Monday, September 2, 2019

Månadssammanställning eller inte

Augusti är nu till ända och dags för månadssammanställningen. Har funderat en del kring sammanställningen och huruvida jag borde göra som de flesta andra bloggare som sammanställer vid månadsskiftet. Jag har hittills gjort sammanställningen vid löneutbetalningen ca den 25:e eftersom jag då normalt sätt kastar mig över räkningarna och mina excelblad. Det har alltså för mig varit enklast att sammanställa kring den 25:e istället för när hela månaden är avklarad. Ska väl i ordningens namn sägas att jag varje månad gör en enkel värdesammanställning i excel men inget som jag satt i rutin att ta med i bloggen. Mina utdelningar fick en översyn för nån vecka sedan och jag är nöjd med den förändringen, den visar t.ex. de totala utdelningarna som inkasserats under månaden.

Augusti månad har passerats i en rasande fart och semesterns minnen börjar blekna i takt med att arbetet kräver alltmer. Har jobbat hårt med hemprojekt vilket även innefattat bilreparation. Har väl sparat in runt 80 tkr på dessa jobb som utförts under några veckors tid, lägger jag till ett annat projekt som klarades av innan semester så uppskattar jag att jag sparat in runt 100 tkr. Racet mot ekonomisk frihet kräver sina insatser men det blir förhoppningsvis en härlig belöning som väntar längre fram. Återstår en del nödvändiga saker att fixa innan hösten slår till med full kraft. Det är pga ovanstående som blogginläggen minskat i antal samt att jag faktiskt inte gjort en enda affär under hela augusti.

När jag skriver dessa rader så blir det ju rätt uppenbart att det för bloggandes skull vore enklare att göra sammanställningen efter att månaden avslutats om den nu ska göras alls men även denna gång blir avstämningen den 25:e istället:

 • 2018-08-25
 • OMX30 på 1523
 • Portföljvärde 2.021 mkr 
 • Buffert 75 tkr
 • Utdelningar 1000 kr 
 • Kredit -270 tkr (1% ränta gräns är nu ca 322 tkr)

Tanken med buffertsparandet är att vid ett senare tillfälle lösa en större del av krediten, samtidigt behövs dock en cashbuffert för trygghetskänslans skull. Under augusti kom det in rejält med pengar men glädjen är kortvarig då det blir betydligt mindre i september, detta pga semester, föräldraledighet samt korkade IT system som ställde till utbetalningarna som vanligt... September kommer ekonomiskt sätt att bli en smärtsam upplevelse då jag redan estimerat räkningarna till runt 20 tkr och lönen som kommer in till ca detsamma. Grrrrrrrrrrrrr, suck, pust och stön. Med det ser jag framemot oktobers lön istället då förhoppningsvis föräldraledigheten äntligen är clearad och en normal månadslön åter kan ramla in. Utdelningarna framöver kommer dessbättre att ca dubbleras varje månad fram t.o.m november. 

Att inte handla alls var ganska kämpigt ett tag men sakta men säkert övergick känslan i att det var skönt att se mer pengar i bufferten istället. I övrigt går tankarna åt till hur investerandet ska fortsätta när tiden igen tillåter det.


4 comments:

 1. Jag tycker det är intressant att läsa om lite "hårda fakta" då och då. Jag vill minnas att det var Chansar Mests detaljerade utdelningsredovisningar samt portföljrapport som gjorde att jag över huvud taget blev intresserad av detta. Att se att det faktiskt är möjligt att göra viss saker utan en massa hokus pokus och skumheter.

  Jag tycker det är väldigt inspirerande att läsa om någons matkostnader, för är de väldigt låga blir jag genast nyfiken och vill ta reda på hur vederbörande lyckas, och är det väldigt höga vill jag lägga mig i och ta reda på varför de är så, och kanske komma med något bra tips.

  Vi (eller främst jag) tycker det är jätteinspirerande att se pengarna växa från månad till månad. Att spara är ju en viktig del i detta, men en minst lika viktig komponent är ju att begränsa utgifterna, då en sparad tusenlapp ger en extra tusenlapp in i pengamaskinen som via en investering i t.ex. Ocean Yield eller Ares Capital ger 100 kr extra om året i "gratispengar".

  ReplyDelete
  Replies
  1. Sen kan man ju välja att komprimera rapporten en del. Jag har t.ex. gått från en ganska utförlig månadsrapport till en betydligt mer komprimerad sådan med hjälp av ett Sankey-diagram, en idé jag snodde från bloggen RB40.

   Delete
 2. Tackar för återkopplingen Snålgrisen. Ska väl erkänna att jag började bokföra matkostnader i januari o höll igång fram till maj ca. Jag har aldrig levt efter detaljerad bokföring eller ens planering, sparandet kommer naturligt för mig och buffert har alltid funnits vid behov. Det sista jag vill åstadkomma är att det blir för mycket trackande som sen rinner ut i sanden då man tröttnar. Därav har jag hittills inte varit lika föredömlig som dig. Får fundera lite till. Bloggen är ju främst min dokumentation i mer läsbar form än bara excel o anteckningar.

  Ett stålbad nu att inte handla fler aktier! Men vill öka bufferten för att sen bli av med en del kredit. Inte egentligen alls nödvändigt då den är på en lagom nivå o inkl bostad på en förträfflig nivå som en del nog skulle anse lite smått korkad. Är ju lite av en gammal trygghetsgeneral.

  ReplyDelete
 3. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  ReplyDelete