Sunday, June 13, 2021

Elpriser

 Elkunderna i södra Sverige riskerar att få känna av rejält högre elpriser i sommar. Detta beror tydligen på någon olycka som skett i Ringhals (ja olyckan var att Ringhals 1 stängdes ner vid årsskiftet förstås...). Säkerheten är inte inte hotad men ett långt stopp, flera månader, verkar krävas.

Det jag överhuvudtaget inte kan eller ens vill försöka förstå är varför och hur elpriset kan tillåtas att variera runt om i Sverige. I min enfald är Sverige ETT land och därmed borde det inte spela någon som helst roll var i landet man bor vad gäller elpriset. Så är det inte i Sverige och det var nog längesedan det var så. Ytterligare en sak som gått käpprätt åt skogen. Eltillgång är en basvara i ett nutida liv och en av de viktigaste uppgifterna en regering har är att se till att basvaror finns tillgängliga i hela landet och till samma pris, gärna också ett bra sådant. Jag som konsument struntar i om elen genererats av sol, vind, vatten, kärnkraft eller vad det nu må vara och jag bryr mig än mindre om varifrån den kommer, den ska liksom bara finnas på plats i ett civiliserat land. Floderna och kraftverksdammarna i norra Sverige tillhör väl fortfarande hela Sverige eller? Med samma resonemang kunde bensinen lätt kostat 3-4 ggr mer i norra delen av landet än i södra eftersom den måste transporteras mycket längre sträckor och dessutom på vägar som kostat enorma summor att anlägga då de är väldigt långa (krokiga?) och dessutom har en mycket låg trafikintensitet i jämförelse med många andra vägar, ja alternativt kunde ju då bilskatten höjts en faktor 10 kanske för bilar reggade i norra delen av landet. Vi kanske inte heller, ja alltså vi svenskar vilka betalat för vattenkraftverken i norr. Det är ju lätt att glömma de hjälteinsatser som en gång krävdes för att bygga dem, båda de ingenjörsmässiga och de skattemässiga... Då var Sverige ETT land när tiderna begav sig, sen gick det så där... 

Alla inser naturligtvis det orimliga i ovanstående resonemang så varför har det då gått och blivit som det blivit med just elpriset?!...


8 comments:

 1. En av anledningarna till att vi skaffade 10 kWp solceller på taket till vårat lilla hus, då kan vi nyttja grönt rot, samt få ner elkostnaderna en del. Jag håller på att sammanställa ekonomin för det hela för Q1 och Q2, ska göra ett blogginlägg om det inom kort.

  Helt klart är att elpriserna kommer att bli dyrare. Det som redan är dyrare är nätavgifterna, som verkar helt oreglerade, nätägarna verkar kunna höja priserna lite hur som helst.

  Nej, jag kan inte heller förstå detta med elzoner. Rimligtvis borde elen vara lika dyr oavsett var du befinner dig. Men det är väl så det blir när man låter MP leka politiker.

  ReplyDelete
  Replies
  1. SÄljer du billigt Snålgrisen?! Ja, hade solpanelerna inte varit så anskrämligt fula på harmoniska tegel/betongtakspannor så kanske... Men dessa massiva svarta solpanelsinstallationer tycker jag inget vidare om. Sen genereras mest el på sommaren när lampan ute redan lyser starkt (förhoppningsvis) och på hösten/vintern lär det inte bli väldans många kWh som genereras. Fint att skattepengar återigen läggs på tveksamma åtgärder. Tycker det är upp till var och en att bekosta solpaneler, elcyklar, elbilar och vad det nu må vara. Aldrig förstått mig på subvention av politiker då de allt som oftast ändå springer åt fel håll, i alla fall om tidsrymden är större än ett år eller nåt.

   Precis samma motståndare är jag till både RUT och ROT. Fel åtgärder och varför ska igen skattepengar gå till vissa folks bekvämlighet och ombyggnadsäventyr?...

   Delete
  2. Hej jag säljer till spotpris via Tibber, och har samtidigt fått bättre koll på förbrukning. Ja det hade varit trevligare med integrerade paneler, men just att de är fula stör mig inte så mycket när jag tänker på att vi får hela vår årsförbrukning betald via dessa efter ca 9 år när själva anläggningen är betald.

   Jag kan tycka att det är upp till var och en att bekosta sina egna ungar, elcyklar, hushållerskor, altanbyggen etc, men när vi erbjuds möjligheten att få tillbaka en liten del av det som vi har betalat i skatt, ja varför ska man tacka nej?

   Att det genereras mer el på sommaren än på vintern spelar ju ingen roll, om man nu inte vill köra med "ö-drift". Vi säljer mycket mer än vad vi förbrukar (75% säljs under Q1 och Q2) och den köper vi sen tillbaka under de mörka årstiderna. Dessutom bjuder ju regeringen på 60 öre/kWh via skatteavdrag på all såld el som en liten bonus.

   Jag kan inte se något negativt med solpaneler faktiskt.

   Delete
  3. Självklart är det väl bara till att "tacka o ta emot" för solpanelsbidrag om man nu införskaffar sådana då vi ju redan via skatt betalat för paketet. Jag hade också tagit emot återbetalningen.

   Felet är dock att precis som jag redan nämnt att skattepengar används till en massa märkliga saker som var och en istället kunde få lov att bestämma över helt själva istället för att regeringen pekar med hela handen i vindens riktning på vad som anses bra och inte...

   Så det ges både bidrag för själva anläggningen och sedan dessutom 60 öre/kWh på såld el... Ja klart ISK skatten måste höjas...

   Delete
 2. Med de argumenten borde det mesta vara samma?
  Samma skatt, samma matpriser, samma transportkostnader. Det är ju markanta skillnader beroende på vart i landet man är så med det borde väl även elpriset skilja sig då olika delar har olika möjligheter till försörjning?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo förvisso men el, drivmedelspriser, sjukhuskostnader och en hel del till kan knappast jämföras med priset en lokal förmåga hugger för sig för en liter mjölk eller en limpa bröd. Eller tycker du att t.ex. bilskatten ska vara 10 ggr högre i norra delen av landet mot vad den ska vara i södra delarna? Kanske inte helt rimligt och precis lika orimligt är det att elpriset ska variera över landet, vi borde vara samma land eller?

   Delete
 3. Anledningen till att man delade in landet i fyra elområden var att det ansågs för dyrt att bygga ut stamnäten så istället ville man styra marknaden mot att bygga elproduktion där det efterfrågas samt förlägga industri där eltillgången är stor...som det stod i rapporten: "SVK konstaterar att höga priser i ett område ger en grund till ökad elproduktion och mer sparsam förbrukning. Låga priser i ett annat område ger grund för att förlägga förbrukning i området".

  Så det är väl bara en tidsfråga innan maten i Norrland blir dubbelt så dyr som i södra Sverige med samma tankesätt :).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är fantastiskt vad politikerna lyckas med för konstigheter mest hela tiden... Kanske svårt att flytta alla företag i skåne eller i stockholm till Norrland bara för att elen råkar finns mer tillgänglig där... Politikerna och SVK som fixat ihop den rapporten glömde väga in tillgången på arbetskraft...

   Ja man suckar över idiotin som vanligt.

   Delete