Thursday, July 6, 2023

Avanza levererar

 I dagarna slog Riskbankens, det svenska superundrets, senaste +25 punkters styrräntehöjning igenom och började gälla. Avanza har ännu en gång visat på lite välvilja mot sina kunder och ingen höjning av räntan på Private Banking lånet görs förrän den 1:a november 2023! En liten men trevlig och uppskattad gest ifrån denna Private Banking kund i alla fall! Tack Avanza!

Avanza passade också på att införa ännu en ränterabattsnivå och nu ser Private Banking lånet ut så här:

Kalkyl sneglar mot 10 mkr och beroende på börsen kan eventuellt +20 punkters rabatt ytterligare nås inom cirka ett år, d.v.s. >10 mkr i samlat kapital. Det vore förstås riktigt trevligt men...

Under dagen och mest under kvällen har den gamla Excel2003 trotjänaren (100% avsaknad av de fullständigt demoraliserande och idiotiska Ribbonmenyerna samt avsaknad av en massa annan total smörja) fått jobba hårt som så många gånger förr. Funktionen unikt saknas tyvärr i Excel2003 men ingenjörsförmågan ledde till att en kreativ metod uppfanns som ersättning och inget obehagligt .vba script behövde skrivas. Ja ingen uppdatering till det fruktansvärda Office365 behövde heller göras! Excel2003 rockar vidare med andra ord och sköter med hyfsat förtroende beräkningarna för den Kalkylska Pengamaskinen. Funktionen unikt behövdes för att ta reda på hur många veckor som håvar in utdelningar, det visade sig att förra året kunde sätta kryss för VARJE VECKA!!! I år, ja katastrofåret 2023, har tyvärr redan lyckats att plumpa hela två veckor som alltså helt blev utan utdelning och detta redan under första halvåret... Usch... Ja året 2023 har hittills varit allt utom särskilt bra. Mest är det påverkat av det svenska superundret till Riskbank som agerar fullständigt absurt. Konkurserna fortsätter att öka och molnbankarna med problem byggs upp allt fortare medans den totala blindheten och tondövheten hos superundret tilltar.

Ett tips till superundret för att i alla fall ge en liten inflationssänkande knuff är att helt resolut bara typ sätta direktionens alltför höga löner till 25% av vad de är idag, då skulle alltså Thedéen få en månadslön på 65,600 kr. Det borde väl räcka för att ägna fulltid åt att diskutera om räntan ska höjas ytterligare 25 punkter eller inte? Många timmar går åt för att läsa vad ECB och FED gör alltså... Man kunde väl förvänta sig en något högre läshastighet på så "viktiga" poster? Ja eller inte...

Ps: om någon har Greider artikeln, hör av er, nån elak typ hade snott tidningen på biblioteket:



6 comments:

  1. Jag undrar om Buffett under såna här år med stora höjningar står fast vid att han inte bryr sig om vad riksbankerna gör?
    Sedan är väl Fed lite mer kommunikativ och inte så ryckig som vår svenska motsvarighet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nha tänker att han nog bryr sig en del då fet kassa som BH har ger bra köpläge. Hörde en placera podd med en jp morgan kvinna, minns ej namnet, som menade att fed definitivt måste ta och besinna sig nu... Vi får se.

      Delete
  2. Riktigt trevligt av Avanza att skjuta på räntehöjningarna för oss PB med bolån ännu en gång. Jag blev lite frestad att flytta över allt till Avanza för att få den bästa rabatten men jag trivs med att ha min portfölj utsmetad på flera banker och får ta en kostnad på 20 punkter (så att säga).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja dessa framskjutningar får man tacka för! Är väl 3e gången nu tror jag. Förstår frestelsen, 20 pkt är ändå 20 pkt, men förstår samtidigt att man behåller invand struktur. När min fire resa påbörjades åkte allt utom lånekortet över, undrar när Ava ska erbjuda lönekostnader!

      Delete
    2. Ja inte allt utom "lånekortet" självklart, mobilskrället som leker smart och ändrar ord helt på random: "lönekontot" avsågs... Bävar inför kommande "AI" produkter...

      Delete