Sunday, October 2, 2022

Mot FIRE - del 4

 Söndagen gick i FIRE arbetets tecken, denna gång dock mer mot de praktiska sakerna, nåja morgonen inleddes ju med upptäckten av ett allvarligt räknefel i Mästerexcelarkens senaste kassaflödesanalys där Riskbankens räntor räknades dubbelt (det räcker väl ändå med att räkna in dem EN gång?!...).

 Tvättmaskinen får nu en ny chans att hjälpa till mot FIRE och denna gång var det dags för dämparbyte. Det borde gjorts för ett tag sedan men en del annat kom emellan. Herr och fru Kalkyl var för nån vecka sedan ute i ett annat hushållsärende och passade då på att inspektera utbudet av tvättmaskiner och torktumlare. Kalkyl själv gick i direkt och hård clinch inför de så kallade tvättmaskinerna som nu verkar finnas. En massa löjligt trudeluttande och pipande, stora onödiga och oftast fula displayer och en massa annat skit som inte alls har med skiten som ska tvättas bort ifrån kläderna att göra. Nej, fy vilka märkliga tingestar tvättmaskiner av modell nyare verkar vara. I förra veckan beställdes nya dämpare och priset var så trevligt att 3 st beställdes även om maskinen antagligen bara hade 2 st vilket den visade sig att ha, 2 st alltså. Det gick inte att få fram om den hade 2 eller 3 st och bättre att eventuellt sitta med en extra istället för en kort när väl arbetet påbörjats.

En knapp vecka senare efter att dämparna anlänt i brevlådan uppbådades kraft från någonstans för att ta itu med arbetet. Det tog totalt cirka 2h inklusive en hel del annan rengöring i själva tvättrummet, hjälp fanns och barnen deltog med ficklampor och annan hantlangarhjälp! Kostnaden blev totalt 380 kr inklusive 49 kr i frakt. En servicetekniker (som definitivt inte hade städat undan all smuts och rengjort både brunn och slanganslutningar ifrån gegg) hade gissningsvis kostat minst 2500 kr, säg 3000 kr med framkörning o.s.v. Om denna summa antages blev besparingen 2620 kr och rundat till 2600 kr. Det är pengar det med. Tvättmaskinen kör nu och om en stund påbörjas centrifugeringen där dämparna verkligen behövs. Att familjen nu kan behålla en normal tvättmaskin och därmed slipper att uppgradera till en appstyrd dumhet som piper och trudeluttar känns befriande skönt. En ny tvättmaskin börjar antagligen runt 5000 och springer lätt upp mot både 8 och 9 tusen. Besparingen bör egentligen räknas på vad ett nyköp hade kostat då det inte längre är särskilt lätt att få tag i en servicetekniker. Räknas det på detta vis så kanske den totala besparingen hamnar på säg runt 6500 kr! 

De gamla dämparna var totalt slut och ingen dämpningsfunktion återstod alls faktiskt, har nog aldrig sett några så utslitna dämpare tidigare. De var totalt slutkörda så tro tusan att maskinen låtit och bankat och haft sig!

Det är endast en del större arbeten likt detta som listas här och det sker relativt ofta FIRE arbeten som sparar in många sköna slantar. För bara en vecka sedan åtgärdades en läckande kökskran och den är nu som ny, kostnad 0 kr då fettet fanns hemma och läckan berodde på avlagringar vid packningsytorna. Att hustomten som gissningsvis åtgärdade kökskranen förra gången verkade ha använt vanligt fett vilket inte har att göra i en kökskran... Det ska förstås vara livsmedelsklassat sådant...

Frun kommer precis in och hämtade in serviceteknikern, Herr Kalkyl alltså, till tvättrummet. Maskinen har sedan inflyttning aldrig låtit så "tyst" och snurrat så fint!!! Betyget blev alltså 5+/5!!!

Förra reparationsinlägget i "serien" finns här, Mot FIRE - del 3

Brödbaket som klarades av igår resulterade i:

 • 2 linfrölimpor
 • 2 andra limpor
 • 2 rejäla baguetter
Brödsorterna har gjorts många gånger förr så inga nyheter men utomordentligt goda. Baguetterna slog de köpebaguetter som hittills ätits och smaken och konsistensen var förträfflig.
  
Uppdatering efter avslutat tvättprogram:
Tvättmaskinen har aldrig gått så tyst under vårt ägande. Den har antagligen aldrig heller lyckats komma upp i så pass högt centrifugeringsvarvtal som den ikväll gjorde (detta beror ju på att med mindre förluster kopplat till mindre vibrationer med samma energi tillförd av drivmotorn ökar varvtalet, detta är en win-win situation då högre centrifugeringsvarvtal leder till mindre kvarvarande vätskeinnehåll i tvätten och alltså en kortare torktid).
 

2 comments:

 1. Bra jobbat! När jag tänker efter så har jag nog aldrig behövt reparera en tvättmaskin. Vår nuvarande var en månad gammal när vi flyttade in. Den tidigare havererade tydligen under någon av förra ägarens sista tvättar :-)
  Man tackar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack ZS! Skönt om man inte behöver förstås men även skönt att slippa köpa en ny med allt kringjobb som oftast krävs idag för varenda lite dyrare pryl som ska införskaffas. Alltid kul när lagningarna går vägen också, just denna var super att få gjord då den väsnats en hel del och gjort att vi inte vågat fylla ordentligt.

   Delete