Tuesday, August 25, 2020

3.4 mkrIdag tog portföljvärdet sig över 3.4 mkr och ännu en milstolpe på den långa resan har passerats! Det var två veckor sedan förra milstolpen och anledningen till den korta tiden är att börsen undvikit att gå ner samt att jag gjort en del inköp.

 • 2020-08-25 (2020-08-13)
 • OMX30 på 1799 (1793)
 • Portföljvärde 3.404 mkr (3.307)
 • Arbetsvärde 4.048 (3.905) mkr 
 • Buffert 14 tkr (50) 
 • Belåning 15.9% (15.3)

Jag har i veckorna två (minst) funderat kring att ta in Hufvudstaden i min portfölj och tillslut, i söndags kväll, fattades beslutet att ett lagom antal aktier i detta fina bolag med dess fastigheter i klass A+ läge. Magkänslan har tvekat fram och tillbaka men förnuftet (?!...) tog över och jag slog till, det var svårt trots nuvarande Covid-19 situation att ignorera rabatt om ca 38%. Oavsett vad som kommer att hända i närtid kommer inte alla att varken stanna hemma eller jobba hemma för alltid det är jag övertygad om.

Augusti blev en transaktionsrik månad till skillnad från juni-juli då jag höll jobb#2 semester (nyspar gick till bufferten). Jag hade en hög pengar från försäljningen av det ytterst irriterande EPR properties som sjunkit som en sten sedan pandemin. Nåväl, inte lönt att gråta, försäljningspengarna är omplacerade i betydligt solidare verksamheter som fortsatt att gå stark trots pandemin. EPR properties gick upp 2 usdst (usd/st) efter försäljning men sjönk ganska omgående under mitt försäljningspris. Jag följer inte längre aktien då jag inte tror att dess verksamhet på länge kommer att gå särskilt mycket bättre. 

Räckte det inte nu då med transaktioner. Nej, Castellum har också gått ner en del och jag bestämde mig i somras för att öka i denna aktie och har gjort så sen dess i omgångar. Jag tog in några ytterligare idag och den affären knuffade portföljen över den för mig smått fantastiska summan om 3.4 mkr! Vad som känns än bättre är att arbetsvärdet är över 4.0 mkr och det är detta värde som arbetar för mig. Att redan ha nått över 4.0 mkr har överträffat alla prognoser, alla förväntningar samt alla drömmar jag har satt upp 2018, 2019 och till och med 2020!

Belåningen ökade något och kvalar precis in under 16% och där någonstans får det räcka. Jag anser fortfarande att det finns ett ordentligt utrymme kvar för handlingsfrihet i den totala ekonomin och funderingarna har pågått länge kring denna fråga. Jag har ännu inte gjort något mer än att fundera och tydligen är det inte helt färdigfunderat än.

Något jag också funderat kring är att detta med de inställda utdelningarna, som ju varit en tråkig följetong sedan mars, har haft en betydande påverkan. Jag har kommit fram till följande:

 • Utdelningarna är ju det som verkligen gör en skillnad i nysparandet
 • Värdeökningen i bolag som inte delar ut är just bara en värdeökning, det kan gå fort upp och det kan gå fort ner och för din pengamaskins presterande är värdet egentligen bara just ett tal.
 • Det är nysparandet, nysparande inklusive återinvesterade utdelningar, och inte värdeökning som bygger en pengamaskin eftersom nysparandet är det som köper fler andelar i de ägda bolagen.
 • Att bolagen (många) inte betalat ut utdelningar har teoretiskt gjort att nyköp blivit dyrare eftersom aktiekursen troligtvis drivits upp p.g.a. ett ökat värde.
 • När x-dagen inträffar brukar kursen sjunka med motsvarande utdelningssumma men ofta återhämtar kursen sig relativt snabbt Många anser dock att detta är ett nollsummespel men jag håller inte med.

Med ovan tagna punkter i beaktande har Covid-19 pandemins följder varit väldigt tuffa för oss FIRE strävare. Många inklusive jag själv har sett belåningen öka till följd av köplägen som varit svåra att motstå samtidigt som de inställda utdelningarna minskat förmågan att sanera portföljskulderna.

2020 har hittills helt klart varit ett synnerligen händelserikt år och det kommer garanterat mer händelser att ta med i en årskrönika.

Arbetslunken och faktiskt också arbetslusten har slagit rot i mig och just nu är det med glädje jag utför mina arbetssysslor. Lönen som skramlade in på lönekontot idag var underbar med några extra tusingar i form av semesterersättning. Denna vecka räknar jag i stort sett som avklarad, så strålande är min arbetslust, och sen är det bara tre veckor kvar till nästa löneskrammel!!! Längtar redan...

Nu är skrivtiden slut för ikväll och jag ska försöka at våga trycka på Publish-knappen. Undrar hur det ska gå idag då... 

11 comments:

 1. Hej och grattis! Hinner inte ens skriva på alla dina milstolpar.

  4 MSEK inkl belåning skulle ett normalår (alla år utom i år sedan 2009) lågt räknat ge dig utdelningar på 160.000 kr/år (DA 4%) vilket blir drygt 13.000 kr/mån. Fantastisk summa som åtminstone jag t o m skulle klara mig på.

  PS Det är ungefär den nivån jag hoppas på till 2025 när jag planerar sluta jobba. Utdelningarna kan då kompletteras med ett antal tjänstepensionstusenlappar (55 år) och ge rimlig konsumtionsnivå.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå US och tackar för trevlig kommentar! Det börjar verkligen kännas på riktigt alltsammans. Jag tror som du att jag också egentligen borde klara mig nu på utdelningarna ett normalår. En spännande o orolig höst väntar nog.

   Delete
  2. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformuläret, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Delete
 2. Härligt med uppnådda milstolpar OCH arbetslust! Då rullar allt på av sig självt och en vacker dag när arbetslusten plötsligt inte är där, ja då är pengamaskinen där och stöttar upp.

  ReplyDelete
 3. Hallå ZS och tack för uppmuntrande kommentar! Hoppas att 2021 blir ett mera normalt år så att man verkligen får känna på stöttningen från pengamaskinen!

  ReplyDelete
 4. Härligt att det går bra! Ja, att försöka tajma marknaden är någonting som kan gå lite hur som helst. För mig har det ofta inneburit negativa konsekvenser som t.ex. köpet av "never sell Shell" under pandemin. Slash av utdelningarna med 66% under oöverskådlig framtid... sen idag kom ytterligare en liten käftsmäll att HiQ gick upp med 25% på grund av ett bud. Kul fför alla utom mig som sålde HiQ för nån vecka sen efter en rejäl uppgång. Utdelningarna var inst'llda i år, och aktien har de senaste åren inte gått över 50-55 oavsett nyheter (miljardaffärer, ramavtal osv osv) men simsalabim nån vecka efter jag sålde av min stek (förvisso till 25% vinst) gick den upp ytterligare 25%. Jag har ägt denna aktien i omgångar sen typ 2008 och kan inte minnas att den någonsin har varit under "hot" om att bli uppköpt. Jag har inte heller fått känslan att HiQ är speciellt intresserade av att bli uppköpta eller har storägare som går in och styr och ställer heller... men en vecka efter att jag sålde av så... :) Vi får se vad som händer. HiQ har ju en riktigt rejäl kassa så de lider inte brist på kapital, så jag är inte helt säker på att detta är något som går igenom. Kul dock för de som kunde ta hem en kortsiktig vinst. Själv blev jag bara ännu mer övertygad om att det är utdelningsinvestering som är det rätta, min timing när det gäller köp och sälj är ofta riktigt dåliga, så det bästa är att inte försöka utan köpa tråkbolag och återinvestera utdelningarna.

  ReplyDelete
 5. Hallå Snålgrisen! Håller helt med angående timing, det klarar jag inte heller av. I längden tror jag ingen gör det och ja, utdelningar är nog bästa vägen fram. Att det blev utdelningslakt 2020 kunde ingen förutse, vi får hålla tummarna inför och under 2020.

  Som jag skrev tror jag att det är utdelningarna som på sikt skjuter maskinerna framåt, kraftigt nyspar och återinvesterade utdelningar.

  Jag sålde Kinnevik... Det var korkat, +80kr sen dess...

  ReplyDelete
 6. Hej Kalkyl.

  Stort Grattis till nya milstolpen! Hinner inte med dina nya milstolpar nuförtiden. Din portfölj presterar verkligen fantastiskt. Fortsatt lycka till. Mot 3.5 miljoner nu :-)

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
 7. Hallå Slimis!

  Tackar för de vänliga orden! Ja, det går verkligen framåt med besked just nu! Hoppas bank sektorn kan ta och vända lite mera, antar även du håller tummarna för den sektorn!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det stämmer bra. Väntar på att Handelsbanken tids nog kommer med utdelning igen :-)

   Mvh Slimis

   Delete
 8. I'M TOTALLY CURED OF HIV FROM DOCTOR JAMES HERBAL MEDICINE   Does anyone still doubt natural herbs? I've seen the great importance of natural herbs and the wonderful work they have done in people's lives. I wonder why people still spend their money on surgery, injections and drugs each time they are sick. Natural herbs can cure all kinds of illness including herpes,Cancer,Vaginal burning, diabetics, asthma,EBV, HIV, hepatitis,Enlargement, etc. I've seen it with my own eyes. I was Cured of Hiv/aids and my aunt and her husband were cured from herpes by Dr James who uses natural herbs to cure different kinds of illness. Even Dr James proved to the whole world countless times that natural herbs can cure all kinds of diseases and he cured countless people using natural herbs. I know it is hard to believe but am a living testimony. He prepared herbal medications and sent it to me through DHL COURIER DELIVERY SERVICES and I took it as he instructed. 11days later, I went to the hospital to do a checkup, the result came out and I tested NEGATIVE. There is no harm in trying herbs, it will only get you cured from what you are, so why don't you give herbs a try and see its effectiveness..His herbal medicine it's easy to drink with no side   Contact Dr James on Email .... drjamesherbalmix@gmail.com..

  ReplyDelete