Saturday, July 31, 2021

Månadsrapport juli

 Idag skriver vi den 31/7 och därmed är juli (tyvärr) avklarad också. Tyvärr därför att det även innebär att en hel del semester dessvärre förbrukats. Nåja, det återstår en del ännu så ska fortsätta att med kraft mota bort dessa nu återkommande jobbtankar... Om dessa vet väl inte Maggan något heller då hon sannolikt tror att vi FIRE kämpare mest fått allt gratis och inte förstår att det är riktigt många arbetsår och arbetstimmar som nu äntligen bär frukt... Hon och hennes jämlikar verkar inte förstå särskilt mycket alls faktiskt om vad FIRE verkligen innebär och hur mycket ansträngningar och slit som faktiskt ligger bakom, ofta betydligt längre tillbaka i livet än den faktiska FIRE resan.

Kalkyls Pengamaskin har i det tysta och med minimal tillsyn kämpat på. P-värdet har stabiliserats på en härlig och stor summa. Utdelningarna har fortsatt strömmat in och summeras för juli till 17,819 kr! Drygt 166,000 kr har nu tagits emot netto och med det har dryga 175,000 kr dragits in brutto. När Kalkyl inledde den praktiska FIRE resan läste han med stort intresse och beundran bloggar av de bloggare som redan då kunde bärga in över 100,000 kr brutto med sina pengamaskiner, några drog t.o.m in över 170,000 kr brutto och nu är Kalkyl där! Året är inte slut på länge än och det kommer att komma in än mer härliga utdelningspengar. Att ha nått sådana här närmast astronomiska summor är mycket tillfredsställande. Att 2021 skulle innebära att maskinen skulle dra in över 200,000 kr i utdelningar började gå upp för Kalkyl under 2020 men att nu se det hända är fantastiskt på många vis.

Då resan långt ifrån är klar och målgången inte är känd än så bokfördes transaktionerna för juli månad idag och ännu en tabell fick läggas till:


Från feta utdelningssummor till torra statistiska tabeller men det är med hårt arbete FIRE är möjligt att uppnå om nu någon missat detta faktum!

Sparkvoten är viktig att hålla koll på för Kalkyl och i de befintliga tabellerna saknades ovanstående översikt, d.v.s en enkel översikt års- och månadsvis. Någon besvikelse känns då både juni och juli blivit dyra i år vilket resulterat i en försämrad sparkvot. Det har blivit en del leksaksinköp till barnen, reservdelar och en del annat men samtidigt kunde juli månad blivit mycket dyrare än den ändå blev om tummen suttit mitt i handen. Mat och drivmedel är något som helt klart dragit iväg. På årsbasis ser 2021 rätt bra ut ändå och förhoppningsvis ska 2020 kunna slås, det får bli ett mål i alla fall! 

Att bensinpriset nu snart når 17 kr/l känns sjukt men min gissning är att den kommer att nå detta pris innan sommaren är över. Fr.o.m imorgon ska vi bilägare än en gång betala mer och det i form av mer etanol i tanken. Att 130,000 bilar inte kommer att gilla eller ens kunna köras på E10 struntas det i, då får man ta E5 som tydligen också ska införas (5% etanol mot E10:s 10%). Huruvida detta verkligen får någon mätbar effekt på miljön ställer Kalkyl sig ytterst tveksam till men politikerna vet som vanligt allt och bäst...

Jag har i Affärsvärlden i veckan läst en ytterst intressant artikel som anknöt till min egen lilla bloggskrivelse om kärnkraft som kan läsas här. Har inte haft tid att leta upp rapporten från Vattenfall som visar hur dålig livscykeln är för vindkraftverken men den ska läsas:

"Och i en livscykelanalys från Vattenfall, anges att vind ger fem gånger mer koldioxidutsläpp än kärnkraft."




2 comments:

 1. Vilken enorm resa du har gjort. Jag kan bara inse att vi har varit alldeles för fega nu under "uppbyggnadsfasen", vi borde investerat betydligt mer i tillväxtbolag, och använt vinsten från dessa till att köpa stabila utdelningsaktier. Vi satsade mycket på preffar redan från början vilket har gett en taskig tillväxt. Vi har även inte fått in några klumpsummor, utan allt vi har investerat har varit från löner och månadssparande. Inga lån, arv eller försäljningar här inte.

  Nåväl, helåret lär sluta på över 200.000 kr i utdelningar vilket vi såklart gottar oss i. Snöbollen rullar förhoppningsvis fortare och fortare... och om några år kanske vi kan sälja ett sommarhus, och då kanske ca 400.000 kr kan sättas in i pengamaskinen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar ödmjukast för den kommentaren Snålgrisen, den värmde! Ett eget snustorrt konstaterande går i stil med:

   Kalkyl fick en bra giv och spelade den mycket väl. Det som naturligtvis inte syns är hela det bakomliggande sparsamma leverne som Kalkyl haft sedan barnsben. Det var dags att utmana sig själv och göra något lite annorlunda då pengar på sparkontot på banken i dagens Sverige verkligen varken imponerar på någon trots att det borde eller ger en bra avkastning.

   Att per helår nå över 200 tkr eller redan över 100 tkr är något vem som helst borde gotta sig i, det är utomordentliga summor som slår det mesta!

   Delete