Thursday, September 3, 2020

Tvära kast

Idag torsdag var det andra dagen med tvära kast i portföljvärde.

Igår onsdag åkte portföljen ner sådär i runda slängar 400 tkr,,, Jag tänkte hann tänka efter att jag loggat in på Avanza och sett portföljvärdet att "jaha, nu åker vi neråt igen då". Hann väl dra ett par djupa suckar också och känna hur drygt detta är när sådant här händer. Jag såg sen att mitt AF konto stod på 0 kr och där var alltså förklaringen. Avanza hade igår en del strul, uppenbarligen inte bara med själva inloggningen som inte heller fungerade vid ett tidigare tillfälle utan även med de olika kontona. Jag drog en lättnadens suck och vid en senare inloggning var portföljens värde där det skulle igen.

Idag torsdag slog jag ett öga på börsen kring 12:30 och ja, det var ATH som jag kunde utläsa. OMX30 stod i ca 1810 och sen flöt arbetsdagen på i samma intensitet som morgonen och förmiddagen, läs i ett sjukt tempo och det blev inte ens tid för lunch. När jag tillslut hade hunnit med det som brann var klockan slagen för att gå hem.

När jag kom hem kollade jag åter portföljvärdet och fick en ny chock, portföljen hade tappat runt 100 tkr. Tyvärr visade det sig att denna gång var det ingen teknisk fel på Avanza utan det var börsen som "dykt" från OMX30 1810 ner till ca 1760... En kvick nergång om knappt 3% på börsens återstående timmar. Trist.

Börsens rörelser blir jag nog aldrig klok på. Från positiva kursuppgångar till betydligt mer negativa på några få timmar och vad jag vet utan några direkta nyheter, jag har i alla fall inte hittat några. Har du?

Bankerna har det fortsatt motigt och värst ut verkar Handelsbanken vara som i de flesta blogginlägg jag läst under 3 års tid alltid prisats mest. Jag gillar att sitta som ägare i bank och har trott på att även hålla diversifiering i själva sektorn vilket jag också gjort. Swedbank är den som nu är på knappt minus för mig medans Handelsbanken är mest minus.... Läste för någon tid sedan en del oroande saker i DI om Handelsbanken och problemen med Oktagonen som ju är beroende av utdelningar för att klara sina åtaganden. Då Industrivärden liksom de flesta andra svenska bolag som sossestaten Sverige vill sätta i ett strypgrepp inte troligtvis delar ut i år har problemen för Handelsbanken ökat...
Detta tror jag säkert är övergående och troligtvis kommer Handelsbanken att gå bättre igen. Förhoppningsvis ska hela banksektorn också lyfta så småningom.

Läste onsdagens DI idag och det fanns en intressant artikel om detta med inställda utdelningar och framtida vinster, minns tyvärr inte vad kvinnan som skrev artikeln heter men intressant och bra skrivit var det. Kanske något för regeringen att ta och läsa onsdagens DI? Vem fan vill investera pengar om ingen avkastning fås? Långsiktigt ägande om inga vinster kan räknas hem?

Ibland undrar jag om jag borde slå till och prenumerera på DI faktiskt. Någon läsare som gör det?
FIRE i all ära men man ska unna sig något och DI tycker jag generellt sett är bra och givande läsning för det mesta. En eventuell prenumeration får ju i så fall bara bokföras under förvaltningskostnader.


10 comments:

 1. Helt klart motiverade funderingar, det var någon som spekulerade i att folk så smått kommer börja att sälja av lite inför det stundande presidentvalet. Samma person menade också att det var ett mönster sedan några veckor tillbaka, att USA-börsen dippar to-fre för att man inte vill binda upp för mkt kapital över helgen ifall någon kommer med nyheter/utspel som kan påverka negativt. Sedan vänder den upp på måndagen igen. Har däremot inte själv gjort några närmare analyser. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, jag är Theresa Williams Efter att ha varit i förhållande med Anderson i flera år, släppte han upp med mig, jag gjorde allt för att få tillbaka honom men allt var förgäves, jag ville ha honom tillbaka så mycket på grund av den kärlek jag har till honom, Jag bad honom med allt, jag lovade men han vägrade. Jag förklarade mitt problem för min vän och hon föreslog att jag hellre skulle kontakta en trollformell som skulle kunna hjälpa mig att trolla för att få tillbaka honom men jag är den typen som aldrig trodde på trollformel, jag hade inget annat val än att prova det, jag mailade trollformuläret, och han sa till mig att det inte var något problem att allt kommer att vara okej före tre dagar, att mitt ex kommer att återvända till mig före tre dagar, han kastade trollformeln och överraskande den andra dagen var klockan 16.00. Mitt ex ringde mig, jag blev så förvånad, jag svarade på samtalet och allt han sa var att han var så ledsen för allt som hände att han ville att jag skulle återvända till honom, att han älskar mig så mycket. Jag var så glad och gick till honom. Det var så vi började leva tillsammans lyckligt igen. Sedan dess har jag lovat att alla jag känner som har ett förhållandeproblem, jag skulle vara till hjälp för en sådan person genom att hänvisa honom eller henne till den enda riktiga och kraftfulla trollformeln som hjälpte mig med mitt eget problem. Hans e-post: {drogunduspellcaster@gmail.com} du kan skicka e-post till honom om du behöver hans hjälp i ditt förhållande eller något annat ärende.
   1) Love Spells
   2) Förlorade kärleksformer
   3) Stoppa skilsmässa
   4) Äktenskapstavlar
   5) Graviditetsförtrollning
   6) Breakup Spells
   7) Dödsförtrollning
   8.) Du vill bli befordrad på ditt kontor
   9) vill tillfredsställa din älskare
   10) Lotteri
   Kontakta den här stora mannen om du har några problem för en varaktig lösning
   via {drogunduspellcaster@gmail.com}

   Delete
 2. Hallå Fumlan! Ja presidentvalet blir så att säga spännande milt uttryckt, eller kanske bättre uttryckt: tiden efter blir spännande.

  DI idag torsdag hade en artikel om det stundande presidentvalet, klart läsvärd den också.

  Klart tänkvärt med dippar tor-fre. Det har varit, tycker jag, väldigt mycket rörelser det senaste året, dvs 2019-09 och fram tills nu 2020-09. Märkliga rörelser i många fall, i alla fall för en amatör, och dessutom ganska kraftiga.

  Oavsett så kommer ju sen det här med tajmng in igen och för de allra flesta går det i långa loppet mediokert att just tajma. Vågar nog själv inte gambla på det viset utan får väl lugnt ligga kvar. Tajming ger nog bra med vinst dock, i alla fall när den går vägen...

  ReplyDelete
 3. Ja USA-valet kan bli en rysare. Gissningsvis kommer flertalet aktier i vår KF att ta stryk om Trump förlorar. Han har ju varit pro olja, anstalter, lättnader i skatter etc. Däremot kommer antagligen förnyelsebart att röra sig uppåt, där har vi enbart Brookfield Renewable...

  Vi är inte så tungt investerade i tech, och det är nog en anledning till att vår KF backar så mycket jämfört med dow, där har ju allt som har med tech att göra stigit till helt galna nivåer. Tesla har absolut framtiden för sig om de spelar sina kort rätt och tjänar lite pengar, men det finns inget som motsvarar den smått absurda nivån aktien handlas till nu. Det kan tyckas lite tråkigt att göra som vi att köpa AT&T, Telia, akelius och liknande aktier, men de står emot bubblor och pandemier och kommer generera stabila kassaflöden i årtionden framöver. Vem vet vart tesla hamnar om Elon hamna rpå sjukan eller de andra företagen vaknar till liv. Tekniskt sett gör Tesla inget konstigt alls, de var bara först och gör det dessutom på ett jäkligt bra sätt med ett fräscht tankesätt och en annan affärsmodell.

  Jag har DI ett tag till, fick en prenumeration till bra pris, men vet inte om den är värd det i längden och absolut inte till fullpris 399 kr/mån. Minns inte om jag läst den artikeln du hänvisar till.

  Det är inte bara vi FIRE-anhängare som är beroende av utdelningar, igår på nyheterna var det något bolag som sysslade med forskning som fick bidrag via nån wallenbergstiftelse, och detta var från just aktieutdelningar. De var inte så glada och verksamheten hängde i luften.

  Haha ja det var tvära kast igår, portföljen var ett tag uppe på 2481000 men landade sen i 2450000. Har i princip gått sidledes under hela sommaren, det som gjort mest är månadsinsättningarna och utdelningarna, kursökningen har varit marginell.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen!

   Trump är nog bäst för börsen som helhet tror jag.

   Tech saknar jag med, minns bubblan 2000/2001 och undrar om vi inte har en ny techbubbla. Tesla är galet, volvo hänger på rätt bra med elbilarna så varför tesla lyft till mars är skumt...

   Nej, 399kr/mån o dagliga di blir nog för mycket för mig, kul att läsa då o då, typ 1-2 ggr/v sen räcker det för mig tror jag.

   Precis, inställda utdelningar slår brett.

   Delete
  2. Det som gör Tesla unikt i min värld är att de redan från början tänkte på helheten. De andra bygger bilar, sen lämnar de ägaren åt sitt öde på långresor. I en Zoe eller E-tron kan du söka upp laddstationer i navigatorn precis som bensinstationer, men den säger inget om laddarna funkar, är upptagna och så vidare. Tesla har tänknt på allt detta redan från dag 1 vilket gör det busenkelt att planera långresor. Även i en Polestar 2 är långresor besvärliga, då den inte laddar jättesnabbt, samt att du inte har nån aning om status på laddaren du har tänkt stanna vid.

   Sen håller ju Tesla på med så mycket annat, powerwalls, solpaneler, lastbilar etc. Allt detta hade de andra tillverkarna också kunnat göra, om de inte hade varit så fastklistrade vid gammeldags affärsmodeller och tänk. Provkörde en Renault Zoe 2020 års modell. Varför i hela friden har bilen en "start engine"-knapp? Det finns ju ingen motor att starta!?! Jag fattade inte riktigt vad denna knapp gjorde, men den startade datorn och tände lite lampor. En Tesla har ingen on/off knapp, den startar igång datorn när du öppnar dörren. Motorn startar när du trycker på "gaspedalen". Busenkelt...

   Delete
  3. Intressant information Snålgrisen! Inser att jag får läsa på lite mer om Tesla, mest sett det som en extremt haussat bolag som kraschar när som helst.

   Visst model T är snygg o så, det visste jag men inte så mycket mer.

   Tror du deras kursresa håller i sig? De andra kämpar på rätt bra, framförallt känns det som att volvo är med i leken på riktigt.

   Delete
 4. Jag hade ungefär samma upplevelse som du. Kollade börsen efter morgonmötet och det såg fantastiskt ut, sedan rullade arbetsdagen på och jag hann inte kolla förrän jag kommit hem från jobbet och då lös det knallrött. Egentligen skall man nog inte lägga så mycket vikt vi dagliga svängningar men det är ju roligare när det går uppåt :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå ZS! Egentligen gör jag inte det, är ju inte lönt och mest en kul grej, i alla fall när det går upp! Än svettigare på dina nivåer!...

   Delete
 5. Hej, jag är NIRA SHALOM, jag är här ute för att sprida de goda nyheterna till hela världen om hur jag fick tillbaka min ex-kärlek. Jag blev galen när min kärlek lämnade mig till en annan tjej förra månaden, men när jag träffar en vän som presenterar mig för Baba Wale da Wiseman, den stora budbäraren, berättade jag mitt problem för Baba Wale om hur min ex-kärlek lämnade mig och också hur jag behövde få jobb i ett mycket stort företag. Han sa bara till mig att jag har kommit till rätt ställe där jag kommer att få mitt hjärta utan någon biverkning. Han berättade för mig vad jag behöver göra, efter att det hade gjorts, Under de närmaste två dagarna ringde min kärlek till mig i telefon och sa ledsen för att jag levde mig innan nu och även nästa vecka efter att min kärlek kallade mig till ber om förlåtelse, jag kallades till intervju i mitt önskade företag om jag behövde arbeta som handledare. Jag är så glad och överväldigad att jag måste berätta detta för hela världen om hur Baba Wale hjälper mig att uppfylla min hjärtebegär. Baba Wale är specialist på all slags förtrollning och god magi. Om du behöver någon form av hjälpkontakter, Baba Wale, på följande e-postadress: babawalewiseman01@gmail.com Whatsapp: +2348136951551 Viber +2348136951551 Tack mig senare

  ReplyDelete