Monday, September 14, 2020

Härliga tider, spännande tider - del 2

Som sagt, det är spännande tider vi lever i och första inlägget om detta missade några punkter som också under den gångna veckan kommit upp:


  1. Minska och se över straffrabatten för unga. Här har vi igen en mycket intressant och märklig hantering av unga brottslingar i Sverige. I Danmark används sedan länge en betydligt sundare och mer bland vanligt folk uppskattad metod: straffpremier. Hela hanteringen i Sverige med straffrabatt ter sig smått chockerande som så mycket annat: ju fler och ju grövre brott "unga" begår desto större straffrabatter ges. Detta innebär att unga mördare i vissa fall kommer undan med mycket lindriga straff, har för mig att ett mordfall med en ung mördare resulterade i ett straff på under 2 år... Signalen samhället sänder ut är ju att unga kan begå grova brott utan att räkna med några värre straff, ju fler brott desto mindre blir straffet utslaget över de olika brotten. Skrämmande att uppmuntra till brott milt uttryckt. I Sverige har det under många år varit värre att vara brottsoffer än brottsutövare. Det verkar som att debatten i alla fall startat att gå åt ett något bättre håll. Danmarks hantering är något att ta efter, självklart ska mängden och grovheten på brotten vägas ihop och påföljderna därmed följa efter, fattas bara annat.
  2. Folkräkning. Det har efterfrågats en tid men som så mycket annat har det sopats under mattan och undvikits. Det är absolut inte säkert att en sådan räkning egentligen skulle ge nåt riktigt värde då individer som inte skall befinna sig i landet naturligtvis kommer att gömmas undan och flytta omkring hej vilt. Ett symbolvärde som heter duga tror jag att en folkräkning skulle ge som minimum i alla fall.

4 comments:

  1. Sannerligen är straffrabatt ett stort rättsligt skämt!!
    Lär av Danmark.

    Hvergang

    ReplyDelete
  2. Hallå Doktorn, hvergang är nog inte långt ifrån att vara alldeles korrekt! Danskarnas betydligt tuffare linje gillar jag. Dansk polis är knappast känd för sin verbala förmåga, precis som var fallet i Sverige också innan polisen skulle prata mer än någonting annat...

    ReplyDelete
  3. Ja gällande folkuppräkningen som jag kommenterade i föregående blogginlägg, där hörde jag bara på nåt program i P1 om att det tydligen med nuvarande regler gick utmärkt att fuska, genom att förfalska namnteckningar, låta någon annan än dig själv vara hemma osv osv.

    man MÅSTE radera eller spärra de id-nummer som man inte stöter på rent fysiskt, efter x antal dagars tidsfrist att anmäla sig på nåt skatteverk. Här kommer säkert några personer att hamna i kläm, t.ex. de som arbetar utomlands, men hellre de än att vi har folk med 7-8 olika identiteter som mjölkar systemet på bidrag. Vi måste först ha ordning och reda i systemen, sen kan vi prata om eventuella skattehöjningar. Man kanske rent av kan sänka skatterna ytterligare efter genomförd folkräkning, då man verkar ha tänknt inrikta sig på de regioner där bidragsberoendet och fusket är störst, inte helt otippat de s.k. "utanförskapsområdena". Sen var det nån som opponerade sig mot att kontrollerna blir "farliga". So what? Det finns polis eller insatsstyrkor att ta till, och som sagt, lås i så fall de identiteter som bor på adressen om man inte behagar öppna. "När krubban är tom börjar hästen bitas". Drar man in bidragen händer det nog grejor.

    Kort och gott, det är dags man tar av silkesvantarna, det funkar inte med tillit längre...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra med mera information i ämnet folkomröstning! Låter dom en utmärkt ide att spärra id nummer efter utgången tidsfrist. Jag tror att detta land skulle se väldigt annorlunda ut om det sköttes av vanligt folk än som nu av slags självutnämnd politikerelit... Ordning o reda hade man haft från början om man hade koll på gränserna och de som passerar in o ut. Det är så självklart enkelt och genialiskt att de folkvalda inte ens tänkt på detta...

      Delete