Sunday, September 13, 2020

Politik

Med anledning av förra inlägget med rubriken Härliga tider - spännande tider undrar väl en del om Kalkyl är SD anhängare. Det enkla svaret är NEJ eller KANSKE?! Jag vet faktiskt inte och jag har sedan jag bröt med S för 10+ år sedan inte känt någon som helst samhörighet med något politiskt parti i Sverige, tyvärr. Har funderat i de tre senaste valen på:


 • blankröst
 • Kalle Anka
 • S
 • M


SD har oavsett vad vissa säger lite tråkiga rötter även om de gör allt för att tvätta bort dem och det är ju bra med tvättning. Åkesson har jag ofta dock kunnat anknyta till. SD i stort tar emot.

I många många år var Kalkyl nog att beakta som råsosse eller betongsosse. Det var delvis ett arv, de flesta generationer går troligtvis igenom någon slags arvsfas inom de allra flesta områden. Det börjar i unga år och sedan utvecklar (förhoppningsvis...) individen sig själv och går igenom alla dessa arv och börjar ställa frågor och söker svar. Svar som oftast inte tilltalar när de i sällsynta fall ges. Detta med S-tillhörigheten började så sakta att ställas på kant och frågorna blev allt fler och svaren allt luddigare.

S har misskött Sverige på flera synnerligen viktiga punkter , tyvärr vill jag säga. M har inte varit bättre och fler partier än så existerar egentligen inte. De mindre är i mångt och mycket för nischade mot någon för mig icke-fråga och ja MP som Kalkyl i unga dagar trodde allt gott om (miljö är väl alltid viktigt och bra?!!!) så visade de sig vara ett parti bestående mest av flum.

En stor och viktig fråga har under väldigt många år varit invandring och integration. Det är ett enormt och mycket känsloladdat ämne så låt oss skippa detaljerna och tyckandet. Det börjar väl mer och mer visa sig att detta ämne inte har hanterats särskilt väl av något parti. Vad värre är är att så fort en vanlig person vågat ifrågasätta någon "sanning" har stämpeln blivit rasist vilket ju är förfärligt och i total motsats till vad demokrati påstås stå för. Jag ger inte mycket för ordet demokrati längre, 40+ år fyllda. Jag tycker mest det är ett fint ord som lovar massor men håller lite. Diktatur är inte heller något trevligt men och andra sidan håller ordet upp emot vad det ska stå för.

I Sverige har det under många, alldeles för många, år rått en obehaglig tystnadskultur där man inte får eller ska eller ofta ens vågar ifrågasätta vissa frågor och invandringen är en av dessa frågor. Integrationen som självklart är kopplad till invandringen är en annan. Man är inte rasist för att man ifrågasätter lämpligheten eller nödvändigheten i frågor eller underfrågor till dessa ämnen men så har det faktiskt varit. Folk är rädda för att säga sin sanna mening. Vi har fått ett obehagligt tyst samhälle i Sverige som endast är av ondo på lång sikt. Det är alltid bäst att lyfta fram både det dåliga och det som är bra och sen skrida till handling. Med handling avses då en nyanserad och välgenomtänkt handling och inte så som nu ofta verkar ske, handling baserad på tillfälliga politiska vindar (med ett annat svenskt ord: nycker).

Det absolut mest positiva med SD enligt mig är att de vågat utmana befintliga idéer och föreställningar om vad som går att diskutera och inte och det var sannerligen på tiden. Tack SD! SD har vidare fått övriga partier, nåja de flesta, att vakna och inse att folk nog tycker annorlunda i vissa frågar än partierna vill framställa. Detta har medfört att några partier har förändrat sin publika syn på en del frågor avsevärt. Detta är viktigt och det är en historisk vändning, låt hoppas den består!

Med detta sagt och förtydligat så ser listan numera ut så här där SD numera ingår och det pga den alarmerande situationen i Sverige inom vissa frågor:

 • blankröst
 • Kalle Anka
 • S
 • M
 • SD

Vad som är bra med SD är enligt mig framförallt att de vågat röra om i grytan, de har en del lik i garderoben och historiken är sådär. M är inget vidare och Kristensson är trött precis som Löfven. MP och Kd åker förhoppningsvis ut ur riksdagen. Hoppas vänstern gör så också, ja alltså de som glömt sin historia så jag kallar dem fortfarande för VPK och påminner om varifrån de kommit då de gör sken av att ha glömt det själva. Det är verkligen en samling att välja bland, så att säga...

S har gjort sitt för längesedan men då Kalkyl inte känner tillhörighet till 100% mot något parti så... Det förvånar mig inte ett dugg om de ändå vinner nästa val eftersom de kommer att slå på bidragstrumman med en frekvens som får P1:s att blekna.


 • blankröst, skambelagt (varför?) och visar på oansvar (varför?)
 • Kalle Anka, ett namn är mer än en blankröst... (omyndigt, varför?)
 • M säljer ut guldkor som folket betalat för att bygga upp, kortsiktiga vinster och idiotiska beslut.
 • S skickar ut bidrag till allt och alla och höjer skatter för de få tappra som fortfarande jobbar.
 • SD vågar röra i grytan och ser till att kokpunkten närmar sig


Måste skriva en sak till och det är ju varför M:s politik i grunden är ett problem:

Ju fler led som ska ha vinst desto dyrare blir ju varan eller tjänsten. Vissa varor och tjänster är grundläggande och behövs av alla och därför bör staten se till att de finns där för alla utan extra mellanled.

Ja, det är spännande tider vi lever i! Hemskt att ha varit en Socialdemokrat som värnat om samhället, landet och vårt allas väl och ve och som nu inte riktigt vet vart man befinner sig längre... Höger, vänster, mitt i, eller... För varje val ökar ångesten att gå och rösta... De inställda utdelningarna och påtryckningarna från politiskt håll mot företagen har ju inte direkt ökat förtroendet eller välviljan mot politikerna.

2 comments:

 1. Bra skrivet Kalkyl.

  Själv försöker jag att undvika politik på bloggen men ibland har man svårt att hålla sig.

  Håller med om mycket av det du säger. SD har absolut rört om i grytan även om deras svar på alla problem i samhället är strypt invandring. Landet har en enorm integrationsskuld och strypt asylinvandring är ett steg i rätt riktning för att råda bot på detta, men att det skulle minska kriminaliteten över en natt är det nog ingen som tror. Det behövs stora förändringar inom rättsväsendet och domstolsväsendet, där man faktiskt kan ingripa på rätt sätt och få bort farligt folk från gatan och landet i de fall vi har att göra med utländska medborgare eller folk med dubbelt medborgarskap. Jag upplever det som att vi svenska är för rädda för att handla och "ta i med hårdhandskarna". Denna rädsla upplever jag inte finns i t.ex. Danmark. Där ser man problemen för vad de är och agerar därefter. i Sverige ska vi snubbla på byråkrati och teknikaliteter till varför vi inte kan göra si eller så. Det är lite synd tycker jag, och har antagligen bidragit till att man gärna söker sig till Sverige för att begå brott. Straffen är låga och risken att åka fast är ännu mindre. Lägg därtill en kultur inom många delar av välfärden som bygger på "tillit" istället för stenhård tillsyn och kontroll och vips har du en utmärkt grogrund till bidragsfiffel på industriell skala.

  En ny folkuppräkning tycker jag är en utmärkt idé. Problemet verkar vara sättet denna ska genomföras, återigen på "frivillighet". Varför inte göra som så att man knackar dörr i samtliga utanförskapsområden, jämför vilka som bor där med vad som finns i diverse register, de som inte är hemma ges 30 dagar på att anmäla sig hos skatteverket. När tidsfristen är slut, låses helt enkelt SAMTLIGA identiteter som inte har gett sig till känna. Detta är vad jag menar med en folkräkning, men tydligen går den inte till på det viset. Det är enda sättet att bli av med folk som har 7-8 olika namn och samordningsnummer. Åter igen ett steg i rätt riktning och ett sätt att motverka korruption och fusk. Givetvis täpper man till luckorna i de system som gjorde det möjlig för dessa personer att skaffa sig flera identiteter från första början.

  Jag har nästan gett upp hoppet om att hitta något parti värt namnet att rösta på. Vi för se hur det går till nästa val. En koalition mellan M, SD och KD hade antagligen varit det som Sverige behöver i nuläget. S och MP låtsas ju fortfarande som om vissa samhällsproblem inte finns, antagligen för att inte stöta sig med svansen av MP och anhängare.

  ReplyDelete
 2. Tackar för en lång, bra och intressanta kommentarer! Det går inte att alltid undvika politik även om risken för bråk och annat är stor när man pratar ocj skriver om politik. Jag tycker att bloggen är ett bra sätt att ventilera frågor. Tyvärr blir det aldrig ett stort kommentarsflöde, man ligger mil ifrån Sparo o fruEB...

  Vissa saker du kommenterade kring hann slängas in i del 2!

  Oroande om folkröstning går till som du beskriver, säkert gör den det och självklart blir vi inte förvånade någon av oss, vi är ju i sverige... Lika bra att inte slösa tid och pengar på en folkräkning som är frivillig och görs genom inloggning till rsv. De som loggar in visste vi redan om ju...

  Suck.

  ReplyDelete