Saturday, March 19, 2022

Kvarskatt och meditation

 Det blev ingen inloggning till skatteverket igår, någon måtta fick det faktiskt vara sådär en fredagskväll. Inloggningen gjordes istället idag och summan som fogden Staten kräver in blev glädjande nog lägre än vad som förväntats, men så är det ofta då Kalkyl alltid räknar pessimistiskt på allt vad gäller pengar. Anledningen eller anledningarna är flera till detta sätt att räkna men det tyngst vägande skälet är det är bättre att ha den mest pessimistiska bilden klar för sig och därmed kunna skapa en plan för densamme så att den kan hanteras. Att istället vara optimist och superpositiv hela tiden så som dagens arbetsliv och samhälle i stort mest hela tiden basunerar ut som någon slags norm och ständigt tycks kräva gagnar egentligen ingen och ingenting. I arbetslivet ses det tyvärr ofta negativt när medarbetare uttrycker oro eller ifrågasätter om saker är realistiska eller ens möjliga att nå och tyvärr har detta blivit normen i dagens samhälle. Nåväl, återgång till det ekonomiska, i jobb#2 och ignorera jobb#1, och svaret på varför fogden alltså ska ha in mindre än befarat: ränteavdragen på 30%.

Det blir en slags bonus istället för den som räknat med 0% ränteavdrag och svårare än så var det alltså inte till varför en mindre summa än befarad/kalkylerad krävs. Att kvarskatten blev 64% mot den pessimistiska summan känns förstås mycket bra och värmer det hårt arbetande investerarhjärtat som slår slag efter slag mot FIRE!

Lördagsmorgonen innebar två stycken varmt välkomna utdelningar och då krogbesök och annat under lång tid legat på ett minimum även på fredagar/lördagar blev det alltså ett konstaterat nettoinflöde när lördagens kväll ännu är ung men dock påbörjad.  

Utdelningarna skall nu bokföras och bokföringstiden är en ZEN-meditation av rang och till skillnad från ZEN-utövare blir något dessutom också gjort under själva meditationen! Det är balsam för hela själen att bokföra mottagna utdelningar som slussats in av Kalkyls Inslussningsränna!!!

 Med några få knapptryckningar skall nu portföljens innehav få sina värdesummor uppdaterade och därmed kan purfärsk och helt aktuell portföljfördelning och en massa annat kunna användas för lite mera meditation i form av botanisering och instudering/granskning/utvärdering av de olika och talrika innehaven.  

6 comments:

  1. Deklarationen är gjord även här. Jag hade redan vid årsskiftet gjort en fyllnadsinbetalning men när deklarationen skulle in så fattades ändå en handfull tusenlappar. Trist men skönt att det är över för denna gång.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Grattis till redan gjord tråksak! JA det är lika bra att ta itu med det på en gång, det blir inte roligare att vänta liksom.

      Delete
  2. Intresant att du känner till ZEN. Inbillar mig att det inte är så utbrett :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Aktiegrubbel! Jodå, jag känner till lite ZEN och blir ibland sådan utövning också även om det tyvärr de senaste åren med barn i bilden är betydligt svårare få tid/lust för sådant. Utdelningarna ger dock en stunds ZEN-meditation och för tillfället det närmaste jag kommer men klart bättre än inget!

      Delete
  3. Deklaration avklarad här. Årets nyhet är avdrag för såld solel, ca 5000 kr. Vi "fick tillbaka" ca 4000 kr. Vid ett uttåg från svenska kyrkan blir det ytterligare 5000 kr vi sparar... måste få tummen ur först bara.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad, den andra flitiga deklareraren här alltså. Nu får jag ju också sätta igång och kryssa i de kryss som ska kryssas i. Sen blir det inbetalning på aprillönen då summan lyckligtvis höll sig under 30 tkr, skatteverket får av mig inga förtidsinbetalningar, nån måtta får det vara. Kyrkan lämnades för ett antal år sedan efter mycket funderingar och trots skamkänsla att lämna den då jag vill bevara våra kyrkor och kyrkogårdar. Däremot borde kyrkan förnya sig och inse att procentskatt blir fel och istället välja att ta in en fix summa från de som vill vara medlemmar alternativt en procentsats men med ett maxbelopp.

      Delete