Thursday, February 9, 2023

Ooops I did it again

 Tyvärr blev det riktigt illa även denna gång när Riskbanken återigen slog till mot det egna landet och dess redan hårt prövade folk. Hela 50 punkter höjdes styrräntan denna gång, dvs +0.5%. På cirka 9 månader har nu styrräntan gått från 0% till 3.0%... Det är inte lätt att hinna med i Riskbankens tvära svängningar och det är nog ytterst få om ens någon som lyckats med detta. Även vid denna höjning sade de, ja Riskbanken alltså, att de inte räknat med att höja så kraftigt... Nej, räkna det kan Riskbanken inte uppenbarligen inte särskilt väl inte, den saken är glasklar. 

Det hade varit ytterst roligt att få läsa ett uttalande kring Riskbankens agerande ifrån den avlidne svenske författarinnan Astrid Lindgren som för många år sedan fastslog att finansministern Gunnar Sträng inte kunde räkna i samband med hennes Pomperipossa i Monismanien som är en satirisk saga och publicerades i Expressen den 10 mars 1976. Dåvarande finansministern Gunnar Sträng blev inte helt glad över den publiceringen och menade att Lindgren röjde en "djup osakkunskap" om skattesystemet. Lindgren stod på sig och avslutade med "Sträng kan berätta sagor, men räkna kan han tydligen inte. Vi borde nog byta jobb han och jag.". 

Uppenbarligen följer Riskbanken ECB i blindo och därmed vet vi hur kommande räntehöjningar kommer att se ut, de blir vad ECB bestämmer sig för att höja...

Det är en ren skandal vad Riskbanken har ställt till med och fortsätter att ställa till med. Att denna räntehöjning fortsättningsvis skulle ha mjuklandning i korten är nog ytterst tveksamt för alla utom möjligen då för Riskbanken självt.

Som extra grädde på moset meddelar Riskbanken att "Ytterligare en höjning är att vänta under våren, enligt Riksbanken."... 

Det är ett dyrt vågspel Riskbanken spelar och de fulla effekterna av redan tidigare gjorda räntehöjningar (0 till 2.5% på knappt 7 månader och alltså exklusive dagens höjning) har långtifrån visat sina effekter. Fortfarande har många invånare klarat sig undan hyreshöjningar och många har fortfarande (grattis!) bundna och lägre låneräntor. Det verkar vara en hel del lån som löper ut nu vid månadsskiftet samt under några månader framåt. Fler och fler hyreshöjningar verkar också ha blivit bestämda eller kommer att bli det i närtid. Hade nog varit mer klokt att invänta de fulla effekterna av hittills gjorda höjningar men tyvärr valde den skattefinansierade och självutnämnde envåldshärskaren Riskbanken att skynda in ännu en mycket kraftig höjning samt att redan nu avisera ännu en... För Riskbanken är beslutet inte särskilt dramatiskt och med historiska felbeslut styr de vidare på en krokig och osäker väg.


"Mot KPIF på 2% Riskbanken..." skrev Kalkyl i ett tidigare inlägg, läs här, och det är det som gäller till varje pris. Alla andra konsekvenser och risker ignoreras för om Riskbanken saknar medel träder Farbror Staten in och fyller på kistorna, hos folket tömmer han dem istället...


2 comments:

  1. Ja portföljen tog rejält med stryk idag, -100.000 kr Främst pga en rejält försvagad dollar, som slår på oss som har mycket amerikanska bolag. En sån nedgång på en och samma dag var det länge sen jag såg.

    Det enda man verkar bry sig om är inflationsmålet på 2%, man skiter fullständigt i allt annat, det var Theden väldigt tydlig med i alla fall.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tyvärr är det så illa, allt annat skiter de i. Blir nog inget vidare år detta 2023, den förhoppning som fanns i januari känns redan avlägsen...

      Delete