Saturday, May 13, 2023

Lördagsutdelningar och Castellum

 Lördagen inleddes med fina utdelningar, bl.a. XACT Norden högutdelande! Det blev nästan till att bocka av ännu en 10,000 kronors stolpe. 

Inloggningen på Avanza visade att teckningsrätter i Castellum nu anlänt och bolaget är ute med kollekthåven och ska hämta in mer pengar ifrån sina numera hårt prövade aktieägare... Det är en riktigt irriterande och tråkigt händelse i ett tidigare väldigt solitt och stabilt bolag. Förbaskade klåpare i ledning/styrelse som ställt till med detta elände.

En rejäl säck pengar behöver Kalkyl slänga in och spontant ligger beslutet att teckna fullt kvar även om en ide dök upp om att kanske bara använda hälften och sälja den andra hälften av teckningsrätterna. Det är inte helt lätt detta beslut faktiskt och olusten är förstås rejäl. 

Just nu råder i största allmänhet ingen lust att köpa nya värdepapper alls och i synnerhet inte sådana relaterade till fastighetsbolagen.


  

5 comments:

  1. Utdelningen från XACT lades på kassahögen. Jag väntar på nyemissioner men än så länge har det inte kommit någon. Intrum eller SBB kanske slår till inom kort, den som lever får se.

    ReplyDelete
    Replies
    1. XACT Norden är klart trevlig och jag gillar även de icke standard utdelningstillfällena. Hoppas det inte blir nyemission i varken sbb eller intrum men vi får väl se.

      Delete
  2. Lätt och skylla på ledningen i efterhand när man gjort en dålig Kalkyl :) av bolaget och deras LEDNING före krachen. Tex kommer aldrig Castellum bli samma utdelande bolag någon mer gång Herr Akelius gillar inte utdelninar. Vill ha allt själv. Men det kommer klara sin ekonomi väldigt bra. Blir nog ett nytt Hufudstaden så länge Herr Akelius är med. Min Kalkyl av Castellums nuvarande ledning. Ps: sålde direkt när Rutger klev in i Castellum min Kalkyl av Ledningen den gången.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
    2. Menar du att jag liksom många andra gjort en dålig analys? Ja inte helt perfekt helt klart men o andra sidan gjorde jag inköpet långt innan dessa bekymmer och vill helst var en långsiktig ägare. Att ledningen dock gjort minst två korkade affärer står väl helt klart för de flesta och vad gäller Entra tror jag inte att många aktieägare (fondägare ska inte glömmas bort då de tvingas in i alla möjliga affärer med än mindre chans att backa ut förutom genom att sälja av hela fondinnehavet) tyckte att köpet av Entra var ett särskilt bra beslut och inte heller billigt. Aktieåterköp klarar få bolag av på ett bra sätt och det mesta luktar hybris när så görs, kanske de lärt sig någonting nu?
      Naivt antagligen nu enkelt att tycka med blicken i backspegeln, men inte trodde jag att en person kunde ställa till så mycket.

      Grattis till din försäljningen, den verkar ha varit vältajmad!

      Lärdom? Ingen, det kommer alltid att ske katastrofer eller smärre sådana i de flesta bolag och det är en del av spelet, tyvärr. En helt annan aspekt på saken är att den Riskbanken, det svenska undret, förstås har "tiltat" hela spelplanen för precis allt och DET VAR INGEN SOM FÖRUTSÅG den extremt snabba räntehöjningscykel vi nu ännu genomlider. Riskbanken är pajasen i lådan och de har skapat precis hela katastrofscenariet uppbackade av en naiv och korkad politikerkår.

      Delete