Thursday, July 20, 2023

Minuspriser på elen...

Minuspriser på elen... Jaså, var då? I SE-4 är priserna på numera förväntad och sedvanlig nivå. Aldrig dimper en räkning på elen ner i brevlådan som glädjer överhuvudtaget, detta trots en mycket låg förbrukning. Nej, sen augusti 2022 har vanan lärts in om att alltid förvänta sig en hög elräkning alldeles oavsett förbrukning.

För Kalkyl som är en sparare och ekonomiskt lagd person sen barnsben och förstår både enkel procenträkning och avancerade differentialkalkyler är de vita kuverten ifrån elbolaget numera alltid en tråkig läsning och ett trist konstaterande om att det absolut var mycket bättre förr. Här räknas det aldrig med det råa kWh priset, varför nu någon skulle ens överväga att räkna med just det då det i nuvarande elmarknad snart eller redan alltid är den minsta ingrediensen i den totala prisbilden? Ja alltså i den prisbild som innefattar överföringsavgift, nätavgift, moms, mer moms, nån annan skatt och bl.a bl.a och mera trams. Så här har katastrofåret 2023 hittills sett ut vad gäller elpriserna, ja alltså det totala kWh priset som kund betalar boendes där Kalkyl alltså bor:


Som liten jämförelse kan detta studeras, d.v.s. genomsnittspriser för helår:


Men visst, det verkar väl fint att satsa mer på vind- och solkraft som funkar ok när de vädermässiga förhållandena uppfylls och det känns väl fint att sponsra övriga Europa när deras behov är stort!?...

Ps: exporten av gamla bilar slår tydligen alla tidigare rekord och nu senast exporterades över 73,000 bilar så att fler icke-Sverige-boendes kan köpa och köra billigt!!! "Vi" i Sverige ska ju helst köpa elbil för si så där 500,000+ kronor!!! Jadå, fin laddsladd ingår samt en massa annan livsnödvändig entertainment som förhoppningsvis uppskattas! Mot FIRE känns sådär i detta sammanhang...

Ps2: i detta elsammanhang bör väl nämnas att Northvolt nu senarelägger produktionsstarten (!?...) av sin nya batterifabrik i Sverige med cirka 2 år och satsar mer helhjärtat i Tyskland framöver. Ingen oro dock enligt arbetsmarknadschefen (vad gör en sån tro?) Tommy Berglund på Borlänge kommun:

"Jag känner ingen oro alls" säger han.

Jaså, verkligen alltså... Hade Kalkyl haft den rollen hade nog mycket oro känts eftersom många redan flyttat ditåt för att jobba på just batterifabriken. En hel del ytterligare är förstås på väg dit men ingen oro alltså enligt den chefen... Som barnen säger så: Chilla, det är lugnt alltså liksom typ...!!! Två är ju... just ingenting eller väldigt mycket eller... Ja förlåt utsvävningen... Blev helt paff när jag läste om denne förmåga som totalt alltså saknar oro trots ett av de allra största företagsetableringarna i den regionen sätter starten på paus i cirka två år... Vilken kille och helt i paritet med de övriga nutida förmågorna som finns precis överallt i det en gång för längesedan stolta, kunniga och ytterst dugliga Sverige.

Ett SVT tips, nej absolut inte SVT Rapport alltså som efter uttalandet om energiförsörjning lika gärna kan läggas ner omedelbart och ju fortare desto bättre, är att titta på dokumentären "Jakten på Röd Oktober", inte filmen alltså även om även den kan rekommenderas. Klart sevärd. 
 

4 comments:

  1. Du kanske kan börja med att be om e-faktura så slipper du iaf kostnaden som läggs på för pappersfaktura… 😇 i Sthlm har vi haft minuspriser flera ggr nu i sommar. Min elförbrukning för juli ligger hittills på 23kr. Sedan tillkommer såklart elbolagets avgifter som nog blir mer än själva fakturan men kommer jag under hundringen är jag nog nöjd ändå. ☺️

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack för tipset, har dock kollat detta och ska inte faktureras för pappersfaktura men... Ska ta och kolla en gång till. Behållit pappersfaktura bara för att samt för att jag inte egentligen gillar E-faktura, blir mer jobb för mig.

      Bör tilläggas att hushållet förbrukar lite el så fasta priset slår förstås mycket hårdare då vilket ännu en gång belyser hur märkligt mycket i dagens samhälle är.

      Delete
  2. Intressant sätt att räkna på. Jag landade på 2,68 öre/kWh i juni (elnäts- och elhandelsfaktura i förhållande till förbrukning). SE3.
    110 kr på elhandelsfakturan (hela hushållet) som ska betalas nu i juli. Det är lägsta sedan vi flyttade hit för drygt 2 år sedan. Tycker elpriset är mycket lågt nu, men det jämnar nog ut sig till vintern ;)
    /Arbetsplanen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag tycker att detta sätt att räkna är det enda av intresse, tar helt enkelt räkningens pris i kronor och delar med antalet kWh som förbrukats. Allt annat är för mig konstigt då ovanstående sätt ger mitt pris som kund per kWh.

      Delete