten och utan dem mattas den ner och tillslut blir den noll.

Efter Svantesson framförde även Oskar Sjöström (SD) ett bra tal! Liksom Svantessons tal andades även detta tal vilja, positiv anda och tro på framtiden, tro på att försöka förändra och därmed förhindra totalhaveriet Titanic-Sverige.  

Det är fokus på att försöka göra Sverige bättre i framtiden, inte den (S) kortsiktigheten som normalt råder. 

  • Sänk skatten som är bland världens högsta
    • inte en stor sak egentligen, handlar om att den korkade marginalskatten (a la (S)) sänks från 55% till 52%, "hela" 3%e av stölden är det som tas bort alltså och 2%e saknas innan den högst orättvisa marginalskatten når 50%. Samtidigt låter Svantesson nu den irriterande och felaktiga pausningen av uppindexeringen av brytgränsen för statlig inkomstskatt åter indexeras upp, så som systemet var tänkt att fungera alltså men 2023 sattes detta på paus vilket var felaktigt... 
    • (M) menar att i alla fall 50% av lönen ska tillfalla löntagaren, det är nog få med handen på hjärtat som inte till 100% instämmer i att om du tjänar 1000 kr ska du minst få 500 kr utbetalt, ja eller om du tjänar 50,000 kr ska minst 25,000 kr gå till dig. Med 52% marginalskatt om budgetpropositionen går igenom är det en bra bit kvar till detta men en bra början är det och en sänkning av nuvarande marginalskatt med 3%e.
    • marginalskattesänkningen är enligt alla hittills gjorda beräkningar självfinansierad över några få år. Varför? Jo för med sänkt marginalskatt ökar viljan, lusten och motivationen att jobba mer även för de som har en något högre lön, fler arbetade timmar betyder ökade skatteintäkter samt en ökad vilja att göra än bättre ifrån sig.
  • det gnälls från vänstersekten om att det är hemskt att utlandsbiståndet sänks... Jaha ja, 56 mdr blev nu 52 mdr. Hela 52 mdr skänker Sverige till saker i utlandet med väldigt oklar nytta bör tilläggas och där stöden många gånger inte ens följs upp och om de äntligen följs upp finns i vissa fall ingenting av det som stödet avsåg att just stödja... men pengarna är förstås borta sen länge... våra skattepengar... Kanske bättre hushålla med pengarna och kontrollera vad de bidragit till istället för att ösa iväg mer och än mer?
    • räknas Ukraina stöden in som nu är många och väldigt stora och dyra är 52 mdr långt ifrån verkligenheten och frågan varför inte Ukraina räknas in i denna siffra, lite konstigt...
  • Sjukvården och skolan får visst tillägg, vänstern ljuger. Vad gäller sjukvården har dock (M) rätt, det är inte bara pengar som krävs, nej mycket annat behövs inom vården och börja med att sparka massor med anställda som inte jobbar med att vårda patienter, t.ex. massor med chefer som har alldeles för höga löner och mest belastar de andra arbetarna med fler rutiner, möten och krav. För Anna Borgs Vattenfalls månadslön, 1.45 mkr kunde t.ex. gissningvis så där runt 55 sjuksköterskor anställas. 55 sjuksköterskor mot 1 VD alltså...
  • Enormt många miljarder ska framöver satsas på att fixa ett (S) lett infrastrukturhaveri som saknar motsycke... El, VA, vägar och järnvägar... Vad i hela friden har (S) egentligen gjort? Satsat på "gröna omställningen" som kräver massor med mer elenergi, ca dubbelt så mycket mot dagens total, samtidigt som de stängt ner 6 kärnkraftsreaktorer... Tur vi har 6 kvar, dessa får kämpa vidare och allt hårdare år efter år eftersom effektuttagen ökats och ökas på undan för undan. Nu senast ut är Forsmark 1 vars generator nu genomgått en delreparation (statorisolering åtgärdats), effekttaget skall därmed kunna ökas med 50 MW.
  • Rättväsendet får rejäl förstärkning
  • Infrastrukturssatsningen är enorm och ja den behövs, under framförallt (S) vid makten har det svenska vägnätet blivit allt sämre liksom järnvägen. Många är de bilister som missat att väja för ett kraterliknande "potthål" i vägarna, ersättning utgår inte och individen får bekosta nya däck, fälgar, framvagnsinställning, nya fjädrar kanske o.s.v. Ja om nu bilisten är vid liv efter en nerkörning i något av de större "potthålen"... Ibland råder rena tragedin här: istället för att snarast fixa hålen, ja hjälpligt i alla fall, lägger vägverket tid på att montera upp varningsskyltar typ 'vägskador' eller 'vägskador' med tilläggsskylt '0.5-8 km' o.s.v. Man tror inte det är sant längre. Mycket obehagligt att färdas på sådana vägsträckor, allra värst på motorvägar där hastigheten inte sänks och oavsett vad man själv vill hålla för hastighet tvingas man flyta med och ligger då i 110 km/h cirka under intensiv spaning efter nästa skada att parera... 
Och mer därtill, Kalkyl har bra minne men minns inte alla siffror och punkter som bl.a. DI redovisade. 

Alla framförandena ifrån vänstersekten/blocket var precis lika gnälliga, trötta, tråkiga och irriterande som vanligt. Är någon på riktigt hemma och vakna där i den sekten? De är nedlåtande om precis allt trots att de själv inte fått något alls bättre gjort, om ens något...
Från Svantessons positiva och hoppingjutande framförande till det ena gnällandet efter det andra och alltid är det endast vissa få grupper som ska betala för deras tårar. 

Kalkyl har framfört det länge och viker inte för att så göra igen:

HEJA TIDÖ! 

Äntligen ingjuts lite hopp för livet som löntagare i Sverige och för Sverige som land!


No comments:

Post a Comment