Saturday, March 11, 2023

Mot 9000 kr/mån

 Det var ett bra tag sedan något 'Mot x kr/mån' inlägg skrevs. Det har helt enkelt varit ganska hektiskt med en massa annat. FIRE arbetet pågår dock för fullt och Kalkyl har tidigare deklarerat att det numera råder fullt ekonomiskt krig, ja mot Riskbanker, Thedéen:are, politiker m.fl. 

Läget är stabilt men likväl tråkigt. År 2023 var året då Kalkyl förväntade sig att slå ner på takten rejält och året då en något mera tillbakalutad position skulle kunna intas. Så blev tyvärr inte fallet. Räntekostnaderna stiger likt en raketuppskjutning liksom mat- och energipriser. Att år 2023 inte kommer att gå till historien som ett bra år ekonomiskt sätt står nog relativt klart även för de med kraftiga skyglappar framför ögonen.

Igår blev börsen sur på riktigt och det verkar som om allt kan kokas ner till händelser kring Silicon Valley Bank (SVB). Svenska Alecta samt en del fonder ägde en hel del i SVB och har nu fått se många miljarder gå upp i rök... Alecta ska ta sig en rejäl funderare på hur det kunde gå så här (!), de sålde ut sina innehav i både Swedbank och Handelsbanken för investeringar i en typ 100% teknikinriktad nischbank.,,

Kalkyl blir mer och mer övertygad om att själv är bäste dräng och de icke-utdelande fonderna som fortfarande ingår i den Kalkylska Pengamaskinen kommer på sikt att säljas av. Dessa fonder ger ändå varken nämnvärd glädje eller utdelningar, de bara ligger där...

Både januari och februari som med fog kan anses vara "svåra utdelningsmånader" har presterat riktigt bra. 

En kontroll ikväll, ja äntligen blev det öl och lite egentid framför jobb#2 efter diverse åtagande under dagen och kvällen, visade att 9000 kr/mån (netto) nu är avklarat:


Det var riktigt glädjande att konstatera detta resultat. Det var tydligen ett tag sedan 8000 kr/mån nåddes, läs här.

Det hårda arbetet i jobb#2 och mot FIRE pågår således med oförminskad energi. På börshimlen framöver ser det dock rätt bistert ut minst sagt och räntehöjningarna är knappast någon rolig eller angenäm historia. Kalkyl håller bara tummarna att Riskbankens korkade framfart stoppas inom snar framtid så att Sverige inte går in i en riktigt depression. Korten ligger på bordet och får Riskbanken köra vidare med sin "laserprecision" kommer det att gå illa. Det är knappast inflationen som gröper störst hål i många familjers ekonomier nu och framöver. Att sent omsider försöka stoppa en inflation som redan skenat för länge  visar med vilken icke-laserprecision Riskbanken arbetar med. Ja det gäller resten av det politiska-patrasket också med en före detta finans- och statsminister (Maggan) samt en nuvarande finansminister Svantesson som kommer med inflationsdrivande utspel...

Att ha nått ända hit, till 9000 kr/mån VARJE månad i nettoutdelning känns självklart helt fantastiskt. Det gick inte ens att våga fantisera om sådana VARJE månad nettosummor när FIRE resan inleddes.

Ett nytt mål som enligt traditionen borde bli +500 kr/mån, d.v.s. 9500 kr/mån sätts inte upp. Det som händer får helt enkelt hända och just nu är det inte sådana mål som sätts upp, ja inga mål alls kan sättas upp då Riskbanker, reporäntor samt naiva och outbildade politiker gör målbilder omöjliga att definiera då ingen vettig predikterbarhet finnes inom räckhåll.


6 comments:

 1. Hej Kalkyl..Grattis till 9000 kr månaden och bra jobbat! Som du skriver händer det mycket i vår omvärld just nu. Vi får hoppas att allt blir bättre på sikt. Fortsatt lycka till mot framtida mål.

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Slimis, ja hoppet om förbättring på sikt får vi hålla hårt kvar vid, det är snart det enda som återstår.

   Delete
 2. Grattis kalkyl men blir inte klok på dina mål. Läser att du har ett portföljvärde > 8mkr och 350k per år i utd men vad är 9k i mån för mål. Är det att du har sjukt mycket utd just vissa månader typ mars, apr och maj och att en enskild mån klev nu över 9k? Tror jag skulle vricka hela huvudet om jag skulle försöka tyda ditt excel 🤣
  Trevlig fortsatt helg

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, sorry LD om detta varit något otydligt. Så här ligger det till, Mot x kr/mån VARJE månad innebär att när jag skriver "Mot 9000 kr/mån" och rapporterar att 0/12 månader inte uppfyller detta så innebär det att VARJE månad ger minst x kr i nettoutdelning under hela året, detta innebär vidare att en årsutdelning omminst 12*9000 kr kommer att erhållas men då många bolag är svenska slår den stora skörden till under mars, april och maj och drar in betydligt större summor.

   Delete
 3. Det gör en inte happy happy att börsen ser ut som den gör nu. Räntehöjningen fick mina omkostnader på lägenhetslånet att peaka med dryga 4000:- extra per månad. Jag har råd, men det är inte kul. Mkt pengar på kontot är inte självändamålet, utan snarare vad pengarna skall användas till.

  Med vänlig hälsning, VÄL

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå Väl, nej, räntekostnaderna drabbar nog de flesta av oss, lätt i efterhand att inse att Riskbankens stöddiga "prognoser" ingenting var värda och att någon räntehöjning innan mitten på 2024 fanns absolut inte på kartan, det upprepade Ingves gång på gång. Kommer för egen del aldrig någonsin igen att lita ett endaste smack på Riskbanken, så nu är det både 0% tillitt till politikerkåren och Riskbanken...

   Det gör ont att betala räntor även om man klarar av det, men högränteperioden som de babblar om skall vara länge kommer antagligen inte att inträffa. Rörlig ränta betalar sig i längden men just nu känns den förstås trist.

   Delete