Sunday, September 27, 2020

Härliga tider, spännande tider - del 4

Idag lästes följande med stor glädje:

Miljöprofessor dömer ut skatten på plastpåsar: "Helt feltänkt"

Äntligen kom så någon ny nyhet kring just denna plastpåseskatt som mest påverkar vanliga människor och som antagligen inte gör någon speciell påverkar alls på miljön. Skönt att äntligen läsa något igen kring denna skatt eftersom det varit ganska tyst kring den sedan den infördes. Folk har fått lov att acceptera som vanligt utan att egentligen varken hålla med eller ens förstått varför den påfördes (just det ja, dettta kallas ju tydligen demokrati).

Jag har varit emot plastpåseskatten sen jag första gången fick höra talas om den. Att en plastpåse nu kostar runt 6 kr är helt sanslöst och det i ett land där både sopsortering samt sopförbränning har kommit väldigt långt. Igen sitter våra välavlönade politiker och hittar på rena dumheter som drabbar vanligt folk som försöker att göra rätt för sig. Jag själv handlar för det mesta med medhavda tygkassar (och det beror inte på miljöaspekten då det flera gånger visats att tygkassar är sämre för miljon än plastkassar... Tygkassar håller däremot bättre under själva transporten hem) men det uppkommer då och då handlingar där dessa inte kunnat tas med eller har glömts och att då straffas på detta vis känns spontant märkligt. Dessutom har plasten i plastpåsarna under många år förändrats till det sämre ur hållfasthetssynpunkt och till det bättre ur miljösynpunkt så varför en skatt?

Vad som istället borde ha gjorts hade varit att införa en straffavgift för tillverkare och paketerare som använder miljöfarlig plast i sina förpackningar och för de som använder onödigt stora förpackningar. Det finns massor med exempel på plastförpackningar som är så stora att man häpnar, tänk vissa kotlett och liknande plastförpackningar som är så stora (och dessutom ofta bara typ halvfyllda) som knappt ens får plats i kylskåpet eller i alla fall tar upp alldeles för mycket plats både under hemtransporten samt i kylskåpet.

Uppfriskande att läsa att även de som på riktigt förstår sig på sådant här tycker att skatten är märklig:

Plastpåseskatten” fyller fem månader. Nu menar kritiker att den kan ha gjort mer skada än nytta för miljön. -Den är feltänkt och ett skolboksexempel på en dåligt genomförd miljöskatt, säger Runar Brännlund, professor i miljöekonomi, till SVT Nyheter


Han menar att plastpåsar inte orsakar särskilt stor nedskräpning i den svenska naturen jämfört med många andra produkter och förpackningar.


– Ingen har förklarat varför det enbart är bärkassar som ska beskattas och inte all plast. Skatten saknar logik.

No comments:

Post a Comment