Saturday, March 20, 2021

Uppdaterad prognos

 Efter ännu en mycket lång och arbetsam arbetsvecka, ja på jobb#1 då alltså eftersom knappt någon tid hinner eller orkas läggas på jobb#2 just nu, så efter en tveksamheter och uppskjutningsförsök så satte jag igång och uppdaterade Mäster-excelarket vad gäller utdelningarna för 2021. Det var med blandade känslor minst sagt arbetet sattes igång eftersom jag anade en besvikelse och tills fakta är på plats kan man ju alltid drömma och fantisera vidare. 

Väl igång var det riktigt kul vilket det ju ofta är när man använder sina alster man skapat (om de nu fungerar förstås). Det finns några få innehav som ännu inte har bestämt utdelning ännu så en liten förbättring för 2021 bör dessutom kunna ske även om inga mer pengar skulle skjutas in i portföljen. Just nu skjuts inte en endaste krona in heller, jag har mot förmodan lyckats att hålla kvar hela förra månadens sparsumma på ett annat buffertkonto. Jag kan inte minnas när detta inträffade senast och det är gissningsvis snart tre år sedan det hände!... När jag checkade av mitt lönekonto fanns dessutom en osannolikt stor summa kvar och snart är det lön så cashen byggs upp.  Det har varit väldigt många månader sedan FIRE-resan inleddes där lönekontot i stort sett varit nollat inför kommande lön, det har verkligen skramlat på kontot vid inloggning. Många är dessutom veckorna av 'veckan före lön' där hela den kommande sparsumman handlats upp INNAN lönen ens har anlänt... Dessa tre år med FIRE-ALL-IN har varit en mycket annorlunda tid för mig, många perioder av tvivel, rädsla, hopp, glädje och förtvivlan. Synd att jag inte förstått hur enkelt allt egentligen är (uppfatta den massiva ironin i meningen)...

Åter till utdelningsprognosen för 2021 som nu är mycket mer än en prognos. Inget är hugget i sten förräns utdelningarna har nått ditt ISK eller KF, fram tills detta sker kan allt inträffa vilket 2020 visade också. Det som framförallt drabbat min prognos negativt är tvångströjan som alla banker fått dra på sig och givetvis påverkar det ett utdelningsflöde i en portfölj som har en hyfsad vikt mot just banksektorn. Detta är inget jag kan göra något åt och inget som jag heller bekymrar mig alltför mycket över, givetvis är det lite surt att inte få ut de stora summor jag hade i prognosen men det finns en chans att det blir än mer utdelningar från banksektorn till hösten. Om detta skulle ske blir jag, liksom säkert många andra också, än gladare. De amerikanska innehav som jag äger är till +95% väldigt solida och i flera av fallen kommer de att dela ut något litet mer än min prognos nu visar eftersom en hel del av dem troligtvis höjer utdelningen under året.

Utdelningsprognosen för 2021 gjord 210320 ligger på knappt 189,000 kr! Detta är en svindlande summa för mig och ligger cirka +122% mot vad som erhölls för 2020. Som vanligt när inget nämns är det nettoutdelning som redovisas. Kvoten mellan netto/bruttoutdelningarna ligger på 0.95. Som vanligt ska sen källskatt och AF-skatt betalas och räknas bort och till det används faktorn 0.911 vilket ger en utdelningslön på 172,000 kr/år eller 14,348 kr/mån. Lägger jag till detta fondinnehaven med 4% DA på dem nås nästan 180,000 kr/år. I uppspaltad form för min egen läsbarhet:

 • Brutto: 199,000 kr/år
 • Netto: 189,000 kr/år
 • Utdelningslön: 172,000 kr/år
 • Ökning mot 2020: +122%
 • Kvot netto/brutto: 0.95

Trots bankernas tvångströja ser den nya prognosen väldigt god ut och är definitivt i paritet med de verkliga förväntningarna, oron var alltså oberättigad men följer mig oftast även om jag innerst inne vet att den är överdriven. Skulle bankernas tvångströja komma att avlägsnas ligger 200,000 kr/år netto inom räckhåll. Nordeas utdelning var ett stort dåligt skämt alltsammans, det skramlade in löjeväckande 70 öre/st och hade jag bestämt över Nordeas aktieutdelning hade jag helt sonika ställt in den istället, patetisk är det rätta namnet. Dessbättre är Nordea ett mycket litet innehav i min portfölj vilket glädjer mig även när jag tänker på den tramsigt höga källskatten på 35% också...

Magiskt kul och inspirerande med lördagar och cash-in ljud i telefonen. I morse var det XACT som bidrog till utdelningarna med en nätt liten summa!18 comments:

 1. Oj det var inte dåligt 122%! Du måste ha handlat rejält, jag trodde att merparten av portföljtillväxten var pga värdeökningar och inte inköp.

  Ja det blir ju lite tokigt detta året då bankerna delar ut mer/mindre än vad de brukar. Vår prognos ligger på 225000 kr YTD, men då har jag räknat med ytterligare utdelningar från bankerna till hösten. Nordea delade ju ut en löjeväckande summa nu i första akten...

  För oss tuffar det på i sakta mak... 25000 kr/månad + utdelningarna i sparande. Det blir väl ytterligare en 10000 kr i utdelningstillväxt innan året är slut, beror på vad man köper, tillväxt eller utdelning.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen, jag har handlat mer än rejält. Jag räknar inte med något jag inte vet men visst lite förhoppning om mer kanske även jag har men bäst låta bli att leva på hoppet, besvikelser är onödiga!

   Hur mkt nyinvesteringar jag kommer att göra återstår att se, budgeten medger 24 tkr/mån.

   Delete
  2. Bör väl tilläggas att prognosen 31/12-19 var 105 tkr vilket sen ökades på under kommande månader. Sen blev det tyvärr som det blev år 2020...

   Delete
  3. Ja vem vet vad som händer i höst, men det skulle förvåna mig väldigt mycket om kapitalstarka banker fortsätter hålla inne pengar, trots att de egentligen inte behöver det. Så tolkar jag de olika bankernas ordföranden och VDar.

   Av ren nyfikenhet, vilket av dina bolag har du högst YOC med? Hade man mycket kapital när det var tokbilligt, fanns ju chansen att göra rejäla klipp, alternativt växla av snabbväxande bolag och köpa utdelning för hela slanten.

   Delete
  4. Minns inte, tittar inte mkt på sådant men data finns. Ska försöka svara om jag kommer ihpg när excel är i gång, ligger i lite semester med jobb#2 nu!

   Delete
  5. Hej igen Snålgrisen!

   Högsta YOC har jag på en aktie som gått riktigt kasst, AG Mortgage Inv Trust, 9.68%. Den var en riktigt chansning som gick åt h...... Kanske den kickar igång igen, vet inte men dubblade innehavet för ett tag sedan. Får se hur det går. Kändes som det kunde kvitta med några tusen till i den. Den har sabbat 'utdelning varje månad' också tyvärr då de ställt in utdelningarna..............

   Annars är det Cibus med 8.24 i YOC. Säkert inga siffror du förväntade dig att läsa n(lägre än du trodde), eller?

   Delete
 2. Riktigt bra!

  199/5976 (bruttoutdelningar/bruttoportfölj) ger dig direktavkastning på ganska låga 3,3%? Jag har 3,8% nu vilket också det är lägre än pre-Corona och lite lägre än jag egentligen vill ha.

  Känns som kurserna är högt upptryckta nu (men det säger vi ju alltid...) så funderar på inte investera åtminstone denna månad - bara amortera belåning. En lägre belåning skulle såklart påverka utdelningarna.

  Min novemberprognos när vi inte visste så mycket som låg på 90-100.000 kr verkar hålla och jag tror numera på 96-100.000 kr (brutto som du vet).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå US! Helt rätt (tyvärr), DA:n har sjunkit vilket framförallt kan tillskrivas tvångströjan på bankerna. Innan låg den på runt 4% men alla får vi dansa politikernas dans oavsett vad vi själva tycker.

   Delete
 3. DA % sjunker av sig själv när kurserna ökar.

  Ser bra ut Kalkyl. När planerar du för att gå in i FIRE ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå NLI! Helt rätt, det är definitivt en bidragande orsak med stigande kurser.

   Jag är en bit ifrån önskad utdelning fortfarande, 2021 blir ett mellanår för banksektorn troligtvis. Vore bra att ha minst ett normalår i bagaget. Sannolikt ligger 2024 som sista år kvar men det är en svår fråga med familj. Hade jag varit själv hade jag nog gått i FIRE nu.

   Delete
  2. OK, ja jag är ju själv. Bara mig att tänka på. Då blir det "lättare" i vissa avseenden.

   Delete
  3. Jo så tror jag att det är. En del funderingar med barn är hur länge man kan stå utanför fina kläder, nya prylar o resor. Barnen växer o blir äldre o trycket lär tyvärr öka.

   Delete
  4. Man får uppfostra dem till att börja spara i fonder tidigt !!

   Delete
  5. Helt sant! Däremot är det nog den lätta delen, status är värre...

   Delete
  6. Ja, den där förbannade statusskiten. Som barn läste jag mycket och lärde mig om värderingar, det gjorde att det aldrig riktigt blev viktigt för mig med status. Svårt det där...

   Delete
  7. Ja det är det och jag ser med bävan framemot det. Vi låter lika, jag har själv alltid kunnat stå emot och gör så fortfarande samt går min egen väg. Hur det går i dagens skolor vet jag inget om, antar att det bör gå men kräver nog än mer än när vi gjorde det. Redan från 0:te klass är semestrarna status och barnen som varit iväg retar de som inte varit det. Gör mig både arg och förtvivlad på samma gång, förbannat trams i detta ytans samhälle.

   Delete
  8. FIRE är onekligen mycket krångligare med familj även om man kan få en skjuts i och med att man har två löner in i ekvationen. Nackdelen tycker jag är att man inte har rätt till barnomsorg ens om man betalar extra för den, det blir krångligt på morgonen om säg ett barn börjar kl 8 och ett barn kl 9 då får man ge sig ut två gånger varje dag och två gånger varje eftermiddag och hämta barnen. Med endast ett barn blir det såklart enklare, och till sist kan de ta buss själva eller cykla, men i början blir det knepigt. Nu när man jobbar kan man ju lämna sina barn på fritids/dagis samtidigt. Att vara daytrader eller liknande är ju inget jobb, så du har noll och ingen rätt till samhällets service i form av dagis, fritids och liknande. Om jag hade familj hade jag absolut väntat tills barnen är så stora att de har börjat skolan i alla fall. Annars blir det inte mycket till fritid och jag får antagligen inte mycket gjort där hemma heller. Läser mycket RB40-bloggen och han kom till samma slutsats, både han och jag är ungefär likadana när det gäller att ha tålamod med små barn :D

   Delete
  9. Hallå Snålgrisen! Tackar för bra kommentar även om jag kände till problematiken innan. Tror du ger ett mkt bra råd att vänta tills barn nått skolåldern. Läst lite på RB40 jag med. Tålamod går upp o ner...

   Delete