Sunday, May 29, 2022

Flerbarnstillägg?

 I går lästes med både chock och glädje en nyhet med rubriken:

"Man ska inte skaffa fler barn än man kan försörja"

Även idag går den att läsa här. Det är Arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S) som öppnar för att fasa ut flerbarnstillägget. 

Redan 2020 skrev Angelica Lundberg (SD) en Motion 2020/21:117 vars rubrik var "Avskaffa flerbarnstillägget". Kostnaden för barnbidraget 2019 var 33 miljarder och fler­barnstillägget stod för ca 3,7 miljarder vilket innebär i runda slängar att 10% av totalkostnaden tillfaller endast ett litet fåtal...

Tyvärr avslogs, den högst rimliga anser Kalkyl, Motionen 2020/21:117 enligt:

Som barnförälder förstår jag egentligen inte alls vitsen med att få barnbidrag överhuvudtaget och anser att varje familj ska betala för sina barn efter egen förmåga. Tyvärr råder sen länge i Sverige ett högst onormalt (men för Trygghetsnarkomanernas Sverige fullständigt normalt) sätt att agera och i just detta fall skaffas barn först och sedan upptäcks ibland att försörjningen och/eller bostaden inte räcker till längre. Att Sverige dessutom haft ett progressivt system (märkligt vad Sverige gillar progressiva system...) för barnbidrag i form av flerbarnstillägg är för många ganska konstigt och handen på hjärtat inser de allra flesta att det egentligen är ganska orimligt. Självklart ökar en del kostnader med ökat barnantal men i alla fall gäller det omvända under de unga åren då mycket både kläder och leksaker samt cyklar och liknande kan ärvas. Dessutom. inte att bortse ifrån, råder ingen lag som tvingar någon att skaffa många barn eller ens ett enda...

Tabellen var den bästa som kunde hittas och den slutar ju prompt på 6 st barn vilket antal ju vida överträffas av en del familjer. Hur beräkningen görs för varje ytterligare barn går inte heller att enkelt läsa ut men något linjärt samband föreligger icke (IT)... På 50-talet var det inte helt ovanligt med stora syskonskaror och för landet Sverige fanns ett incitament om att öka invånarantalet men tiderna har förändrats och det är nog dags att inse detta. Att dagens jättefamiljer gissningsvis sällan leder till raketforskare är kanske ett ytterligare incitament om att var och en faktiskt ska få betala för sina barn och inte låta sig försörjas av andras inbetalda skatter. Att flerbarnstillägget (ut)nyttjas av en del som gör "karriär" genom att producera ett onaturligt antal barn är inte heller någon direkt överraskning för oss skattebetalare även om det är en mycket provocerande sådan. 
 
Gårdagens artikel var i alla fall en liten ljusglimt i det annars så mörka och dystra nyhetsflödet. 


5 comments:

 1. Jag håller med om att det generella barnbidraget känns knasigt. Alla bidrag bör enligt mig vara behovsprövade för det första och för det andra så bör inte ett särskilt barnbidrag behövas. Sätter man barn till världen utan att kunna försörja dem så bör väl det sociala bli inkopplade och eventuellt försörjningsstöd kopplas in efter diverse prövningar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Rimligtvis borde socialen bli det ja och precis som du skriver borde rimligtvis alla bidrag noga behovsprövas och därefter regelbundet självklart följas upp så att grundförutsättningarna för bidraget fortfarande gäller.

   Delete
 2. Ett vansinnigt bidrag som kanske fyllde en funktion för länge sen, men som idag ensidigt går till invandrarfamiljer som ser det som en jättebra försörjning för tanten i familjen, som ändå sällan får eller har lust med att börja jobba. Skaffa 6 barn, skriv in dig på SFI och sen har du livslång barnomsorg och försörjning. Några krav på prestation har inte funnits innan, vet inte hur det ser ut nu. I många områden, T.ex. Rosengård kan du lämna på dagis hur du vill, oavsett om du har semester, eller vad du nu har för dig. Det är inte stenhårt som hos oss, där det endast är om man jobbar, pluggar eller är sjuk som man får lämna. De få svenskar som jobbade kvar där har slutat sedan länge, och fusket och korruptionen breder ut sig på bred front. Jag känner flera som bott där som har fått nog och flyttat, både svenskar och invandrare från icke arabländer.

  Att Malmö stad har rekordläckage av skattepengar är inte speciellt förvånande för någon som har insikt i vad som händer där...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Precis, det fyllde en funktion för länge länge sedan i landet som gick framåt. Det är definitivt så att de större familjerna är stora pga att bidraget är progressivt. Hade det inte varit det hade ekonomin aldrig gått ihop. Att kunna gå hemma ett helt liv som mamma är förstås fantastiskt om man vill det och själv ser till att det ekonomiskt fungerar men att som idag kunna få denna förmån på andras bekostnad är fruktansvrt orättvist tycker jag.

   Det du skriver om dagis låter definitivt som att det kan stämma och för oss andra gäller stenhårda regler som ska följas till punkt och pricka och sura miner kan fås om man råkar bli sen till hämtning en dag, trots att man alltså betalar maxtaxa. Känns ibland som om man knappt får utnyttja dagis/fritids trots att man betalar för det och skulle man råka avvika från den löjliga planeringen så... Varför ska planering när barnen ska vara där, med fullt betald taxa bemanna alltid så att maxantal kan hanteras. Det är väl det man betalar för, att ha möjlighet att lämna barnet där när det behövs?

   Delete
 3. För några dagar sedan fick jag en online gratis konsultation med Dr.oduduwa, jag kommunicerade med honom oro och han tar tillbaka min ex kärlekspartner efter att vi har skilsmässa i nästan 6 år nu, jag är mycket tacksam och glad att dela med mina vänner det nya sätt jag upptäcker att få tillbaka ex kärlekspartner även efter så många års separation, de kommer fortfarande att tänka på din kärlek och de kommer tillbaka för att be om ursäkt till dig utan att du ber dem eller ringa dem att återvända, det här är en bra kärleksstava Charm inkantationsböner som fungerar riktigt bra och snabbt.
  Få gratis konsultation nu via (dr.oduduwaspellcaster@gmail.com)
  https://wa.link/q5f107

  ReplyDelete