Wednesday, May 17, 2023

Hyreshöjningar

 Bloggkollegan Aktiepappa skrev ett inlägg om hyreshöjningar, läs här, som nu är klara för stora delar av Sverige och landar på +4.2% vilket för en normaltrea motsvarar cirka 300-350 kr (gissningsvis menas 300-350 kr/månad).

Som en liten övning gjordes en överslagsberäkning för vad en normalvillas "hyreshöjning" landat på.

  • Villapris: 5,000,000 kr 
  • Belåning på strax under 50% vilket ger en belåning på 2,500,000 kr.
  • Rörlig ränta 4.5%
  • Storlek: 150 m2
  • Alt. A: äldre villa med direktverkande el och förbrukning 25,000 kWh/år
  • Alt. B: något yngre villa med fjärrvärme 14,0 MWh/år + 8,000 kWh el  

Alt. A

  • räntekostnader, netto/år (-30% alltså): 78,750 kr mot 26,250 kr med 1.5% ränta
  • cirka 3.0 kr/kWh el (inkl alla avgifter+skatter): 75,000 kr mot 50,000 med 2.0 kr/kWh 
  • dessa kostnader per m2: 1,023 kr/m2 mot tidigare 508 kr/m2 vilket blir +101% kostnadsökning

Alt. B

  • räntekostnader, netto/år (-30% alltså): 78,750 kr mot 26,250 kr med 1.5% ränta
  • cirka 1,100 kr/MWh samt 4.0 kr/kWh el (inkl alla avgifter+skatter): 47,400 kr mot 38,000 med 1,000 kr/MWh samt 3.0 kr/kWh 
  • dessa kostnader per m2: 841 kr/m2 mot tidigare 428 kr/m2 vilket blir +96% kostnadsökning

Ovan är förstås fiktiva men klart rimliga exempel. Fjärrvärmen har också höjts under detta år liksom precis allt annat så som VA avgifter o.s.v. Det är otroligt tröttsamt (plågsamt?) att allt slår på en och samma gång. Att elpriset är högre i Alt. B beror på att vid en mindre förbrukning påverkar den fasta kostnaden mer och konsekvensen blir att priset per kWh blir högre än om förbrukningen är högre. En annan faktor som definitivt blir alltmer kännbar är att den årliga fastighetsavgiften ökar markant år efter år, den brukar ökar runt +5% varje år och sedan 2015 har den ökat med knappt 30% och ligger nu på cirka 770 kr/mån!... 

Att hyreslägenheter kommer billigt undan är hyfsat belagt redan av många förtvivlade fastighetsägare. För kommersiella fastigheter gäller en annan typ av avgiftsindexering som följer KPI. För hyresfastigheter för boende är det fastighetsägarna som tar den stora kostnadsökningen. Att hyran ökar med 4-10% för hyresfastigheter är alltså en betydligt mindre ökning än vad de flesta villaägare får lov att hantera i Riskbankens, det svenska undrets, framfart. Thedéens laserprecision verkar så där precis liksom Riskbankens "hans" åtgärder med det ytterst trubbiga "räntevapnet" och mera korrekt är nog att säga att en stor del av den hårt arbetande medelklassen är drabbade som vanligt och i synnerhet. Hittills har knappast inflationen vikit ner sig och de nyligen rapporterade siffrorna bör inte få någon att le särskilt stort inte, att matpriserna gått ned en del beror förstås till största delen på att säsongen går mot sommar och därmed sjunker det gröna... Även en hårt arbetande FIRE strävare likt Kalkyl kan återigen smaka nån tomat ibland... Ja alltså redan innan de egenodlade kan börja skördas.
 


6 comments:

  1. Hej Kalkyl.

    Som du skriver har de som bott i hyreslägenhet kommit undan ganska rimligt. Men överlag är det väll de som har de lite sämre ställt som bor i dessa. Kostnadsökningar i bostadsrättföreningar har också ökat rejält med inte i närheten av vad det kostade för en villa ägare i vintras. Kom hem till en stackars pensionär som snålade både på värmen och släckte lampor. I Februari hade han drygt 20 000 i elräkning. Det var en äldre villa med elpatron. Rena rånet kan man tycka och jag tror det var de som fick frysa i vintras när det var så dyrt.

    Jag hoppas verkligen allt ser bättre ut till kommande vinter när räntorna nu också gått upp samt att kommuner höjt både sophämtningsavgifter och vatten mm. Annars lär det finnas folk som fryser även kommande vinter.

    Mvh Slimis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå Slimis!

      Troligtvis är det precis så som du skriver, många i hyreslägenheter har det sämre ställt än bostadsrätts- och villaägare.

      Det var en hel del historier kring folk som både frös och gick omkring hungriga i vintern vi hade, trots snålande med värmen (annan el går knappast sparar in så värst mycket på) ändå möttes av förfärliga elräkningar. De flesta fick väl tillslut en del pengar tillbaka via elbidraget eller vad det tillslut kom att kallas men det kompenserade knappast för de stora prisökningarna.
      Det är helt klart nya tider vi tyvärr lever i.

      Delete
  2. Det senaste året har det sannerligen varit fördelaktigt att hyra sin bostad. Både avseende energikostnader och låneränta. Som en jämförelse betalar jag nu i maj 39,55% mer på mitt fastighetslån jämfört med maj 2022.

    Ingen big deal för mig då jag tack och lov alltid har amorterat och är numera väldigt lågt belånad (ca 12%) på fastigheten så i absoluta summor blir det "bara" några hundralappar. Men det finns naturligtvis många människor med högre lån och högre belåning...

    ReplyDelete
    Replies
    1. DI har en del annonser på exklusiva bostäder och jag tycker mig nog märkt att antalet definitivt ökat. Även riktigt rika människor börjar nu se sig om efter billigare bostäder. Oavsett hyfsad rikedom är det nog inte härligt med 4-5% ränta på säg 10-20 mkr?

      Det är hemskt vad allt bara slår på en och samma gång, som en riktig ketchupeffekt i kostnadsökningar...

      Delete
  3. Är det inte bara och använda huslånet som (bankomat) och låna gratis pengar som det gått att göra dom sista 10 åren. Tycker det är lite njutbart och lyssna på folk som tycker lånen börjar kosta lite.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Så kan man förstås också se det!... Självklart ska lån kosta. Är sällan skadeglad för egen del även om det förstås inträffar ibland men att se och uppleva hur allt bara försämras ekonomiskt sätt med en hastighet som överträffar det mesta har jag svårt att se någon glädje, skade eller annan, i.

      För egen del är det inga problem att hantera de mörka molnen och kalkylen för var ungefär smärtgränsen ligger gjordes 8-9 månader innan det brakade iväg. Jag är mera orolig över vart vi, landet, europa o.s.v kommer att hamna när allt detta ripplat klart. Det ser dåligt ut på riktigt och det var ju trist att behöva uppleva allt detta elände på så kort tid. Den största faran i närtid är förstås om vi får ett ww3...

      Delete