Monday, July 25, 2022

Elkul...

Politikernas lekar med Sveriges elförsörjning går knappast obemärkt förbi, i alla fall inte för de utvalda som får betala för lekarna... Precis som med Kalkyls Pengamaskin förs statistik över månadens kostnader och här kan kWh priset i SE-4 för 2021+2022 beskådas: Undrar var elpriskompensationen riktad endast till SE-4 tagit vägen? 

Förtroendet för den totala politikerkåren är i stort sett nollställt. Nyhetsskörden under semestern är som vanligt ganska dyster över hur illa det står till i Sverige när flosklerna och struntpratet läggs åt sidan. Valet närmar sig och beslutet är redan fattat, var ganska enkelt detta val, och förtidsröstning skall göras denna vecka. Det blir MP! 

Haha, nej verkligen inte, varken MP eller Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S) blir det. Men med stor ironi har Kalkyl förstått att halva MP nu verkar ha insett att kärnkraften behövs. Synd att de haft en stor del i att stänga ner hälften av de välfungerande svenska verken. Ja även vår Statsminister Magdalena och S har svängt och plötsligt likt en vindflöjel på ett högt ladugårdsstak svängde S i frågan och nu ingår kärnkraft som en del i den svenska havererade energiförsörjningen... Synd att de lyckades förstöra Ringhals 1+2 genom vilken korkad process det nu än är (någon som orkat kolla vad man gör för att permanent omöjliggöra återstart så skriv?!) för annars hade det ju varit trevligt att återstarta dem. 

Obehagliga haverier med vindkraftsverk som tänjer på gränserna vad gäller höjd, rotordiameter och allmän hållfasthet har börjat öka. Ingen berättar om stora isblock som slungas av då och då från rotorbladen. Ingen berättar heller om hur många ton (T O N) insekter som dödas eller hur många fåglar som dödas på en nu allt högre höjd där vindkraftverken sjunger sin lov... I Danmark planeras för 283m höga vindkraftsverk...
    


8 comments:

 1. Min spåkula säger mig att MP kommer segla in över riksdagsspärren med viss marginal. Hade valet genomförts i februari hade jag inte varit lika säker.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Min med tyvärr... Det enda bra jag hört från mp i närtid var detta om splittring internt pga kärnkraft samt att bolund vill förbjuda all trålning i Östersjön.

   Delete
 2. Jag har dålig koll. Följer inte elpriserna, betalar bara räkningen och försöker se glad ut.

  Vad är motsvarande priser för elzon 1 där jag bor ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bra fråga, du får gärna dela med dig NLI! Ovan är räkningspris/kWh och inkluderar alla skatter o överföringar osv, dvs inte det råa kWH priset utan det jag faktiskt totalt betalt.

   Delete
 3. Det enda som kan avsevärt sänka elpriserna i södra Sverige är väl att klippa många av elkablarna till Danmark, Finland, Polen och Tyskland. Det är de som är beredda att betala multum för den svenska elen så svenska elbolag säljer hellre dyrt till dem än billigt till oss.

  Sedan låter fågelargumentet som ett försök till distraktion när du antagligen i decennier använt vattenkraft utan att lägga ett uns av fundering på hur många fiskar det skadat. Det finns ingen elgenerering som inte har negativt bieffekter och än så länge verkar vindkraft ha relativt små negativa bieffekter.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Daniel, det är nog den snabbaste lösningen att klippa av exportkablarna! Det vore för en normalt funtad regering ett ytterst vettigt grepp att först se till att landet självt har el innan export kommer på tal.

   Nja, fågelargument och insektsargumentet är bevisade negativa effekter. Att vattenkraften ställt till med enorma skador vet väl alla men den och de skadorna är redan gjorda och konsekvenserna lever vi med dagligen. Vattenkraften samt kärnkraften har däremot fundamentalt positiva egenskaper som vindkraften aldrig kommer att kunna få: stabilitet. Begreppet stabilitet är tvåfalt och innebär i detta sammanhang både den lättförståeliga stabiliteten i själva produktionen men även stabilitet vad gäller nätfrekvensen som är en oftast totalt förbisedd faktor som endast ett fåtal begriper sig på. För varje vindkrafts kWh timme som byggs krävs egentligen även en backup. Att vindkraftverken dessutom kräver betydligt mer ingrepp i naturen än själva verken förbises också gärna (grid elkraftverk istället för mer solitära enheter mer stor effekt).

   Delete
 4. Ja elpriserna är verkligen inget att leka med. Hade vi inte skaffat solpaneler för 2 år sen hade man blivit mörkrädd. Speciellt nu när det är dyrt även på sommaren. Det som är allra märkligast i debatten är att många vägrar se sambandet kärnkraft och låga elpriser. När det blåser (mer el produceras i söder) är elpriserna i princip alltid skitlåga, men när det inte blåser, spelar ingen roll veckodag eller temperatur, har vi priser runt 2-3 kr/kWh. Ergo, om man hade återstartat t.ex. BArsebäck, då hade vi ju haft effekten av att det alltid blåser, dvs konstant effekt matas på elnätet, och såldedes borde också elpriserna hamna konstant på låga nivåer. Är jag fel ute i detta resonemang? Sen är det trist i frågan om vindkraft att ingen, vare sig reportrar eller opposition säger emot den hålflinande Magdalerna som alltid säger "vindkraft finns här och nu", svar nej, den tar flera år att bygga, säg 5 år med alla tillstånd etc. Speciellt vattenbaserad vindkraft är tidskrävande, då det saknas matarstationer för dessa, som också måste byggas någonstans längs med kusten, samt att det är krångligare allmänt att bygga i havet.

  Högerpartierna är förvisso väldigt populistiska de med, men de lever närmre verkligheten än S/MP gör.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Snålgrisen!

   Du har absolut inte fel i tänket om att OM Barsebäck eller RInghals 1+2 hade återstartas kunde det definitivt liknats vid att ha en konstant kraftig bris och därmed betydligt lägre högstanivå eller annorlunda uttryckt ett betydligt lägre genomsnittspris över året. Det näst mest sorgesamma i hela soppan, dvs i rang efter själva nedstängningarna i förtid, är att via EU det fantastiska har Sverige tydligen någon slags idiotisk plikt att exportera en hel del el...

   Ja, efter denna arbetsvecka (har själv semester!!!) inser kanske även de mest korkade foliehattarna att Tyskland knappast befinner sig i en guldsits längre... Ryssarna har nu dragit ner till ca 20% av tidigare gasleveranser och...

   Tunga expertnamn inom svensk energiförsörjning har knappast sagt något som helst positivt om rådande situation och självklart vore allt annat rappakalja, det är en sjuhelvetes soppa som ställts till och tyvärr betalar främst SE-4 samt SE-3 för detta totala haveri. Orättvist är bara första bokstaven i totala för-+ efternamnslängd.

   Fy fan.

   Delete