Sunday, March 20, 2022

Deklaration gjord

 Då två frekventa bloggläsare och bloggkollegor, Snålgrisen och ZeroStrategy, berättade att de redan klarat av sina deklarationer var det lika bra att ta itu med saken för egen del också. Igår ficks kvarskatten fram och den var som redan rapporterats 64% av förväntad pessimistiska summan och redan där steg glädjen något över årets antagligen tråkigaste och mest fruktansvärda plikt: att deklarera. 

Det ska dock i sanningens namn sägas att själva deklarationen är idag en picknick att utföra och Skatteverket får faktiskt mottaga lite beröm för en välfungerande E-tjänst men att år efter år tvingas att betala in kvarskatt suger. För 10+ år sedan var saken en helt annan och det var papper och klydd som gällde. Under många år har deklarationen mest bestått av att godkänna de redan förtryckta uppgifterna efter en smärre rimlighetskontroll. Längre tillbaka i tiden var saken annorlunda och ibland skulle till och med K4:an, denna hatade och avskydda blankett, också fyllas i. Kalkyl har dessutom jobbat utanför Sverige under en tid och det var då till att deklarera utan tillstymmelse till förifyllda uppgifter i det landet... Det var en ångestfylld uppgift att ta itu med den skiten varje år. Så som sagt, dagens deklaration är rena rama picknicken jämför med gamla tidens fossil till deklaration.

Årets deklaration innefattade hela två stycken hyfsat otippade glädjeämnen:

  • 64% kvarskatt mot vad den ekonomiskt pessimistiska Kalkyl räknat fram!
  • Ränteavdrag på 30% vilket känns som ett härligt sätt att som hårt arbetande, och som efter eget betygsättande arbete slår till med, och en av samhällets många små stöttepelare äntligen få tillbaka något från fogden Staten den allsmäktige! 

Det gäller antagligen att njuta av ränteavdragen på 30% medans tid är för dess tid är antagligen både beseglat och redan utmätt av Maggisen... Att överhuvudtaget ha infört 30% ränteavdrag var ungefär lika korkat som att stänga ned fullt fungerande och dessutom väldigt säkra kärnkraftverk för att istället satsa på landskapsförfulande och illa fungerande vindkraftverk som basförsörjning... Att sedan som nästa idioti våga sig på att ens debattera kring ränteavdragens avskaffande när dess införande och verkande under väldigt många år lett till en sällan skådad prisökning på bostäder är lika häpnadsväckande som att före detta chefen för MSB åkte till Mallorca under eskalerande C19 pandemi o.s.v. Ja don't get Kalkyl started of all craziness som hänt i det en gång så välfungerande Sverige... Ett Sverige som verkar ha inbördeskrig orsakat av... Ett Sverige som en del Ukrainare på flykt dömt ut som 'nej, vi vill inte fly till ett sådant maffialand'...


2 comments: