Wednesday, July 19, 2023

Vädjan och mer

 Bostadsutvecklaren JM var för ett litet tag sedan ute och vädjade till det svenska superundret, Riskbanken alltså, om att inte höja styrräntan något mer!... Just bostadsutvecklare, byggare och fastighetsförvaltare har det synnerligen tufft just nu. Ännu snurrar hjulen fort för en del av konsumtionen i form av nöjen. Oro uttrycktes igår över att hushållen troligtvis dränerar sina besparingar för att hålla en del av sin konsumtion uppe. 

Så långt har det nu fått lov att gå i Sverige och med det svenska superundret. Kanske SBB borde vädjat också? Oavsett JMs vädjan som kan läggas till högen så struntar säkerligen Riskbanken i detta. De kör på med sitt race i blindo och med total ignorans för vad som håller på att ske. Konkurserna i juni månad år 2023 slog alla tidigare rekord och den brutala räntehöjningscykeln som saknar motsvarighet lär tyvärr fortsätta. Riskbanken är inte nöjda än även om de vet om att inflationen bromsar in och faller kraftigt under 2023. De vill inte signalera faran över och visst de kanske inte heller bör göra det ännu? Att Sveriges ekonomi däremot hittills klarat av de brutala räntehöjningarna väldigt och förvånande bra borde leda till slutsatsen om att det kanske är väldigt väldigt onödigt att riskera mera genom fortsatta räntehöjningar. Sven-Olof Johansson var för ett tag sedan ute i DI och sade då att: 

"Riksbanken (eller Kalkyls benämning Riskbanken) borde sänka räntan för att höja värdet på kronan"

läs mer i Kalkyl inlägget här.

En del "förståsigpåare" skrattade och var sarkastiska men tonerna har förändrats sedan dess och fler instämmer nu i uttalandet än tidigare. Att det svenska superundret jagar inflation med älgstudsare istället för med hagelbössa manar till eftertanke, framförallt är det de med lån som kläms åt mycket hårt, privatpersoner och företag. Övriga grupper inklusive en ökande turism kan fortsätta konsumera och därmed se till att inflationen fortsätter ligga högt och t.o.m stiga. Riskbanken matar dock på med räntevapnet och blundar hårt och hoppas på det bästa. Har vi otur lyckas Riskbanken att på riktigt dra in Sverige i en djup lågkonjuktur, hoppas verkligen inte att detta ska behöva ske men... De kritiska rösterna mot Riskbankens politik fortsätter att försöka att mana Riskbanken till besinning men hittills har ingen sådan besinning kunnat skönjas.

Under hösten lär den bistra verkligheten slå till för många många fler då de hittills bundna bolåneräntorna löper ut.

Sverige har en totalt annorlunda situation jämfört med USA och övriga Europa. Enkelt uttryckt så har Sverige väldigt låga löneökningar i jämförelse och en mycket stor andel bolån med antingen rörliga eller med kort (<= 2år) bindningstid. I Sverige har den ekonomiska verkligheten slagit till betydligt snabbare och mycket hårdare i jämförelse. Sveriges löntagare tvingas väldigt ofta via t.ex. fackförbunden att acceptera (varför är facken så svaga?...) avtalsperioder om 2-3 år med ganska låga löneökningar... Sveriges reallöner sjunker alltså betydligt mer i jämförelse. Ovan taget i beaktan leder till ett mindre inflationstryck. Sverige varken bör eller måste följa ECB räntehöjningar men det svenska superundret står mest givakt inför ECB och FED. Att kronkursen knappt stärkts trots en historisk räntehöjning som heter duga borde också mana till eftertanke. Att kronkursen är så pass låg sägs vara förbryllande och förvånande men det är ganska logiskt då superundret aktivt under en tioårsperiod eller så jobbade hårt för att sänka kronkursen och för att öka på inflationen som då ansågs vara för låg (läs genom att just sänka räntan långt under vad en normalbegåvad ansåg som en miniminivå och med Ingves vid rodret tystades all kritik och styrräntan sattes t.o.m till -0.50% där den låg i hela tre (3!) år fr.o.m 2016-02-17 och fram till 2019-01-08. Vem vill som utländsk investerare sätta alltför mycket i en valuta som devalveras lite titt som tätt av landets egen styrbank? Självklart skulle en återkoppling på detta experiment komma någon gång och dessvärre kom den när C19 perioden började klinga av vilket tyvärr ytterligare förstärktes av Ryssland-Ukraina kriget.

Kalkyl tar det hela med hyfsad ro och biter ihop. Roligt är det däremot inte. Att SVT för några dagar sedan uttryckte:

"Icke vindkraftsproducerad el överflödig"

Detta var något av det dummaste uttalande Kalkyl någonsin hört. Att det dessutom gjordes av SVT Rapport borde få alla att häpna men Sverige är på dekis och ingenting tycks längre förvåna. Magstarkt... På Näringslivets Medieinstitut kommenterar Svenolof Karlsson i en artikel inslaget, läs här. 

Justitieministern Gunnar Strömmer jobbar som sagts tidigare på hårt och idag ska en pressträff hållas kring arbetet med översynen av straffrätten (slopande av straffrabatter o.s.v), se och lyssna här.

I vackra Bohuslän finns en del planer på att bygga världens högsta vindkraftsverk i en pittoresk vindkraftspark ute till havs nära Smögen... 370m höga monster planeras... 40m högre än Eifeltornet... Upp till 172 turbiner på flytande fundament i Brattenområdet runt fem mil väster om Smögen...Motståndet är mycket stort och hoppet för energiförsörjningen sätts till mer kärnkraft, i alla fall tycker Moderaterna i Uddevalla det, läs inledningen här (sen låst tyvärr). 

Jodå, ett antal utdelningar slussades i morse in genom Inslussingsrännan tillhörande den Kalkylska Pengamaskinen och som förväntat och retligt saknas en hundring eller så för att bocka av ännu en 10,000 kronors stolpe... Kan förstås hända att nån utdelning ytterligare ligger i pipen, det har hänt förr att sådana som är på väg missats. I övrigt stampar Pengamaskinen som sagt på, det går upp och det går ner omvartannat. Stora tvära kast och gissningsvis ligger robotarna som kan få elektronhicka över det minsta lilla som händer bakom. Känns skönt att inte ligga för tungt i indexfonder som styrs helt av de tvära omänskliga kasten. Som avslutning så har Ericsson nu attackerats av blankare, Marshall Wace har ökat sin position och ligger nu över 0.5% och totala blankningen är nu drygt 3% i Ericsson. 

4 comments:

  1. Eftersom jag av hälsoskäl dragit ner på konsumtionen av vinklad statlig och övrig mainstreammedia hade jag missat inslaget här angående elförsörjningen.
    Tragiskt att statlig media är så politiserad och agendastyrd. Skulle vara ytterst intressant att höra en förklaring till hur frekvensen skulle regleras utan svängmassan i generatorerna från kärnkraftverken och vattenkraftverken. Reaktorerna producerar på full effekt eller inte alls så det är korrekt men vattenkraften är i högsta grad reglerbar vilket den också används för. Det är ju därför de fungerar så bra ihop. Det är ju snarare vindkraft och solenergi som inte alls går att reglera då den är helt väderberoende vilket då gör delar av den "överflödig" vid specifika väderbetingelser.
    Och för den som tror att vätgas är lösningen på energilagring ska man vara medveten om att förlusterna är så stora vid omvandlingen att det bara återstår ca 35% av den ursprungliga energin om man sedan ska använda den för elproduktion. Inget ont om vätgas i övrigt men man måste ha rejält med billig överskottsenergi för att kunna räkna ihop en sådan affär. Väntar med spänning på första vindkraftsbolaget som gör sin elproduktion planerbar med en sådan satsning.

    När det gäller riksbanken kommer man som ingenjör osökt in på på ämnet reglerteknik. Hade deras personal studerat lite reglerteknik så kanske de hade förstått att senfärdighet och hastiga ändringar brukar vara skadliga för systemet. Att använda ärvärdet på ett bra sätt gör att man kan kontinuerligt kan reglera mot börvärdet utan ryckigheter. Vilket ger stabilitet. Något som de helt verkar ha missat.
    Mvh CB

    ReplyDelete
  2. Haha, jag har gjort exakt samma sak. Var många år sedan jag såg något av nyhetsprogrammen, orkar helt enkelt inte höra samma ständiga tjat och minste ett inslag med något invandringrelaterat tema. Däremot måste och vill jag följa med i det mesta och Expressen (mest rubriker och ibland kommer en som kan följas upp via andra media), SvD, DN ibland samt DI och diverse bloggar.

    De har ingen aning om varken nätfrekvens eller svängmassa eller varför de nu ens är av intresse... Tänkte samma sak vad gäller vattenkraften, den är i allra högsta grad i stort sett 100%:igt reglerbar och dessutom ganska snabbt. Kärnkraften lite svårare men och andra sidan kvittar det för svängmassan behövs i stort sett alltid.

    Kände inte till 35% för vätgassiffran men låter rimlig. En mycket tänkvärd siffra vilken definitivt borde leda till lite mera eftertanke. Tyvärr vet vi båda hur illa det numera ser ut i beslutsleden. Att man på allvar ens diskuterar batterilagring av elenergi i större skala med batterier vilket gjorts och görs en del får en också att dra lite på mungiporna, antingen upp eller ner...

    Jag gissar att du CB läst de inlägg där jag just som du nu gör relaterat till reglerteori, den verkar vara ett 100%:igt okänt begrepp för Riskbanken och som jag skrivit så regleras ett mycket trögt system väldigt illa med snabba börvärdesförändringar. Riskbanken jobbar tyvärr med polerna i högra halvplanet.

    ReplyDelete
  3. Visst vill man hänga med i vad som händer i världen men jag har verkligen ändrat vilka källor som jag använder. Nyheter i TV har jag dragit ner på rejält förutom vissa lokala sändningar.
    Tidningar som Aftonbladet, Expressen och DN bojkottar jag helt numera.

    Som sagt är siffran 35% en ungefärlig siffra. Har hört lägre också, ner mot 30 %, men det är fullt möjligt att den kommer förbättras lite. Men här finns tydligen rejäla fysiska begränsningar. Det är av yttersta vikt att vi är realistiska och inte använder önsketänkande i dessa frågor.
    Kommer ihåg när ledande MP-politiker för något år sedan gick ut med att det är bara lagringen av energin som återstår nu för en övergång till helt förnybar elförsörjning. Och det sades i andemeningen att det är inga problem och snart fixat. Mörkrädd blir man.
    Mvh CB

    ReplyDelete
    Replies
    1. Expressen är den enda nättidningen jag överhuvudtaget ännu orkar med, Aftonbladet utgick för 10 år sedan eller mer och Expressen är på väg att utgå den med för orkar snart inte mer studsande, scrollande och annat övrigt elände...

      Vi borde när miljön är med i sammanhanget alltid vara 100% ärliga men tyvärr är ju inte så fallet. Det är miljön som hela tiden eftersätts och får betala alla orealistiska ideer och försök, alltid. Detta är ytterst beklagligt och istället borde alla ta och inse att det kanske börjar närma sig sista chansen att göra rätt...

      Instämmer helt CB, mörkrädd och uppgiven blir man för det mesta.

      Delete