Saturday, February 18, 2023

Passerat 2021

 Idag tickade några siffror upp hos the partner in crime - Avanza! Med dessa upptick har nu den förväntade årsutdelningen för år 2023 passerat den totala för år 2021. Förhoppningsvis skall ännu en hel del upptick komma att ske, detta trots diverse inställda utdelningar från några bolag. När bolag ställer in utdelningen är det riktigt surt, det är bland det värsta Kalkyl vet och alldeles oavsett anledning känns det inget vidare. Ett riktigt bra bolag parerar svårigheter och jobbar på ändå och ser till att sina aktieägare får en rimlig avkastning på sitt kapital. I just detta avseende känns det utomordentligt bra att vara ägare i Dividend Aristocrats och Dividend Kings, dessa bolag ser väldigt seriöst på sin utdelning. Att som Castellum plötsligt ställa in sin utdelning det år det var tänkt att de skulle bli Sveriges första Dividend Aristocrat finns liksom inte på kartan för många bolag i USA medans det tyvärr verkade naturligt för Castellum och inget alls särskilt spektakulärt... Vad alla andra verkar tycka i frågan struntar Castellums styrelse i och dansar efter Roger Akelius pipa... Castellum är irriterande som sjutton och att de dessutom har för avsikt att hämta in 10 mdr ifrån sina aktieägare genom en nyemission känns riktigt kasst. Svårt sätta ord på detta faktiskt men att de både ställer in utdelningen och kommer att verkställa en nyemission verkar knäppt. Förvissa kanske nyemissionen krävs för att säkerhetställa nuvarande kreditrating (för bättre blir den väl inte av detta, eller?) kan tyckas bra men Kalkyl tycker att det vore bättre att inte behöva skjuta in mer pengar i bolaget då det faktiskt går operativt ganska bra som det gör... Att ställa in utdelningen är redan ett hårt slag för aktieägare som förväntar sig en stabil och stadig aktieutdelning och även den åtgärden är tveksam även om det kraftigt förändrade ränteläget kanske ändå gör detta till en klok åtgärd. Två åtgärder är dock en för mycket.

Akelius agerande känns sådär och det är svårt att bedömma om det verkligen krävs och är rätt åtgärder. 

Nå, lite av kvällens funderingar. Även lördagen har gått i full fart och det var först efter 19 tiden som Kalkyl kunde göra något av helt egen fri vilja, den tiden är dock slut nu och annat kallar återigen på uppmärksamheten. Det hanns med att bokföra lördagsutdelningen som mottogs med sedvanlig och stor glädje!


2 comments:

  1. Det är nästan lite komiskt men när Castellum köpte upp mina Kungsleden så valde jag att inte följa med över på grund av Rutger. Nu är Rutger ute och Roger inne och jag har ännu mindre lust att investera i Castellum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller med och grattis till ditt beslut! Själv får jag hänga kvar med nyemissionen ser jag på med avsmak. Känna märkligt att nyemittera för att behålla en kreditrating, ja mycket märkligt tom...

      Delete