Friday, February 17, 2023

Ett litet livstecken

 Dagarna är långa, veckorna är korta... Eller hur är det nu egentligen? Ibland känns det så när jobb#1 intensiteten slår rekord. Ja det är hektiskt nu... Blev en lååång dag även idag , 12h, också men kraften och humöret ändå på topp så ett litet gästspel hanns med på jobb#2 också. Det var 6 härliga utdelningar att bokföra och Kalkyls Pengamaskin kämpar vidare mot nästa 10,000 kronors stolpe och på vägen räcks det både tunga och finger åt både Riskbanken, regering och politiker i allmänhet. Avanza håller lite på senaste Riskbankens vansinneshöjning (tack Avanza!) och det är en välkommen tröst. Sparkvot och sådant kul får sig nu ännu en smäll och Kalkyl är mentalt förberedd på ännu en smäll om +50 pkt ifrån Riskbanken i april. Riskbanken (tänker inte och vill inte kommentera vad övriga Riksbanker gör då länder är olika osv) använder det trubbiga och osofistikerade räntevapnet och slår med båda armarna samtidigt utan precision. Det kan liknas vid en sprattelgubbe som nån borde stoppa ner i en låda och spika igen locket på.

Jaja, som vanligt är det bara att "gilla läget"  för vi vanliga kan ingenting ändå göra. Vattenfall, ja ni vet det där bolaget som vi skattebetalare äger, hasplade ur sig att kommande vintrar blir troligtvis än mer bekymmersamma än denna vi nu genomlidit/lider. Detta har vi alla normalbegåvade varelser redan förstått så någon nyhet var det ej, men däremot kanske någon politiker vaknade till lite?... Ja av de som alltså mest babblar om att energiproblemet i stort sett uteblivit och därmed är det löst...

Kalkyl undrar varför man inte redan satt igång med återstartsarbetena på Ringhals 1+2. Ja det undras också varför inte redan första spadtaget tagits för nästa nya kärnkraftsbygge. Om nu lilla tramsiga Sverige nästan ska dubblera sin energianvändning i den "snorgröna" "elektrifierade" framtiden så är det hög tid eftersom det enligt alla kloka och insatta var det tid redan för 20 år sedan...

I Energimyndighetens prognos från 2021 bedömer man att elanvändningen kommer att uppgå till 234 TWh år 2050, vilket kan jämföras med dagens 140 TWh. Andra bedömningar, som en från Energiföretagen, pekar på ännu högre elanvändning, mer än dubbelt så mycket som idag vilket blir kring 280 TWh...

Undrar om någon landyta utan dessa "underbara" och totalt vansinniga vindkraftverksparker kommer att finnas för oss människor? Ska djuren och skogen kanske få några m2 också? Eller ska Sveriges yta täckas med solceller? Politikerna gissar vidare och känner efter!!! 

Sverige, Sverige, det är hög tid att vakna. Varningsklockorna har ringt länge inom många områden och det enda som stör dem är alla explosioner och skottlossningar... Kanske en ny exportvara ligger framför fötterna?

Även om uppgivenheten och ilskan är hyfsad över vår samtid och det land vi lever i ska avslutningen på detta inlägg få gå i den positiva riktningen:

Nästa vecka är det LÖNING!!! Ännu en månad har kämpats igenom och lönen för mödan kommer i nästa vecka tillsammans med lite ledighet! Utdelningsskördetiden börjar så sakta att kunna skönjas också, där borta vid horisonten och den är efterlängtad trots "stabila" fadäsbolag som Castellum och annat trams!

 

  

 

4 comments:

 1. Mer räntehöjningar lär komma. Nye RB-chefen verkar vilja framstå lite hökaktigt och då ligger höjning närmare stillasittande eller sänkning. Nåväl det är bara till att bita ihop och komma igen och invänta det stora pengaregnet som är på ingång.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det verkar tyvärr så. Hoppas verkligheten kommer ikapp hökskrället och under tiden gör vi precis som du säger, vi biter ihop och cashar in utdelningar!

   Delete
 2. Elräkningen i april ser jag fram emot med skräckblandad förtjusning efter elprishöjningar mellan 220-280% under dec/januari. Återstår att se vad det blir för februari. Kanske måste börja överväga att kallställa huset under några månader per år om detta ska fortsätta flera vintrar i rad. Det är ett scenario som det nu spekuleras i.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det förstår jag mycket väl med din tremånadersdebiteringsperiod (om jag minns rätt). Kanske en god ide att lägga om till 1 månaders debit?
   Det är 2020-talets Sverige, folk sänker värmen under alla rimliga gränser för vad ett inomhusklimat skall hålla eller att gå en mer extrem och kallställa huset... Det är en viss skillnad på 1920-talet och 2020-talet, det förra benämns som det glada och frågan är vad det senare skall få för namn i sinom tid? Det trista kanske?

   Delete