Friday, July 28, 2023

Riskbanken - Nej men oj då?

 Den svenska ekonomin har nu befunnits fallit mycket mycket kraftigare än "förväntat"!... Under andra kvartalet var fallet långt brantare än väntat för helåret. Även arbetslösheten stiger...

Sveriges BNP föll med 1.5% under årets andra kvartalet jämfört med det första kvartalet. Bloomberg hade "prognosticerat" ett fall på cirka 0.5% vilket innebär att prognosfelet alltså blev rätt stort då verkligheten uppvisade +200% kraftigare fall. 

Detta innebär att BNP på ett år nu sjunkit med 2.4% enligt SCB. Arbetslösheten steg till 9.2% mot 7.2% i maj, alltså steg den med cirka två procentenheter på två månader...

Nu bör väl de flesta undra om Brunkebergstorgsgenierna, ja ni vet det där svenska superundret som lystrar till det av Kalkyl myntade aliaset Riskbanken och som huserar på nummer 11 på nämnda torg, tar in denna fakta eller om de fortsätter agera likt strutsar? Ska svenska folket åtnjuta ännu en räntehöjning i september? Kanske även ännu en i november? Ska Riskbankskarusellen få lov att fortsätta även i februari? Vem vet... Ett stort problem ska botas av få enligt superundret... Jodå, så att, du vet att... Var det inte inflationen?

Idag, igen, blev det en liten matinhandling. Lyckas sällan komma ut med mindre betalning än 800 kr nuförtiden. Det har helt klart blivit rejält mycket dyrare allting. Tröttsamt och ledsamt på en och samma gång. Jodå, vinstmarginalerna för många branscher i stort har befunnits att ha ökats på rätt bra sen 2020 eller nåt... Jaså, tro det ja?!... Det har vi inte märkt...

Kalkyls Pengamaskin fick så äntligen in den där sista förtretliga hundringen och ännu en ny 10,000 kronors stolpe kunde bockas av. Det bästa med denna segdragna avbockning är att redan nu är 20% avklarade på nästa stolpe och avbockning!

Bad, bad och mera bad. Struntar i det mesta just nu och viloläget är hundraprocentigt. Jobb#2 är ju även en hobby nuförtiden vilket underlättar. Barnen fick själva köpa aktier idag med sina egna fingertryck (inte fingeravtryck). Ah, kanske är det så här det kan/kunde kännas i FIRE? I så fall finns det bara en sak att säga:

MOT FIRE! Here Kalkyl comes!

8 comments:

 1. Jag undrar om det kommer en höjning till på 25 punkter, men BNP-siffran kanske fick dem på andra tankar.
  Ett förslag till de arbetslösa är att skola om till spårvagnsförare, vi har sådan brist i Göteborg att linjer dras in eller förkortas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vi kan ju hoppas till vi vet vad superundret faktiskt gör. Undrar om inte minst 25 till kommer o ubgefär samtidigt löper många bolån ut och det blir riktigt illa.

   Har förstått det vad gäller spårvagnarna, är väl för jobbigt för arbetslösa att först behöva skola sig lite och sen tom behöva jobba, pengar får de ju redan ändå?!...

   Delete
 2. Ser det runt omkring mig nu, mer konkurrens och samtidig försiktighet om jobb inom anläggningsbranschen. Många företag är återhållsamma, andra mer desperata pga att likviditeten börjar bli problematisk. Precis som för många privatpersoner.

  BNP siffran kanske får höjningstakten att avta.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det har definitivt skett en förändring. Läste idag tyvärr att många bankekonomer verkar vara inne på att superundret måste höja pga senaste höjningen ifrån både fed o ecb... Nog mer elände o bekymmer att vänta men som jag skrev till ZS kan vi hoppas tills beskedet kommer.

   Delete
 3. Om du inte ska vilseleda läsarna så bör du lägga till att arbetslösheten alltid går upp med 1-2 procent i juni när en massa skolor och universitet släpper ut människor på grönbete.

  Alternativt får du skriva en hyllande artikel till hösten när arbetslösheten sjunker 1-2% på någon månad och det tror jag inte du vill göra.

  (SCB har en "säsongsjusterad" arbetslöshetssiffra som man också kan använda)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för input Daniel, ja det kunde jag ju gjort om jag vetat om detta faktum! De källor jag läst har inte heller tagit upp denna aspekt. Märkligt att sommarlov ifrån pågående studier och skolor räknas till arbetslöshet. Ja det är i dagens samhälle mycket konstigheter som är svåra att förstå.

   Delete
  2. Jag tror det är en kombination av folk som avslutar sina studier och behöver 1-2 månader att hitta jobb och folk som avsiktligt kallar sig arbetslösa på sommaren, för att sedan skriva in sig på en till kurs i till hösten och folk som är mellan gymnasium och universitet.

   Behöver inte ens vara samma personer som dumpas på arbetsmarknaden i juni som sugs upp av skolarna i september.

   Jag tror jag bara läste en eller två artiklar (Placera? SVT?) och de fokuserade på den säsongsrensade siffran.

   Delete
  3. Det är nog som du säger, vid närmare eftertanke har jag stött på denna sommararbetslöshet tidigare. Bra att tänka på dock samt att känna till begreppet säsongsrensade siffran.

   Delete