Wednesday, March 16, 2022

500 tkr

 Så hände det tillslut att delmålet om 500 tkr i totala nettoutdelningar kunde nås och bockas av:


Det är bara att glädjande konstatera att Pengamaskinen jobbar på:


FIRE studierna inleddes för några år sedan och sedan tog det praktiska FIRE-arbetet (jobb#2) vid. Resans inledning börjar mer och mer att kännas som en mindre evighet sedan då det varit en tid fylld av riktigt hårt arbete både på jobb#1 och på jobb#2. Allt annat runt omkring också inte att förglömma. Tiden har gått fort men sett i bakspegeln har det varit en lång jobbig tid helt klart och så är det förstås oftast när man går all-in för något vilket har gjorts. 

Sådär i början fanns det några FIRE bloggare som håvade in stora utdelningssummor och för Kalkyl som precis startat upp teoretiska studier kändes årsutdelningar runt 50 tkr, över 100 tkr och kanske t.o.m över 200 tkr fullständigt absurda. Hur skulle det gå att få till något sådant. Givetvis anades och hoppades det att det tillslut kanske ändå skulle kunna vara möjligt men utopikänslan var kraftigt närvarande. Nu är mållinjen passerad för 500 tkr i nettoutdelningar och Pengamaskinen jobbar på för fullt. Dagens börsuppgång var lika häpnadsväckande som vissa mindre trevliga dagars nedgångar. Det händer saker mest hela tiden men framförallt fortsätter inflödet av utdelningar och inom kort sätter den stora skörden igång. Den är som vanligt mycket välkommen men detta år än mer efterlängtad än tidigare då detta år kommer att visa om flödet är uthålligt. 

En mycket jobbig sak med hela FIRE-resan, kanske inte exakt sen starten men väl en bit in är att trots mer inkasserade utdelningar och ett värde som oftast tickar uppåt har fattigdomen aldrig känts av mer. Det är en fullständig paradox och den har tidvis varit mycket ansträngande. Innan FIRE-resan noterades det knappt när lönen dök upp på kontot mer än som signal att det då var dags att betala månadens räkningar. Det fanns alltid en hög med pengar på "minutenkontot" och dessutom en buffert att ta av. Bufferten har alltid bestått av en liten mellanbuffert samt en buffert (resten av sparkapitalet). Hittills under FIRE-resan har likvärdiga buffertsummor absolut inte funnits (sparkapitalet åkte in på börsen) och tvärtom har det ofta ekat rätt tomt på kontona. Bottennoteringen var när frun för några veckor fick låna ut pengar för lite inköp. Ångesten kring detta lån var kännbar och givetvis var timingen inte alls optimal men om detta vet ingen något någonsin förrän det redan är för sent, då vet förstås alla att timingen var rätt eller fel!... Den lilla men oftast tillräckliga mellanbufferten gick ner på 0 kr samtidigt som en skuld på en del bistra tusenlappar var ett faktum. När februarilönen anlände reglerades skulden och mellanbufferten fylldes på. Dessbättre är februari normalt en "billig" månad och så även detta år men något direkt spar blev det alltså inte tal om. Under FIRE-resan har det hittills inte inneburit några direkta späkningar och det som behövts och som velat has har införskaffats, det har mer varit en ständigt påträngande och överhängande känsla av att några större reserver ej funnits tillgängliga längre. 

Att idag med en enorm tillfredsställelse bokföra 500 tkr i nettoutdelningar är fantastiskt och ett fint kvitto på att det hårda arbetet och de tuffa och frekventa besluten som tagits gett resultat! Lika fantastiskt är det att konstatera att den upplevda fattigdomen eller i alla fall bristen på pengar inte upplevts sedan studietiden och då med särskild betoning under de högre studierna då kontot i stort sett alltid ekade tomt. Troligtvis och förhoppningsvis är kyrkråtteperioden på väg mot sitt slut då FIRE-resans fas 2 inletts. Det är väldigt lätt att falla tillbaka in i fas 1 vilket också skett. Utdelningarnas frekvens samt storleksökning börjar sätta mer och mer fart och snart inleds skördeperioden på riktigt. Det vore skönt att se kontona fyllas på som omväxling...


7 comments:

  1. Stort grattis! Och då har vårens utdelningssäsong inte ens börjat. Vill du pimpa portföljen ytterligare vill jag slå ett slag för OXLC, en CLO som i skrivande stund delar ut 12%, och täcker utdelningen med ca 200%. En utdelningshöjning är att vänta, då de under de senaste åren köpt på sig skuldpapper som inte ens har börjat ge återbäring än. Jag förväntar mig ytterligare 10-20% höjning under året. En trevlig månadsutdelare som man givetvis endast ska ha en liten del av, och endast köpa för kassaflödets skull. Vi handlade på oss en del under covid och har fått en rejäl värdeökning också.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tackar Snålgrisen!
      Det känns fantastiskt att ha lyckats att nå detta stora delmål innan skördetiden ens börjat för året!!! Det går så försiktigt att se ändå lite mera framåt också!

      Tackar dessutom för tipset. Får kolla upp lite!

      Delete
  2. Grattis! Den där fattigdomskänslan låter inte så trevlig och den bör man nog undvika om man kan så att sparandet blir uthålligt. Min portfölj tuffar ju på av sig självt mer eller mindre men jag tillför fortfarande pengar som blir över, mest bara för att jag tycker att de skall arbeta likt mig.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tackar! Nej den känslan är dryg men några hundår boostar resan och som sagt mest en känsla av fattigdom och ingen direkt realitet dessbättre.

      Delete
  3. Stort Grattis till FEMHUNDRINGEN!!!

    Mot MILJONEN nu...
    /Glenn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tackar Glenn! Absolut, siktet är redan inställt mot nästa mål som är 750 tkr. Kul att nåt en första riktigt stora summa!

      Delete
  4. Tackar Valient, det känns riktigt riktigt bra och förhoppningsvis sätter accelerationen in nu!

    ReplyDelete