Friday, February 10, 2023

Ooops I did it again - del 2

 En del två av denna skrivelse fanns inte från början, i så fall hade förstås första delen kallats med postfixet del-1 som kan läsas här.. Efter genomliden fredag som för allt i världen var ganska härlig så kunde det ändå konstateras att informationsinsamlandet under dagen kunde och borde sammanfattas. Det var inte bara själva fredagens arbetsdag som orsakade tankar om en del 2 utan de började faktiskt redan under gårdagskvällen när ett kort klipp med Riskbankens Thedéen skapade rejäl och ovälkommen ilska. 

SVT Riskbanken höjer igen med 50 pkt

Thedéen använde en löjlig liten bild i Microsoft Powerpoint eller nåt dylikt, 

 för att berätta att för genomsnittshushållet i Sverige har:

  • 2.3 personer i hushållet
  • 44,700 kr/mån i disponibel inkomst
  • 1.3 mkr i bostadslån
  • 2,900 kr/mån ökade inkomster under 2022
  • 600 kr/mån i ökade räntekostnader under 2022
  • 3,400 kr/mån i ökade utgifter pga inflation under 2022
262,000 kr/mån mannen, Erik Thedéen, Sveriges nya Riksbankschef pratade om hur jobbigt det var för denna genomsnittsfamilj pga den ökande inflationen. En inflation som till den allra största delen är driven av energiinflation vilken orsakats av i champagneskålande politiker a la Per Bolund (MP) et al när Vattenfall tillslut stängde Ringhals 1+2 efter kraftiga påtryckningar från framförallt S, MP och VPK att avskeda den del av Vattenfalls styrelse som var pro-kärnkraft... En annan orsak var förstås att kärnkraftsproducerad el (+värme?) ålades rejäla extra skatter, allt för att göra kärnkraften olönsam i ankdammen Sverige. Det var förstås inget Thedéen nämnde och ingen vill helst tala om detta faktum heller och de som vill tala om det gör allt för att försöka att berätta att orsaken var en enighet ibland alla Sveriges politiker... Att den skyhöga inflationen till väldigt stor del är driven av energiinflationen (som till största delen orsakas av icke-pålästa/insatta politiker som fattat mycket dåliga, dyra och direkt nationsfientliga beslut och endast till viss del orsakats av Ryssland-Ukraina kriget eller till 100% av Putin enligt Maggan Andersson (S) som försöker dölja partiets egna felbeslut genom att skylla allt på Putin). Att Sveriges politiker ännu inte heller kunnat få till ett undantag vad gäller gasprisernas påverkan på de svenska elpriserna bör inte heller glömmas bort. Som icke-gasanvändare är det rätt vanskligt att förstå varför skenande gaspriser ska skapa skenande elpriser... Kan månntro faktumet att Sverige uppnått status som Europas största nettoelexportör under 2022 haft något med detta att göra?...  

Vi återgår till Thedéens intervju. Riskbanken försöker nu med Thedéen i ledning att berätta att Riskbanken gör nåt bra för folket, ja det är ju förstås så att de skenande matpriserna, de skenande elpriserna osv kommer att botas med massiva och snabba räntehöjningar. Riskbanken agerar alltså föredömligt snällt mot befolkningen i gemen genom att när inflationen redan tagit de flesta priser till skyarna "hjälper" nu Riskbanken till att försöka stoppa ytterligare prisökningar genom att tokhöja styrräntan (och därmed sno än mer av folkets redan hårt beskattade pengar). Enligt den svenska Riskbanken är det de skenande matpriserna som slår hårdast och att en stor del av befolkningen följt de senaste 150 årens utveckling och alltså ställt upp och flyttat in till storstäderna förträngs... Vi är väldigt många som bor nära jobben och nära de större städerna där det var billigast att en gång anlägga större företag. Folk flyttade från landsbygden och in till stan över hela landet och det var med politikernas goda påverkan och uppmuntran. Nu slår Riskbanken mot alla de som inte bosatt sig i hus för 400,000-800,000 säg  kronor ute på landsbygden. Väldigt många av den yppersta arbetsklassen idag sitter definitivt inte med bostadslån på ynka 1.3 mkr. I många större orter/städer börjar en hyfsad villa på 4.0 mkr och en lägenhet på säg 2.0 mkr och därifrån tickar det raskt uppåt. Riskbanken är som vanligt dåligt uppdaterade... Kanske de spillt kaffe på Tarotkorten, ja nåt har hänt i alla fall.

Nej, intervjun gjorde Kalkyl förbannad på riktigt och Thedéen och company kan... Låt dem nu bara sänka hela Sveriges ekonomi för de har redan utlovat ännu en höjning. Inte för att någon endaste själ bör lyssna ett endaste skvatt på vad Riskbanken säger för det är bara så att det blir än mer fel då. 

Kalkyl har i veckan hört om många med hyreshöjningar på alltifrån 5-15%, till detta kommer i en del fall även räntehöjningarna om bostaden ifråga är en bostadsrätt eller radhus... Många har åtnjutit "fördelen" av att konstatera elprishöjningar på mellan 100-300%.... En hel del i bekantskapskretsen står inför faktumet att det bundna lånet löper ut i närtid, dvs mellan denna månaden och innan juni... Matpriserna som alla känner av har ökat med 30-60% på cirka ett år... Riskbankens 0 till 3.0% styrräntehöjning på ynka 9 månader berättar för Kalkyl att Riskbanken totalt och kapitalt misslyckats med deras viktigaste uppgift: 

att stabilisera Sveriges ekonomi

Nej, Riskbankens agerande och lilla tal om att matprishöjningarna är det som slår mest mot folket faller inte Kalkyl i smaken, långt ifrån som rimligtvis framgått mycket tydligt redan.

Kalkyl uppmanar alla sparare, oavsett kapitalstorlek då procent är procent, att börja skriva till Regeringen om vikten av att ISK/KF skatten får ett tak och det är dags NU även om det naturligtvis borde varit på plats när sparformerna infördes. För egen del är Kalkyl brydd och just nu finns ingen rak kurs framåt längre även om tron på att snabba reaktioner sällan gagnar något i längden.

 

No comments:

Post a Comment