Monday, July 4, 2022

Riksbanken och lite politik

 Riksbanken med, ännu en Stefan och närmare bestämt med, Stefan Ingves vid rodret rör upp känslor både till höger och vänster. Det är självklart ingen lätt roll som Riksbanken skall spela men frågan är berättigad huruvida de spelar den väl. Ingves kommer att lämna vid årskiftet vilket meddelades en vecka innan midsommar. Bara några månader tidigare spekulerades det i att han eventuellt skulle sitta kvar då det var ett uppdrag som kräver enormt mycket och ingen självklar kandidat för övertagande kunde listas. Nu blev det alltså precis som vanligt en 180 graders vändning i förhållande till spekulationerna. Efterträdaren kommer från Finansinspektionen och heter Erik Thedéen. Han är sedan 2015 generaldirektör på Finansinspektionen och har en lång och gedigen yrkesbakgrund från den finansiella sektorn i Sverige och internationellt. Han är utbildad civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. 

Ingves har ännu inte lämnat sin post och vi får se vad mer han tänker lämna efter sig. Från att ha varit något av en strävare för 0% ränta har han nu svängt (sent verkar maktens utövare vakna...) och från och med den 6 juli 2022 gäller en styrränta om 0.75% efter den senaste höjningen som klassas som en dubbelhöjning med sina 50 punkter. Ingves utesluter inte fler höjningar utan istället bedömmer han fler dubbelhöjningar som nödvändiga... Riksbanken orkar med hela (...) 5 stycken möten där de diskuterar och bestämmer räntehöjningar under ett år... Hela 5 alltså... Grundläggande reglerteknik skyr instabilitet som pesten och ett sätt att undvika just kraftiga, otrevliga, farliga och oönskade insvängningar i ett reglerat system är att se till att dämpningsfaktorn ligger på rätt värde, i moderna och digitala system sker detta genom hög frekvens på justeringarna och de frekventa justeringarna skall då vara små. Riskbanken borde således ha fler möten än 5 och se till att göra små räntehöjningar istället för sådana som nu nyss gjorts med hela 50 punkter. Att Riksbankens återkoppling varit hyfsat avbruten under en längre tid talar inte heller för Ingves... Den nya förmågan har inte direkt rosat finansmarknaden på sin nuvarande post och många är väl de som undrat vad FI egentligen är till för?... 

Ingves som verkat i nuvarande ställning i Riksbanken sen 2006-01-01 står orubbat fast vid sin ståndpunkt om att räntesubventionen på lån ska avskaffas... Jaha, men varför gjordes inte detta redan med början år 2006 då? Kalkyl har alltid avskytt räntesubventionen men att komma här efter en fullt utvecklad majbrasa i form av bostadsmarknaden och nu tycka att den enskilt största faktorn till de skenande bostadspriserna skall tas bort är väl sentänkt och ett enligt Kalkyl totalt underbetyg till vad Ingves åstadkommit under sin ämbetstid. Självklart är det inte Ingves som bestämmer i frågan men som högsta hönset i Riksbanken borde han sett till att detta oskick avskaffats för länge sedan. Att göra så nu är som vanligt ett ytterligare sätt att slå ner på fotfolket som får betala för politikernas nonchalans, ignorans och totala inkompetens.

Att Riksbanken försöker att mota krigsinflation orsakad av Ryssland-Ukraina kriget är också sådär... Glöm inte heller att en stor del av rådande inflation är orsakad av C19 och den galna påeldningen av ekonomin som större delen av världen då ansåg som väldigt bra. Att dessutom genom massiva räntehöjningar sätta än mer press på det svenska folket i en redan utmanade tid känns inte heller särskilt bra. Den inflation som känns av mest är inom dessa områden:

 • matpriser
 • energipriser
Matpriserna skjuter för varje dag i höjden och är främst orsakade av det pågående kriget. Energipriserna är i Sverige framförallt orsakade av inkompetens och drömmande politiker som stängt ner både kärnkraftverk och olje/kolkraftverk i Sverige i många år och dessutom via EU lyckats med bedriften att Sverige har ett ansvar att exportera en viss mängd el till övriga Europa. Glöm inte heller att Sverige även i norra Sverige välkomnat elintensiv men arbetsextensiv industri (Facebook, Microsoft m.fl.).
Det som händer i Tyskland vilket är det land i Europa som kan ta på dumstruten nr 1 vad gäller energiproduktion drabbar tyvärr även Sverige. I Sverige talas det om integration och samvaro och enighet samt massor med andra fina ord men samtidigt har politikerna segregerat landet i hela 4 obegripliga elzoner där elzon 1 tydligen och lika obegripligt är norra Sverige. Skåne är elzon 4 där priset på en ynka kWh mellan cirka 08-09 för cirka två veckor sedan var underbara och obegripliga 5 kr/kWh...... Ja våra hårt arbetande politiker har också skapat utanförskapsområden där våld och vapen är valutan och där svenska språket knappt är gångbart... Förresten, utanförskap, vad är det? Många inflyttade grupper ser definitivt ner på infödda svenskar och kallar oss t.ex. svennar, rasister eller betydligt värre saker och vill definitivt inte överhuvudtaget umgås med oss men pengabidragen är tydligen sköna att mottaga... 

Att svenska folket nu drabbas av massiv inflation, höjda energipriser, räntehöjning, börskrasch, krig i Europa, massiva integrationsproblem leder tyvärr inte till nämnvärd eller efterlängtad sans hos den alltmer fragmenterade politikerkåren som redan börjat sända ut valfläsk inför det kommande valet. Att politikerna får fortsätta att elda på en redan ansträngd ekonomisk situation är anmärkningsvärt och högst märkligt och tyvärr lär väl mer komma och då särskilt från vårt allas bidrags- och semesterparti för nysvenskar nr 1 (S).
  
Allt ska i framtiden drivas av el tydligen (...) och ut åker då både etanol-, bensin- och dieselmotorer, idag renare än någonsin förr... Blir det liksom bättre än att tanka ett högvärdigt energibränsle och sedan köra? Ja tydligen, in med massor av sällsynta jordartsmetaller och gräv fram de i länder där ingen ställer några som helst vettiga krav på miljön om ens några och sen producera massor med batterier och montera i elbilar. För säkerhetsskull eftersom hela kalkylen redan från början är på sned så sätt in massiva skattesubventioner, ja precis som man gjort med vindkraften som på egen bedrift definitivt aldrig kan betala sig eller ens försöka påtala miljövänligheten om en riktigt granskning skulle göras.
   
Ett gammalt svensk företag vars namn är Höganäs och bor i Skåneland upptar idag en yta av cirka 60 hektar i Höganäs kommun.  Företaget har i över 200 år berikat Sverige med en massa olika saker där antagligen för gemene man Höganäs Stengodskärl är de mest kända. Företaget har i snart 100 år även tillverkat metallpulver och är idag en av världens ledande inom detta område, pulvret används inom i stort sett all metallindustri för att bygga saker. Wallenbergfamiljen insåg självklart potentialen och köpte för länge sedan ut företagen från börsen och placerade det i sitt FAM AB, årligen avkastas cirka 6%. Idag ligger runt 66% av totala metallpulverproduktionen i Sverige men om det kommer att vara så i framtiden är ytterst osäkert då de nu idiotiska elprierna i elzon se-4 sänker konkurrensförmågan betydligt. Om Höganäs hade befunnit sig i norra Sverige hade elkostnaden varit cirka 20% av den som nu betalas... Det är otroligt tråkigt och beklämmande på alla vis att läsa sådant här, Helt sjukt hur dåligt detta stackars land har skötts och nu sköts. I dagarna hade DI en artikel om det underbara partiet MP där artikeln kort och gott menade att MP inte har i dagens Sverige och dess politik att göra då de uttalat sig i stil med att Sverige stängt ner farliga kärnkraftverk och därmed gjorde MP sig skyldiga till förtal av en hel svensk kärnkraftsindustri vars främsta mål i förenlighet och under strängt övervakande av SSI är att se till att de körande och levererande kärnkraftsverken i Sverige är säkra. I korta ordalag, MP baktalade alltså hela det svenska kärnkraftssäkerhetsarbetet... 

Klockan tickar och den tickar mot många underbara kronor i utdelning som imorgon kommer att få mobilen att spela sitt underbara catching i crescendo runt sådär 0830!!! Kanske når Kalkyls Pengamaskin ännu en 10 tkr stolpe imorgon. kanske inte. 
 
NOT: om vi nu anser oss så himla integrerade med Europa så borde väl ändå Skåne tillhöra elzon 1 och inte 4 då den ju är "något" närmre än t.ex. Norrland (se-1)?...

9 comments:

 1. Börjar märka av prisökningarna nere på Willys nu faktiskt. Jag får anstränga mig för att hålla nere matkostnaderna. Blir till att köpa mer Axfood för att kompensera.... :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är märkbart helt klart. Bregott toppar med sina nu 56 kr/pkt... Ungarna gillade tyvärr inte Beccel, som FIRE strävare hade det dock räckt gott... Uppoffringar alltså.

   Delete
  2. Förstår att det blir krångligare med ungar och många viljor. Själv försöker jag switcha till andra råvaror som rotfrukter etc. Men barn har väl inte samma förståelse...

   Delete
  3. Nej tyvärr krävs ökad ålder rätt ofta för att den förståelsen skall komma. Oftast är det endast uppfattning det handlar om men... Det är riktigt drygt ibland att som kock ta hänsyn till alla viljor, den yngste säger sig inte äta lök och kan tex tvärvägra att äta om minsta lökbit syns... Hur laga mat utan lök, jag kan inte och jag vill inte.

   Delete
 2. Utöver el- och matpriser ser jag att priset på mina bolån och aktiebelåningslån börjat röra på sig.

  Nu gör jag nog inget, men som hemmansägare i FIRE ska jag nog producera egen el för bil och värme (solceller), ha begränsat med aktiebelåning (mindre än idag) samt inga bolån för att så mycket som möjligt isolera mig från de marknaderna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja även lånen har börjat röra sig nu.
   Det blir likadant för mig i FIRE, minimal om ens någon belåning på klabbet. Solceller blir det nog inte dock då de inte värmer huset på vintern ändå.

   Delete
  2. Solceller ger väl inte värme alls, menar att jag delvis kan driva luftvattenvärmepumpen med dem, men såklart som minst när det behövs som mest.

   Huset har en ganska bra insatskassett i öppna spisen som hållit huset varmt under lång tid efter flera vinterstormar (Gudrun år 2005 var den värsta) - men sedan dess har de grävt ner kablarna. Men vid något elpris får man väl peta in några pinnar i spisen i stället.

   Delete
  3. Rätt, solceller ger ingen värme och under många gråa månader i Sverige minimalt med el. Väl i FIRE har jag en mycket lång lista med projekt och hobbies att sätta fart med. Listan inkluderar uppvärmning och ibland riktigt kliar det i fingrarna redan att ta itu med ideerna, kräver dock ett annat boende än dagens så det återstår att se om det blir verklighet eller inte.

   Delete
  4. Haha, jag har också en FIRE-lista som växer och växer. Bara listan för hus och trädgård är på 50 punkter...Från det lilla och billiga till det stora och dyra. Har börjat göra research redan.

   Ska försöka göra lite saker i trädgården redan innan jag tar över huset såsom t ex plantera plommonträd och häck så de hinner växa till sig lite.

   Solceller är lite jobb (för mig) men dyrt och kräver såklart en trovärdig kalkyl för att bli verklighet.

   Kanske min blogg blir mer åt självhushållning, bygg och snickeri samt trädgård vad det lider.

   Delete