Friday, July 7, 2023

Halvårskontroll

(Skrevs 230630 så en något försenad publicering)

 Det första halvåret på ett av åren som troligtvis redan skrivit in sig i historien som ett rätt dåligt sådant har nu klarats av, äntligen! Imorgon lördag inträder den 1 juli 2023. Det känns riktigt skönt trots Riskbankens, det svenska superundrets, senaste räntehöjning på +25 punkter som kan ses som en sommarpresent från superundret!

Den Kalkylska Pengamaskinen kämpar som vanligt på liksom sin ägare. Det har inte, definitivt inte, varit ett särskilt angenämt första halvår detta skitår till 2023. Det har hänt väldigt mycket tråkigheter i världen, i Sverige och en del tråkigheter även på det personliga planet eller kanske mer korrekt inom den personliga sfären. Helt klart är att året har varit och är fortsatt kämpigt för många och Kalkyl känner många som blivit både varslade, uppsagda och som kämpat och kämpar med diverse krämpor. Själv matar och maler man på som vanligt. Under de senaste veckorna har  några obehagligheter klarats av:

 • bilbesiktning, pärlan blir allt äldre (bilen alltså) men ännu ett blank papper erhölls samt beröm om skicket!
 • krockkudden skulle kontrolleras och ja verkstadsbesök var tvunget och nu är eländet gjort, den behövde inte bytas men som resultat tog det en del försök att få ordning på förarstolen och att hitta tillbaka till korrekt och önskvärd inställning... Uppdatering 230707: helvete vad jobbigt att hitta tillbaka till den invanda körställningen, "förmågan" på "verkstaden" måste ha flyttat både ratten och stolen. Har tagit lång tid att hitta tillbaka till invanda körställningsläget. Tog ett tag innan ratten vågades på men den hade tydligen också flyttats... Suck... De kunde väl meddelat att förarstol- samt rattinställningarna ändrats?...
  • på bilfirmabesök i samband med detta gav en smärtsam upplevelse över hur stora, klumpiga, fula, dyra och allmänt märkliga "bilarna" (eller rymdmonsterna till sådana?) blivit. Pärlan är en riktigt pärla med total avsaknad av stora fula displayer och annat trams som gör att förarna tittar allt mindre på vägen än på displayen... Kalkyl kör en riktig bil och struntar i både bluetooth och wifi, ja i bilen alltså. Varför behövs en display som visar vägen när det är mycket bättre att faktiskt titta på den riktiga och faktiska vägen genom vindrutan?!... Kalkyl börjar uppenbarligen bli gammal, eller i alla fall börjar man så smått känna sig så men än skjuter de vältränade och mycket starka benen, syreförsörjda av vältränade lungor och dito hjärta, mer fart än elcykel "cyklisterna"...
 • en del annat
Det är dock skönt att åter vara i semesterläge, äntligen! Det tog sin lilla tid sedan förra gången, ja snusförnuftigt cirka 1 år minus 5 veckor eller nåt men det känns som att betydligt längre tid avverkats... Tyvärr.

För Pengamaskinen kan konstateras att för första halvåret 2023:
 • det största misstaget i form av SBB investeringen
  • tillslut orkade Kalkyl inte längre och det förbannade skitbolaget med utdelningar för 100 år framåt såldes. Fy fan... Allt skylls inte på Ilija trots stor förlust och självklart har Riskbanken, det svenska superundret, en mycket stor del i vad som skett i bl.a. SBB (PUNKT). 
  • den största lärdomen upprepades och stavas FOMO
 • som tur är, om man nu ska prata tur,  har en del andra affärer gått betydligt bättre än SBB haveriet
 • utdelningsmässigt tuffar det på mycket bra trots en del hemska besvikelser (bl.a. i form då av SBB B+D) och några till som ställt in utdelningar:


 • nettoutdelningsökningen var knappt +16% mätt över första halvåret 2023 mot 2022  
 • utdelningarna brutto nådde en bit över 300 tkr!!!
 • utdelningarna netto nådde en bit över 280 tkr!!!
 • antalet (#)utdelningar blev 175 st 
 • värdeutvecklingen för Kalkyls Pengamaskin har varit betydligt bättre än upplevelsen
 • trots ansträngt läge har nya positioner tagits och flertalet har gått mycket bra. En miss kunde konstateras idag då bolaget inte köptes in och kursen har nu stuckit iväg en bra bit. Nej, det var inte HM även om det kunde varit HM. Kalkyl har funderat en del kring HM men inte kommit till skott, mest framför allt beroende på tveksamheter framöver kring deras verksamhet. Alltid lika trist att konstatera att om man nu bara hade köpt det bolaget så hade man fått de där +20-25%... 
 • FIRE drömmen är hyfsat stukad och ett långt och omfattande inlägg har författats men för ovanlighetens skull inte publicerats (händer typ aldrig annars) och kommer nog inte heller att publiceras. Helt klart är dock att FIRE skulle kunna inträdas redan idag men ändå känns det inte som att det är dags eller ens som att lusten finns där... Vad ska skuldsättningen vara innan FIRE inträds? 0 kr? Lika korkat som Kalkyl resonerat i många många år före FIRE resans start. Född, formad och upplärd som en perfekt sosse-proletär kan tillskrivas Kalkyl alltså trots alla numera (korrekta?) påhopp på Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar (S). Känner att skrivandet här och nu börjar tappa fokus men så är det när tankarna bara matas ner på tangenterna (lät bättre med papper?!). Det finns så mycket att säga, som vill sägas, blir sagt och som inte blir sagt...
 • de ackumulerade nettoutdelningarnas årsmål sattes till 1,200,000 kr vilket med vissa bolags diverse haverier blir svårt att nå, målet ligger dock kvar.  

  En gång som liten lintott till skånepåg totalt utan vetskap om sprängningar, skjutningar, misshandel, droger, våldtäkter och annat elände istället hårt arbetandes på bördiga men steniga, torra, soldränkta och vindpinade åkrar med en bethacka eller en Morakniv i handen oftast avlönad på ackord eller i behagligaste men magraste fall med 25 kr/h i fast timlön är den nu åstadkomna "timlönen" smått fantastisk att betänka. Bidragets lov a la S-partiet och nuvarande Maggan kommer aldrig att lyfta Sverige vilket vi alla nu smärtsamt tvingats ta del av under sådär en 40 sorgliga år. Låt er icke luras av allt struntprat Maggan kommer med. 
 • nettoårsutdelningen fick ett flummigt mål om att nå 360 tkr, status är så här:


 • för första gången i bloggen lilla historia passerades långt över 5000 läsningar för en enskild månad (juni 2023)

4 comments:

 1. Kul att se! Några minor går man alltid på, bara att fortsätta och blicka framåt. Väldigt fina utdelningar du har.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå DTI! Ja tyvärr men de är nog oundvikliga... Det ser trots en hel del inställda utdelningar rätt fint ut, tack!

   Delete
 2. Jag har kvar en del av mina SBB B. Mest som en påminnelse att inte vara riktigt så dum i huvudet igen. Skönt med semester!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det kunde man haft, usch ja hoppas man inte glömmer denna läxan... Ja äntligen semester!

   Delete