Monday, June 29, 2020

Det här med genomsnittlig

Det svängs med termer hit och dit och det gäller att vara lite vaken.
Från en bok jag nyss läst ut fanns en sida som listade börsutveckling över ett antal år där i vanlig ordning en summering avslutades med 'snittet' eller den 'genomsnittliga' börsutvecklingen.

Initialt ser ju siffrorna ganska bra ut men helt rätt var det ändå inte.

Jag börjar med att redovisa siffrorna som listades i en tabell 1:År 2005 har jag lagt till av ett skäl som snart skall tydliggöras. Att bara studera procentsiffror är för de flesta förenat med uppenbara feltolkningar och jag har nedan lagt till ett kapital i tredje kolumnen. År 2005 års utveckling är ointressant, vid årets slut fanns 1,000,000 kr i värde helt enkelt och vi får då följande tabell 2:NOTERA: jag har inte kontrollerat att 'utv i %' siffrorna som anges stämmer då min poäng kommer att framgå oavsett siffrornas korrekthet eller inte i tabellen ovan. Troligtvis är de dock korrekta men jag orkar inte kolla detta.

Totalt har vi data för 9 år (bortser alltså från 2005) och summeringen i boken ifråga blev då:

Snittet är +7.6%.

Tja, i min värld räknar man definitivt inte på detta vis:

(20-6-39+44+21-15+12+21+10)/9 == 68/9 = 7.55 = 7.6%

Om detta skulle stämma, vilket det nu alltså inte gör så skulle: 1.0 mkr * 1.076^9 == 1.519 mkr
Men så blir det inte utan ovanstående med 7.6% i snitt över 9 år skulle blivit: 1.933 mkr
D.v.s. att ta ut ett snitt på detta vis ger en fiktiv överavkastning på horribla: +27.3%

Jag har ju i några blogginlägg hårt kritiserat regeringen för dåliga räknefärdigheter överlag och inte minst finansministern Magdalena Andersson och med detta inlägg vill jag bara visa på hur fel det kan bli.

Nej, det korrekta snittet över 9 år blir istället för uppgivna 7.6% det betydligt mindre 4.76% vilket är ca 37% mindre. (lite logaritmräkning krävs dock för att nå fram till detta men kontrollen är enklare: 1.0 mkr *1.0476^9 == 1.519 mkr

För fan Helge, tänk på procenten. sa Berra

En annan intressant sak med ovanstående tabell 2 är ju att det är enkelt att ta sig en funderare på hur enkelt alltsammans är eller inte är... Efter 3 år på börsen har det initiala kapitalet om 1,000,000 kr nu sjunkit drastiskt ned till 688,080 kr. 2009 blir förstås kul, eller ja roligare i alla fall, då kapitalet nu åter nästan har nått tillbaka till startsumman. Trots en saftig uppgång om hela +44% är kapitalet ändå knappt 10,000 kr lägre än startkapitalet. Värt att notera att -39% kompenseras alltså inte av +44% året efter... Efter hela 6 år, d.v.s. år 2011 har miljonen avkastat i stort sett ingenting, vi står nu på ynka +19074 kr, alltså efter hela 6 år i risk på börsen är detta den ynka lönen. Som ytterligare perspektiv kan då sägas at även med en ynka bankränta om 0.65% skulle 4550 kr efter 30% skatt på räntan erhållits per år och totalt skulle ett räntesparande givit 6*4550 kr vilket summeras till 27,300 kr vilket dessutom har varit helt riskfritt. Efter 2011 går det bättre och en stigande börs råder under några år vilket avspeglar sig klart och tydligt i kapitalet som växer rejält. Ovan redovisas bara kapitalutvecklingen och ingen hänsyn till utdelningar har tagits så helt klart är börsen över tid en vinnare, i alla fall om den fortsätter som den gjort i drygt 100 år. Det gäller dock att både ha möjlighet och att ha psyket att hänga kvar. Det finns naturligtvis heller inga garantier om att kommande utveckling ser ut som den hittills har gjort. Vem kunde t.ex. tro att ca 70% av de stora bolagen i Sverige alla skulle ställa in utdelningarna samma år?

Summering:

 • se upp med procent
 • ställ i relation till förslagsvis ett kapital
 • se upp med genomsnittliga börsutvecklingen, stämmer talet som anges?

Tabell 2 i grafiskt trevlig och överskådlig form:
3 comments:

 1. Intressant inlägg, skrev om något liknande i mitt förra,och det är alltid lika aktuellt att påminna alla, inklusive en själv om detta. Många hurrade säkert när wirecard gick upp med över 100% igår, men totalt sett verkade det som de var nere över 90% mot toppen. Att en aktiel går upp så mycket låter fantastiskt, men endast för de som köpte dagen innan, för de som har legat långa sen toppen var det endast en droppe i havet. Detta är extra smärtsamt för Snålgrisarna, som tog en rejäl smäll med alla oljerelaterade aktier. Även om de på vissa ställen har börjat krypa tillbaka, så tar det lång tid för ett bolag som har tappat kanske 70% av sitt värde. Antingen får man sälja eller ligga riktigt lång, det beror ofta för vår del på utdelningarna. Exxon Mobil tror själva att oljan kommer att gå upp i pris, om några år... vi får väl se.

  ReplyDelete
 2. Tack för kommentaren Snålgrisen! Ja procent är svårt för de flesta och i alla fall minst lite lurigt för alla. Det är lätt att tänka fel.

  Grafen i inlägget är verkligen tänkvärd, ska nog printa ut den o hänga upp på något bra ställe i hemmet. Den står verkligen i direkt kontrast till detta tjatande om hur enkelt allting är. 6 år med i stort sett ingen vinst trots massiv risk är talande...

  ReplyDelete
 3. Jag har mycket glädje och spänning i mig, jag är torpey clare, varit lycklig med mitt äktenskap, inte förrän min make började lyssna på skvaller om att jag inte var trogen mot våra äktenskapliga löften, jag försökte få honom att förstå att de var skvaller och lögner, men han förlorade kärleken, förtroendet och förtroendet för oss. Så vi blev nagande par och ansökte sedan om skilsmässa, senare blev vi separerade. år efter vår skilsmässa försökte jag leva ett normalt liv utan honom men jag kunde inte, så jag började en strävan efter att få tillbaka min ex man, då jag hänvisades till, BaBa ogbogo en stor och mycket andlig man som kastade en älskar stava på mig och fick min EX att återvända till mig. Jag är överväldigad, så jag släpper hans kontakt här för dem som har problem med äktenskap och äktenskap, så att han kan hjälpa till med bra verk. E-post: greatbabaogbogotemple@gmail.com. Eller hans whatsapp-nummer ... +2349020168697. Ta kontakt med honom, se hur stor och kraftfull han är. Hjälper också i dessa frågor ...

  (1) Sluta skilsmässa.
  (2) End Barrenness.
  (3) Lycka till stava.
  (4) Äktenskapspell.
  (5) Bli av med andliga problem.

  ReplyDelete