Sunday, September 25, 2022

v38

 Ännu en vecka har klarats av. Veckan inleddes hyfsat bra, ja inte börsmässigt sett kanske, men utvecklade sig sedan allt sämre. Som helhet har det nog varit en av de allra värsta veckorna på väldigt länge. Förutom några incidenter som var både förvånande och direkt onödiga på ett mera personligt plan så är det dessa saker som påverkat resultatet på veckan:

 • svenska styrräntehöjningen blev tyvärr så hög som värsta scenariet spådde, +100 punkter (+1%)
 • FED höjde ännu en gång med 75 punkter
 • räntehöjningar för lån 
 • börsen fortsatte i räntehöjningarnas spår kraftigt nedåt
 • fastighetsmarknaden viker nedåt
 • på energifronten inga glädjande nyheter
 • Ryssland eskalerar konflikten genom kraftig mobilisering
Det ser med andra ord inte värst kul ut framöver... Det har nog aldrig förr inträffat att hushållen får stryk från så många håll precis samtidigt:
 • kraftigt höjda matpriser
 • kraftigt höjda elenergipriser
 • avisering om kraftigt höjda elnätsöverföringsavgifter
 • avisering om kraftigt höjda fjärrvärmepriser
 • styrränta som chockhöjs med hela 100 punkter på ett bräde
 • styrräntan kommer med stor sannolikhet höjas ytterligare den 23/11 och då
  gissningsvis med 50-75 punkter
Hushållen kommer att får det mycket tufft och september var nog tyvärr bara en liten knuff...

Den riktiga smällen för många som bor i hyreslägenheter och bostadsrätter slår nog först till efter årsskiftet och för bostadsrättsinnehavarna kanske först efter nästa årsstämma som ska ha hållits innen 31/5 2023. Det lär komma rejäla hyres/avgiftshöjningar.

Att Riskbanken (bättre än Riksbanken?!) riskerar en depression verkar väga lätt vilket även verkar vara fallet för FED. Att mota krigsinflation, självorsakad energiinflation samt självorsakad C19-inflation genom räntehöjningar känns så där... Ännu en gång inses lätt varför en direktdemokrati vore mycket bättre (ja röstkörkort krävs förstås) och antagligen hade då inte 100-tals miljarder fått pumpas ut i C19 stöd som senare skulle betalas (nu alltså) med räntehöjningar. När folk inte har pengar över efter att ha betalat låneräntor samt energiräkningar i säg november lär depression stå för dörren.
 
Avanza sällade sig tyvärr till skaran av de som slår på de som förväntas får det tuffare och höjde den gyllene 0% räntenivån på ISK/KF kontona till 0.99%... Gratislunchen är slut. Om Kalkyl får önska sig något endaste av Avanza så vore det att sluta upp med grafiska förbättringar och istället lägga krut på hastighetsoptimering.
 
En annan sak som verkligen kommer slå hårt är den idiotiska ISK/KF skattebördan som inte har något tak men väl en botten (1.25% i schablonskatt som beskattas med 30% vilket ger effektiv skatt på 0.375% på totala kapitalet för 2022). Just denna schablonskatt kommer att på riktigt förpesta framtiden om styrräntan fortsätter att klättra eller ligger kvar på nivån nu efter +100 punkter. Det blir rätt feta belopp på en Pengamaskin av lite större storlek. M+SD har uttryckt att de vill sänka påslaget med 25 punkter (0.25%) som idag är +1.0% på styrräntan. En klen tröst om Riksbanken drämmer till med ytterligare +75 punkter i november. Det är styrräntan per den 30/11 som sätter schablonbeskattningen för kommande år, dvs styrräntan den 30/11 i år blir schablonbeskattningen för 2023. Om novemberhöjningen av styrräntan hamnar på 75 punkter så blir år 2023 års schablonskatt hela 3.5%(*) vilket ger en effektiv skatt på hela 1.05% på hela kapitalet och motsvarar då en nätt liten höjning om +180%... 

Nej, det har varit en riktigt usel och trist vecka. Det går knappt en minut utan tankar och oro inför vad som komma skall. Det har givetvis räknats och modellerats i Mästerexcelarken och siffrorna är verkligen inte angenäma att betrakta... 
 • År 2022 kanske blir sista året då inflödet blir riktigt roligt... 
 • År 2023 kanske blir ISK/KF likvidationens år 
Vi får leva på hoppet om att högerblocket inser att något måste göras med ISK/KF beskattningen som kom till då styrräntan (som då hette reporäntan) var 0% eller därunder. Det är riktigt trist att farhågorna Kalkyl hade redan 2018 nu visar sig korrekta. Att Riskbanken enligt en av sina "fantastiska" prognoser inte tänkte höja räntan före utgången av 2024 ter sig nu smått otroligt och visar i vilken kompetensklass Riskbanken arbetar och förtroendet är på stadig nollnivå för deras arbete som bl.a. dumpar SEK och köper utländsk valuta (nån koppling till inflation tro?).

(*) efter tisdagens höjning med 100 punkter är styrräntan 1.75%. Till denna ränta läggs 1% på ISK/KF skatten vilket ger 2.75% i schablonskatt. Om ytterligare +75 punkter i november blir schablonskatten 3.50% vilket ger en effektiv ISK/KF skatt på 1.05%

(**) ja, schablonskatt eller schablonskattesats eller vad man vill kalla eländet. I vilket fall innebär det att den procentsatsen används på hela det totala ISK/KF värdet och ger då en schablonintäkt som beskattas med 30% (just nu i alla fall...). 

4 comments:

 1. Kan bara instämma. Jag brukar sällan hetsa upp mig men med så många smällar från ett och samma håll undrar man ju vart det är på väg. Våran ekonomi skulle jag anse vara "ironclad" då vi är väl rustade med 1) solpaneler för att motverka elräkningar (har 8500 kr i intjänad buffert och har gjort förbättringar i våran panna så att jag kan blocka elpatron vid dyra timmar), 2) En rejäl sparbuffert, 3) vi jobbar båda i yrken som det finns stor efterfrågan kring (it och vård). Vi får se om detta räcker. Att sälja aktier och byta från isk till vp kommer inte på fråga då jag inte kan göra avdrag för förluster. Vi har flertalet värdepapper som tappat rejält senaste tiden, t.ex. SBB och Resurs. Där får man rida ut stormen och hoppas att den nya regeringen se till att ett vettigt sparande blir en liten ljusglimt i allt elände. Skulle ISK-skatten gå upp så är det verkligen nådastöten för hushållen. Det är väl bara V som vill att den ska höjas, även SD vill ju behålla eller sänka ISK-skatten? Blev vändigt förvånad över fredagens nyheter att man höjde räntan både i USA samt i Sverige. Man hade ju hoppats på en räntetrappa, nu blev det en lodrät vägg istället. Vi får hoppas att man hiar sig lite, så att hushåll och samhälle får en chans att reagera. Sen är jag 100% med på Avanzas agerande är helt vansinnigt. Jag jobbar själv med belåning och hade det funnits möjlighet att sälja nu hade jag antagligen gjort det och tagit mig ur belåningen. Man kommer med detta nu under årtiondets sämsta börsår där antagligen de flestas portfölj ligger back, och ett sälj är en omöjlighet. Dessutom vill man ju utnyttja hävstången när det väl vänder, det är ju hela poängen med belåning. Trippel-fy!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Alltid lika kul när du kommenterar Snålgrisen! Bra att ni vidtagit några av de åtgärder som går att vidtaga. Själv har jag inte velat installera solpaneler på taket, ser trist ut och investeringen såg inte så bra ut tidigare. Nu är det förstås en lite annorlunda syn på återbetalningstiden tack vare idiotbesluten som landets oduglingar lyckats få igenom...

   Det är ett riktigt obehagligt läge tycker jag, en giftig cocktail helt enkelt. Det återstår tyvärr bara att gilla läget (som det så dumt/klokt heter) och bita ihop för det lär tyvärr behövas. Hoppas förstås att jag har lika fel som Riskbanken i sina tankar och prognoser.
   Vad gäller Avanza och 0% till 0.9% förstår jag dem förstås ändå eftersom deras kostnader ökar pga Riskbankens massiva och antagligen felaktiga räntehöjning om hela +100 punkter. Inte mycket att säga egentligen mer än att det givetvis är surt och kostnaderna skenar på ännu en front tyvärr. Nej at byta ISK mot AF är inte aktuellt just nu men fortsätter räntan upp så kommer saken i ett annat läge och lite enkel räkning visar att det i alla fall blir så vad gäller utdelningarna som fort närmar sig en skatt på AF's 30%... ISK kommer fortfarande ha en viss fördel mot vinsterna kanske men... Personligen finns ingen tvekan om att et ISK skattetak måste införas och borde förstås varit på plats redan vid skapandet men det hade som vanligt varit att begära för mycket av de som fattar besluten...

   Delete
 2. Avanza är rena skämtet

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hm själv tycker jag att Avanza har gjort och gör mkt bra men även en del dåligt. Som helhet är jag fortfarande mkt nöjd med Avanza.

   Delete