Tuesday, August 2, 2022

Juli

 Juli månads utdelningar minskar med 40% kontra förra året. Det beror inte på något anmärkningsvärt som inträffat egentligen, bara mer att juli förra året var något annorlunda mot normalt. Året har hittills lyckats tjäna in nästan nettototalen för år 2021 endast 7 månader in. En del relativt nya innehav har tuffat på ganska bra även om denna veckan hittills varit betydligt tristare än förra veckan. De månadsvisa löpande kostnaderna och inkomsterna har ikväll bokförts för jun+jul och det kan ungefär konstateras att detta år hittills ligger +22% i utgifter mot förra året. Det är självklart mest energi- och matpriserna som rusat iväg men även räntekostnaderna. Bilen fulltankades (alltid) idag till det facila och "billiga" priset om cirka 19.8 kr/l och det var bra längesedan literpriset på 95 var under 20 kr/l. Blir spännande att se vart det hela slutar och kvällens övningar i bokföring förde med sig en liten ny kolumn i ett av arken som visar de ackumulerade utgifterna för året i fråga och med denna kolumn är det enkelt att jämföra status mot året innan eller varför inte mot år-3 eller nåt framtill en viss månad?! 

En längre utflykt klarades av idag och bilderna över hur vacker en orörd natur är släpper liksom inte. Det var fantastiskt vackert och rogivande, ja förutom den förfärliga trafiken då med massor av stolpskott som befinner sig på vägarna. En blinkade vänster från högerfilen på motorvägen men hade ingen aning om det, en annan kom precis på att hen inte skulle ta av från motorvägen utan istället fortsätta på den med endast 2-3 meters marginal till bakomvarande när manövern utfördes. Två lastbilar stod ytterst olämpligt längs motorvägens, ja stillastående alltså... 2 km efter den ena gick en man med en dunk i handen, kanske bättre hålla koll på bränslemätaren än mobilen i alla fall som yrkesförare?!... En Mathem skåpbil höll 130 och uttryckte irritation över att den inte kunde köra förbi framförvarande... Trodde lätta lastbilar max fick hålla 110 km/h och helst under då deras konstruktion inte är optimerade för hastighet. Jaja, det var bara ett cirka halvt axplock efter en dag på en motorväg någonstans i söder. Den siste idioten har knappast satt sig vid ratten än och det är hemskt hur illa fordon framförs. Vill dessutom som motorcyklist betona att:

Det är inte hastigheten som är det största problemet, det är dåligt omdöme som skördar liv och skapar lidande på vägarna, detta oavsett vad myndigheterna och deras fartkameror hoppats och fortsätter att hoppas på.

Denna kväll leves ut ett dygn för tidigt då en del trevliga utdelningar bör landa på kontot imorgon. Några äldre innehav men även ett eller två helt nya som för första gången får börja dra sina strå till Kalkyls utdelningsstack! Kvällen innebar i alla fall att tråkgörat med bokföring av de löpande kostnaderna är avklarade och endast lite roliga utdelningar återstår att bokföra imorgon.

Badtemperaturen i söder har sjunkit markant de senaste dagarna och nu passar vinterbadargenerna utmärkt, det är nämligen friskt och härligt i vattnet och med en klart mer höstlik än sommarlik temperatur i luften!

Vad gäller röstningen i kommande val hade Kalkyl läst fel och det är inte förrän den 24/8 som möjligheten att lägga sin röst infinner sig, inte den 24/7... Nåja, ingenting har ändrats ändå och rösten är bestämd. Det är inte mycket att tveka på och gör man det så scanna igenom sommarens nyheter.
2 comments:

  1. Problemet med badtemperaturen här på västkusten är att den passar utmärkt även för brännmaneterna. Det är ett jäkla kryssande och simturen blir minst dubbel så lång som man räknat med.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja brännmaneterna på västkusten har jag upplevt, det är sådär kul. Ännu inget problem mer söderut och hoppas det stannar vid det. Här oroas man något över fjärsingen även om ingen bekantskap hittills skett.

      Delete