Friday, December 31, 2021

Maskinproblem

 Ja rubriken maskinproblem är i verkligheten ett angenämt problem för Kalkyls Pengamaskin då ännu en utdelning togs emot i morse! Det var en ETF som bidrog till kapitalinflödet. Gårdagens inlägg får alltså uppdateras något men den uppdateringen sker görs inte idag då ytterligare ett innehav kommer att bidraga till årets total. Innehavet har redan delat ut, den 30 december och heter Orange. Då Avanza inte hunnit med att processa klart denna utdelning och det förutsattes att så inte skulle ske förrän imorgon den 1/1. Oavsett när det blir klar bör även denna utdelning räknas till år 2021 annars leder det till följdfel samt potentiella framtida funderingar i Mästerexcelarken då t.e.x. innehavets DA kommer att se mycket knaper ut då endast 1/2 utdelningar i så fall registreras för år 2021.

Den mest korrekta lösningen blir att Orange andra utdelning bokförs på 2021 även om den faktiska utbetalningen erhålls år 2022. Vissa andra värdepapper med säkerhetsställd utdelning som går över i en annan månad varje år bokförs helt enkelt som om de tillhör den månadskategori då utbetalningen når kontot. I fallet med Orange går detta inte då dess sista utdelningen för åren varierar en hel del.

En annan fundering som dök upp idag som har med barnsparandet att göra då barnen fått egna ISK/KF konton i deras namn vilket ju kan ifrågasättas starkt om det är en bra eller dålig lösning är den om framtida förmögenhetsskatter som gissningsvis tyvärr står och lurar där bakom varenda hörn snart och där säkerligen Maggan och kompisarna från S och VPK står gömda likt en flock hemska gamar och tittar med avsky, avund och girighet mot pengamaskiner och konton och vill inget annat än att beslagta allt. Barnen fick alltså konton i egna namn vilket innebär fri dispositionsrätt från 18-års ålder. Beslutet togs på grund av:

 • ett större incitament skapas för att utbilda barnen i ekonomiskt vett
 • undviker risken om återinförd förmögenhetsbeskattning (på i alla fall barnens pengar)
 • undviker risken om återinförd gåvoskatt
 • slösar de ändå bort allt på några månader så får åtgärder vidtas för att förhindra att samma öde inte möter arvet av den stora Pengamaskinen

Precis som med jobb#1 kan oväntade arbetsuppgifter och frågeställningar plötsligt dyka upp och då de ibland på jobb#1 fått hanterats på kvällar, helger, helgdagar samt under pågående semestrar görs ingen skillnad för jobb#2 och med det får detta inlägg och lilla kom-i-håg blir detta sista inlägget för år 2021!

 

2 comments:

 1. Hej, vi som är dumma nog och har den franska aktien fick utdelning redan i mitten av december. Skillnaden är ju skatten så klart...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, säg inte dumma för det är inte lätt att i förväg alltid få reda på allt. En del värdepapper är relativt krångliga och detta med just källskatt är ett riktigt elände tycker jag. Det blev tyvärr ingen utdelning idag heller vilket var förvånande och något irriterande då det alltid är skönt att kunna göra nåt klart.

   Delete