Saturday, February 11, 2023

Ooops I did it again - del 3

 Lördagsförmiddagen ägnades åt nyhetsuppdatering och då i synnerhet kring den mörka torsdagens +50 pkt besked från Riskbanken.

Det var få men självklart några som tyckte att Riskbanken gjorde bra ifrån sig i torsdags men de allra flesta tyckte precis tvärtom. Av vad Kalkyl har läst under cirka ett års tid är majoriteten inne på att Riskbanken definitivt inte gjort ett värst bra jobb och i Svenska Dagbladets (fredag 10/2) Näringsdel fanns en mycket intressant artikel vars rubrik var:

"Ingves surrealistiska lekstuga är över "

Redan rubriken sågar Riskbanken ordentligt och artikeln avslöjande än mer betänkligheter kring Riskbankens och Ingves agerande, mycket var känt av Kalkyl redan men en hel del var nyheter och endast tråkiga sådana. Möjligtvis skrivs en liten sammanfattning på artikeln i ett kommande inlägg om tid och lust uppenbarar sig.

Ett av Thedéens uttalande i intervjun i torsdags var ett riktigt löjligt sådant:

"Köpkraften gröps ur med laserprecision" 

Ett märkligt sätt att uttrycka saken kan tyckas och om Thedéen nu överhuvudtaget borde använda laserprecision i detta ekonomiska sammanhang vore följande bättre:

"Riksbankens agerande kommer att gröpa ur köpkraften med laserprecision"

Det är många tunga namn inom ekonomi och nationalekonomi som starkt ifrågasätter vad Riskbanken sysslat och sysslar med, för Kalkyl som kritiserat dess agerande både kraftigt och länge är det glädjande i tråkigheterna att konstatera att väldigt många med betydligt högre utbildning inom nationalekonomi delar synen, synpunkterna och frågorna.

Både arbetsgivare och fack ger tumme ner för Riskbankens senaste räntehöjning, de anser den vara farlig och onödigt kraftigt och med eventuellt stor och negativ påverkan på kommande eller pågående lönerörelse. LO ekonomen Torbjörn Hållö kallar beskedet från Riskbanken som sorgligt och menar att den nuvarande inflationen drivs av faktorer där Riskbankens räntevapen inte påverkar...

Många chefsekonomer på flera storbanken och större ränteinstitut är också kraftigt negativa till torsdagens besked om både +50pkt samt fler kommande höjningar. 

I en låst artikel som inte kunde läsas var rubriken något i stil med "Riksbanken tvingas till snar U-sväng".

Kalkyl fortsätter att sura, irritera sig och hoppas att full skadeglädje kan erhållas inom snar framtid. Kalkyl håller också tummarna för att Riskbankens envälde är på väg mot sitt slut då många tyngre politiker inom flera av partierna också är rejält upprörda över vad Ingves ställt till med på sin tron som den envåldshärskare han tydligen fått lov att vara i minst 12 år för många dessutom... Artikeln i SvD berättade en del mindre smickrande om hur Ingves skällt ut både politiker och medarbetare och bokstavligt talat läst lusen av dem under möten. Märkligt att nu Thedéen svänger 180 grader och börjar sälja av värdepapper som Ingves köpte in... Riskbankens ingrediens nummer två i det beska beskedet (klarade inte att skriva medicin då resultatet är ytterst tveksamt) är utförsäljning av värdepapper, bl.a. diverse obligationer och som vanligt gäller att då större försäljningar görs sjunker priset enligt klassiskt och bondförnuftsteori och då ökar räntorna på papprena vilket tydligen ska uppfattas som något bra och som ska få en åtstramande effekt.

Ja som vanligt blir det intressant att följa när, var och hur "eliten" agerar. Bönder har alltid fått framstå som korkade med devisen "en dum bonde" vilket alltid egentligen varit helt fel för bönder är ofta rätt sluga precis som många av oss vanliga människor faktiskt är även om eliten där uppe med löner som får vem som helst att nästan börja gråta antagligen gärna förminskar oss. Thedéens intervju var lite åt det hållet med tramset om laserprecision men kanske vet han inte vad en laser är eller vad den används till. Inom ekonomi används den i alla fall bestämt inte. Om man nu ens ska prata om laser i dessa sammanhang så har Riskbanken och Thedéen mest missbedömt riktningen på var "strålen som gröper ur mest" kommer ifrån...

 

  

6 comments:

  1. Jag misstänker att Riksbanken kommer göra om samma misstag igen och precis som vid minusräntan gasa på för länge på inslagen väg. När väl deras agerande visar sig via ekonomiska konsekvenser i det svenska sammhället så är det redan försent.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag är rädd för att det kommer att bli precis så om nu ändå inte något görs på riktigt för att besinna deras agerande. LO och facken försökte tydligen vädja till Thedeen men tyvärr uteblev effekten...

      Delete
  2. Ja detta är lite beskt faktiskt, vi som är vana vid låga räntor. Ångrar bittert att jag inte band våra räntor till 1,2% och 10 år när jag hade chansen. Det ekade ju i huvudet "på lång sikt lönar sig rörligt". Nu var jag dock lite vettig och band hälften av lånen till 3 år, så vi har låga räntor på 70% av låne till slutet av 2024, sen kommer räntekostnaderna att öka med 8000 kr i månaden, surt sa räven.

    Problemet med riksbanken tycker jag är deras absoluta tunnelseende. De verkar inte väga in helheten för ett vanligt svenskt hushåll. ALLT har blivit mycket dyrare och lönerna ökar med kanske 2-3% som mest. De bryr sig bara om inflationen och ser räntan sm enda vapnet för att sänka den. Det verkar inte finnas någon "förmyndare" som kan dra riksbanken i örat och säga "app app" nu tar vi det liiite lugnt och ger hushållen lite andrum här. De har det redan väldigt kämpigt med skenande elpriser, skenande matpriser samt prisökningar på i princip ALLT annat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag får ju säga att det är mer än lite beskt... Det är inte lönt att ångra det (även om jag också gör det) men ingen kunde väl tro att Riskbanken skulle agera på detta vis. Jag finner viss förtröstan i att ingen kunde veta.

      Ja problemet är definitivt deras tunnelseende samt att de jobbat med åtgärder som krockar med varandra... De flesta högre skolade anser att räntehöjningarna har liten om ens någon effekt på att höja kronans kurs...

      Nej lågkonjukturen är här även om Riskbanken inte verkar förstå det.

      Delete
  3. Nu börjar nog snart svenska folket märka av alla kostnadsökningar ordentligt. Fastighetsbolagen, som är framåtblickande, börjar dra åt sig öronen på olika vis.

    När räkningarna börjar dimpa ner i brevlådorna hos vanligt folk inom kort så blir det kännbart...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det är nog en sak som är helt garanterad NLI och därav ännu ett bekymmer i hur snabbt Riskbanken agerar. Under resten av året kommer alltfler bunda bolån att löpa ut och därmed framstår Riskbankens ytterst dramatiska och kraftiga höjningar som än mer märkliga men visst går man i ECBs ledband så gör man ju... Oavsett vilket anser jag att Riskbankens agerande under de senaste 10 åren varit katastrofalt och många instämmer i detta. Tröga system ska inte styras med snabba regleringar...

      Delete