Saturday, October 3, 2020

Lördag med Cash-in

Lördagen inleddes på ett av de allra bästa sätten, nämligen med Cash-in ljudet från telefonen vid uppstigning! Hade inte en aning om att Kalkyls Pengamaskin hade fordringar att hämta in denna lördag men det hade den alltså, den är flitig! Det blev hela tre stycken utdelningar att casha-in så att säga. Knappt 2000 kr anlände. Det är verkligen fantastiskt med en sådan här lördagsinledning, det var dessutom den i särklass största hittills!

Bara vetskapen om att ens surt ihop arbetade pengar jobbar på i ur och skur, minut för minut och 365 dagar per år är en ganska speciell känsla. Tidigare i livet har detta också hänt men i en betydligt lugnare och mer anonym skepnad: räntekonto och sedan 10 år tillbaka med en ränta som inte uppmuntrat till sparande. Just att inte uppmuntra till spar verkar gå hand i hand med nutidens politik och dess politiker. Staten Sverige verkar ju verkligen inte spara inte, här spenderas miljard efter miljard på allt mer tveksamma åtgärder och dessutom i en skenande hastighet.

Som en liten anekdot till hur skattepengar slösas bort ska jag berätta om en lekplats i kommunen där jag bor. Den hade en stor lastbil i trä med tillhörande släp. Den var mycket uppskattad bland de små, inte bara av mina utan av många. Lekplatsen gick under namnet billekplatsen på barns vis att namnge saker. Alla verkade känna till den under just detta namn. Det fanns några milt skadade brädor i golvet på själva lastbilen men inte värre än att barnen kunde leka utan problem med lastbilen och släpet. Det lastades, det kördes och ja allt möjligt kunde lekas med denna uppsättning på denna uppskattade lekplats. En kväll var det åter tid att besöka lekplatsen i fråga och barnen var glada och förväntansfulla, fattas bara annat när vi skulle till billekplatsen. När vi kom dit var inte gråten långt borta och rösterna var upprörda och högljudda. Lastbilen och släpet var borta... Det var liksom inte något att leta efter, de var inte där längre och det var inte flyttade en bit bort. Vi lämnar kvällen som inte alls blev som tanken var, barnen var mycket ledsna och upprörda och pappan var förbannad.

En felanmälan skickades redan samma kväll till kommunen efter nattningen av barnen. Svaret kom redan efter 1-2 dagar och typ sade så här:

"Lastbilen med släp bedömdes under en inspektion vara farlig och skrotades."

Visst, Kalkyl fattade att detta svar skulle komma men krigade vidare lite och ifrågasatte varför kommunen inte kunde anlitat en snickare a 550 kr/h (förlåt, 550 är kanske inte rätt summa per timme för en snickare) för reparation (simpelt utbyte av lite brädor som var dåliga, typ 2-3 stycken).

I stort sett anlände samma svar som det första och ingen kommentar kring varför kommunen inte hushållit med skattepengarna och reparerat leksaken. Jag har ingen aning om vad en sådan stor och präktig leksak kostar i inköp men den är säkert en hel del pengar, gissningsvis sådär en 30-50 tkr. Till denna summa kommer sedan ett antal dagars markarbete med maskiner helt säkert inblandade o.s.v. Ja vi kanske totalt pratar om en låt säga 100 tkr. Den skrotas p.g.a några murkna brädor.

Där och då föll min tro ihop på samhället i stort, tyvärr har den inte återhämtat sig än...

No comments:

Post a Comment