Sunday, July 11, 2021

Boktips 2 - Sparboken

Kalkyl tog så äntligen semester från jobb#1 och redan 2 dagar efter denna stora händelse har livet börjat gestalta sig väldigt annorlunda. Med barn i huset och ett allmänt driv handlar det inte om att ligga o sova till 12 eller liknande som en del av mina vänner brukar göra på ledig tid. Här vaknar barnen lika tidigt eller snarare än tidigare än vanligt!... Redan på torsdagen eller kanske på onsdagen började ett lugn infinna sig vilket växte till et riktigt crescendo i lugn om man nu kan uttrycka sig så pass konstigt (och det kan jag ju på min blogg!) inför den stundande semestern. Någon direkt vila har det verkligen inte varit tal om då semestern har inletts med diverse fixar-uppgifter som behövde tas itu med. Det har varit cykelgenomgång av hela familjens cyklar: utbyte av slitdelar, lagerinfettning och åtspänning o.s.v. Nu rullar de flesta så fint som de bör och med nya sadlar sitter man rätt gött. Att många nyare sadlar är välfyllda med någon äcklig klistrig gel är rena rama vansinnets då den oftast kassa inpackningen i form av något konstläder eller annat märkligt material som oftast spricker efter nån månad i tjänstgöring är skumt. Äntligen åkte min sadel som mest liknade, ja vad då, i soporna och en ny hyfsat hård sadel, som kanske håller och i alla fall inte läcker ut klistrig gel om den nu spricker trots allt, på. I sann FIRE anda lagar Kalkyl det mesta (läs allt) själv och besparingen hittills för cykelgenomgången bör landa på minst 2000 kr och troligtvis än mera. 

Då inläggets titel är Boktips 2 så lämnar vi övrigt därhän och övergår till boktipset! Bloggkollegan Fru EfficientBAD*SS har skrivit en bok som heter "Sparboken - en konkret guide till ekonomiskt oberoende.".Boken lästes i snabbt takt igenom. Rent generellt tycker jag att FruEB lyckats mycket bra med sin bok och den är lättläst, rolig, intressant och mycket tänkvärd. Tyvärr fick Kalkyl endast ett litet utbyte av innehållet då det lika gärna kunde varit Kalkyl som författat boken, inget direkt nytt under solen för Kalkyl alltså men för många och då speciellt för nya FIRE nyfikna/anhängare är boken klart läsvärd. För Kalkyl var den rolig och intressant att läsa och att återigen inse att Kalkyl inte alldeles är ett unikum i sitt sätt att tänka och handla, även om den polletten redan trillat ner tack vare många fantastiska bloggkollegors flitiga skrivande, tyckande, tänkande, analyserande och givmildhet (!), är trevligt. Att dessutom få lite repetition om vad, varför och hur man bör tänka är nyttigt och repetitionen är lärandets moder säger man väl? 

Kalkyl ger boken 5/5

Boktips 1 hittas här.

4 comments:

 1. Har man skrivit och läst blogg några år tror jag man sett det mesta flera gånger.

  Funderar på vilken "självhjälpsbok" jag skulle kunna tänka mig just nu men kommer inte på något.

  Troligen blir det husarbete, odling samt ta hand om maten, serva bil/cykel/gräsklippare etc som jag kommer att försöka lära mig mer om.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå US! Jo så är det helt säkert. FruEB skriver i boken en del bra tips angående barn och barnaktiviteter och just där är hon lite unik tror jag.

   När jag nu har semester känns blotta tanken på att återgå till jobb dryg, tänk att ha det så här varje dag!

   Delete
 2. Jag är inne på den tredje boken sedan torsdag förra veckan (fast den andra var skit så jag lade ner efter de första 50 sidorna). Men det blir bara deckare för mig....

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå NLI! Trevligt att även du är en bokmal av rang! Jag plöjer bok efter bok och faktiskt fattade jag ett bra beslut för många år sedan: om boken inte börjat roa eller ge nåt efter max 50 sidor avslutas läsningen. Vid yngre ålder tvingade jag mig genom böcker även om de var kassa, inte längre!

   Deckare är nice, antar du läst alla Leif GWs, annars har du bra böcker att se framemot! Nästa på tur för mig är en lapidus, kanske paradise city eller vad den nu heter.

   Delete