Tuesday, February 11, 2020

R12 och kvoter

Funderat ett tag på hur rullande 12 månader lättast kan beräknas på framförallt sparkvot och frihetskvot. Blev ett första försök gjort ikväll och tror att det blev både rätt och hyfsat enkelt att läsa ut.

Det är bloggkollegan Utdelningssmålänningen
som framförallt inspirerat till att fundera kring R12. Problemet att inte använda sig av R12 är att det blir relativt stora hopp upp och ner i diverse mätetal beroende på variationer i både utgifter och utdelningar över året. Ett sätt att få en betydligt stabilare bild är att bara stämma av saker vid årsavslut. Nackdelen med årsavstämning är ju uppenbar, det tar 12 månader mellan avstämningarna men i övrigt är det väl annars inga nackdelar.

Ett alternativ erbjuds av R12 där man istället ser på genomsnittet över de senaste 12 månaderna, d.v.s varenda beräkning baseras på de 12 senaste månaderna och därmed är variationerna utsmetade över ett helt år och det går lättare att se trender i utvecklingen.


Ett första försök och förhoppningsvis korrekt också: i januari 2019 ses alltså summan av utdelningarna fr.o.m februari 2018 och fram till och med utdelningen för januari 2019.

5 comments:

 1. imponerande att du har lyckats tredubbla månatliga utdelningar på ett år! Gillar excel-arket, vårat är betydligt mer primitivt, men förtjänar en uppstädning då flera faktiskt har efterfrågat det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det har kämpats på ordentligt både med pengar, investerandet och excelandet! Tack för berömmet Snålgrisen!

   Delete
 2. Tack för omnämnadet!

  Just vid årsavstämning ger R12 samma resultat. R12 har en styrka framför t ex R3 och R6 och det är att man helt får bort säsongsvariationen. R24 eller R36 använder jag faktiskt på jobbet för att se långa trender.

  Som du säger blir kurvorna lugnare när siffrorna till 11/12 är samma som månaden innan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fattas bara US, har som sagt verkligen insett R12s förträfflighet tack vare dig. Såg det länge som lite klyddigt att få till och ännu ett ark fick adderas men nu är det på plats. Tack för inspirationen o kommentaren!

   Delete
 3. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  ReplyDelete