Sunday, August 27, 2023

Mot FIRE och 5 års jubileum - del 1

 Så äntligen var både energi, motivation samt tid på plats för att Kalkyl skulle kunna ta itu med författandet av ett 5-års jubileumsinlägg. Vad gäller bloggandet är det inte 5-års jubileum då bloggandet startade lite senare, närmare bestämt 2019-02-24 med ett provinlägg på en enda mening, läs här, som snabbt följdes av ett mera "riktigt" inlägg samma kväll, läs här.

Det hade lästs en del kring FIRE sedan början på 2017. Att FIRE hittades var kanske men antagligen inte en slump då tankar om att förändra livet och saker och då främst kring ekonomin hade tagit fart redan kring 2015. Mycket annat kom emellan och ingenting hände då största fokuset som vanligt låg på jobb#1. En del mycket njugga banksamtal hölls under 2015/2016 och det hade varit roligt att åter höra de samtalen, skrattretande och stöddigt prat och behandlingen var i stort sett totalt nonchalant. Under 2017 var det svenska superundrets styrränta som då kallades reporänta på en historiskt korkad låg nivå a la Stefan Ingves och hans direktion på -0.50% eller -50 punkter (snälla glöm nu inte bort att läsa alla övriga Riskbanksinlägg på bl.a denna blogg och begrunda vad superundret faktiskt har ställt till med tillsammans med främst Socialdemokratiska Samlingspartiet (S)). Någon sparränta var det inte tal om och trots låg inflation på kring 2% åts det hårt och surt inarbetade kapitalet bokstavligt upp, dag för dag. Något var tvunget att göras och att binda alla pengarna i bostaden hade i stort sett redan gjorts tack var den nonchalanta behandlingen från en av storbankerna. Lite djupare ekonomiska studier tog vid och en hel del litteratur studerades. Sakta men säkert började såren ifrån dot.com kraschen runt 2000 att slutgiltigt läka. Miljonär innan 30 (ja en av de bloggare som då alltid lästes när den bloggen befann sig på blogger men som idag sällan läses, börjat trötta på bloggare som själva sällan eller aldrig kommenterar någon annans blogginlägg samt en del övriga bloggare har också tagits bort ifrån läslistan också över tiden då de aldrig kommenterar och dessutom mest skriver om för Kalkyl ointressanta saker. En del fler står på utlistan men ger ändå ibland lite viktig eller relevant information så...) hittades och lästes liksom många andra. På flera sätt stärkte de tesen och modet om att en förändring både var möjlig och borde göras, den borde dessutom göras så fort som möjligt. Det bör betonas att de bloggar som lästes inte stakade ut någon väg då den i princip redan hade stakats ut.

Avanza och Nordnet var de nätmäklare som blicken riktades mot och Avanza valdes. Ironin är att denna resa kunde inletts betydligt tidigare i livet och valet som fanns då var exakt samma och just dessa två... Tyvärr är det ett mänskligt tillkortakommande som i stort sett drabbar 100% av alla människor; klokheten kommer med åren och oftast tar det mycket längre tid än vad det borde. Kalkyl agerade daytrader under några få år i närhet kring dot.com kraschen och facit blev: katastrof

Idag har de flesta innehav marscherat den långa vägen in mot den gröna zonen och ett av bolagen som behölls uppvisar +1100% , det var dock inte särskilt kul att slänga in mer pengar under en nyemission men Kalkyl bet ihop och denna gången gick det förträffligt. På ett moraliskt och samhällsaspekts perspektiv samt ur ett nationalistiskt perspektiv (som tyvärr i Sverige och i dess företag alldeles för sällan vågar eller ens vill användas) har bolaget presterat mindre bra anser Kalkyl.

Kalkyls FIRE resa innebar att en del sparkapital flyttades in till börsen och detta faktum är nog uppenbart för alla er som följt resan. Runt 700 tkr fanns att skjuta in vilket gjordes under en startup-period. Under resans gång har en del mer omfördelningar gjorts. Tillsammans med ett mycket drivet och enormt målmedvetet sparande har portföljen som ska bekosta FIRE livet expanderats och expanderats mera. En del belåning har använts men i jämförelse med ett flertal fastighetsbolag och en del andra bolag är belåningen ytterst modest och inte ens Hufvudstaden som anses lågt belånade slår Kalkyl på denna punkt. Detta säger en del om hur näringslivet i stort agerat och agerar... Några få svenska investmentbolag samt allas deras nestor Berkshire Hathaway slår Kalkyl. Berkshire slår alla med sin numera enorma likvida kassa som överstiger 450 usmdr (usa miljarder dollar). Kalkyl kämpar på mot duon Buffet och Mungers kassa även om den självklart aldrig ens kommer att kunna utgöra mer än en atom i jämförelse som bäst. 

FIRE resan har exekverats stenhårt, det är som med allt i Kalkyls liv: All-in eller får det vara.

Kanske är det tur att Kalkyl har fått den största gåvan förutom livet självt i form av en underbar familj inklusive barn för annars hade hela resan varit mycket mycket mer extrem än den redan varit och är. Kalkyls boende som singel hade varit mil ifrån det boende som åtnjuts idag och FIRE statusen hade förstås redan varit en realitet. Egentligen som singel hade inte ens FIRE resan som nu pågår behövts att inledas. Många år av mycket hårt arbete där kompetensen och lönen självklart stigit år efter år hade räckt. Även inom jobb#1 har smällar tagits, ett flertal riktigt jävliga faktiskt och lönesänkning på 20% har inträffat en gång... Hårda tider är ingen enskild företeelse, de kommer och går för de flesta. Det tog Kalkyl cirka 10 år att reparera den 20%:iga lönesänkningen på det nya företaget. Surt, hemskt, irriterande och för jävligt men så var det... Idag går världen igenom ett inflationsstålbad som är orsakad av flera olika ingredienser som alla kan kopplas till tokiga politiker och korkade idéer på något sätt. Kalkyl har historiskt betalat räntor på dryga 7% och än är det långt dit med dagens runt 5% med styrräntan på 3.75%, men Riskbankens alias superundrets framfört varken imponerar eller inger något som helst förtroende och omdömet är att superundret varken vet vad de sysslar med eller har sysslat med vilket ju kronkursen också berättar... Det är inte bara i Sverige undringarna rullar utan tyvärr i hög grad även i omvärlden.

Dagens cocktail är dock betydligt giftigare än gårdagens och det ser väldigt illa ut framöver tyvärr.  

Då inlägget i sak är ett 5-års jubileum skrivs det som att vi fr.o.m nu befinner oss kring januari 2023. Då hade alltså fem år exekverats på resan mot FIRE. Mot FIRE där väldigt många saker var okända:

  • längden
  • omfattningen
  • uthålligheten
  • rimligheten
  • förändringar
  • sundheten
  • viljan
  • önskan
  • målet

    Många punkter och eventuellt är ovan lista (betänk att 99% av Kalkyls inlägg skrivs rakt upp och ner och publiceras samma kväll som de skrivs, ja oftast skrivs det på kvällen, och endast småkorrigeringar i form av stavfel och annat grammatiskt görs i efterhand) varken komplett eller så är den övertalig.

    Längden - hur lång är en FIRE resa?

    En fråga som är högst individuell och dessutom högst beroende av många faktorer som inte utövaren kan påverka. Vad som kan påverkas är dock hur hårt utövaren orkar jobba på jobb#1 och därmed vilka lönemöjligheter som fås eller tas...  Den påverkas dessutom av flera av de andra punkterna.

    Omfattningen - hur mycket av livet får påverkas 

    En omöjlig fråga att besvara där och då på dag ett in på resan, omfattningen är dynamisk och den kommer att genomgå ett flertal förändringar, små, stora, fundamentala och kanske tyvärr katastrofala. För Kalkyl är omfattningen 100% och hela livet samt familjens leverne påverkas men Kalkyl anser inte detta extremt, så är det alltid med frågor kring försörjning medans det antagligen anses extremt och omöjligt för många.

    Uthålligheten - orka?

    Den tredje frågan och knappast enklare än de föregående... Det vet ingen om man orkar i mål. Resan kommer att vara turbulent, börsen ger och den tar. Tyvärr tar den oftast mer än den ger alla indexfonder till trots... Omvärldsfaktorer och politikerodågor finns det alltför många av och de kommer nästan alla att slå emot dig och försöka att krossa dig. I Sverige i synnerhet tyvärr... Ibland känns det totalt meningslöst med i stort sett allting mot FIRE då mycket tyvärr går emot fantasierna om FIRE, oftast relaterat till den politik eller brist på politik som förs i Sverige nuförtiden...

    Rimligheten - är FIRE ens rimligt att satsa mot?

    Upp till var och en att bestämma och helt ärligt är det ingen som kommer att kunna nå FIRE med tramsandet om att spara 1,000 kr per månad. Tyvärr men så är inte verkligheten. Att gå i FIRE vid 95 är knappast någon förtjänt av. Här lästes ett inlägg av Miljonär innan 30 om just detta och det är tyvärr så verkligheten är. För att gå i FIRE innan gravstenen huggs krävs ett jävlar anamma samt en dedikation som få har i längden. För Kalkyl kändes det rimligt att kunna komma hit men ännu trots att FIRE egentligen borde kunna (kan) inträdas har så inte skett då omvärlden skrivs om med rasande fart och dessutom sker den ena tråkigheten efter den andra inom Sverige på det ekonomiska området (och tyvärr även inom ett flertal andra områden). Bloggkollegan Snålgrisen hade ett inlägg, läs här och i synnerhet kommentaren "Snålgrisen 21 augusti 2023 kl. 02:17" där Snålgrisen uppger att 30 tkr/mån klarar driftskostnaderna för familjen. Kalkyl har beräknat fram ungefär samma siffra och att gå i FIRE och doppa tepåsen, samma alltså, i 3-4 koppar te och äta knäckebröd varje dag som Knäckebrödsmiljonärerna enligt bloggkollegan Krösus Sork, läs här, gör är definitivt inget för Kalkyl...

    Förändringar - allt kan ske och sker

    Världen förändras, just nu i en rasande takt och siande om vart målet är går nog alla fel. Just nu har en av motorerna i världsekonomin gått in i knackning och det är alltså Kina som avses. Miljön börjar så äntligen visa lilla stora fantastiska människorasen vem som egentligen bestämmer. Vart slutar allt? När stabiliseras allt? Krig, svält, översvämningar, stormar, orkaner, jordbävningar, vulkanutbrott bl.a bl.a. Det är mycket nu och mest hela världen tycks koka eller i alla fall nått sjudning... En mycket stor förändring sedan Kalkyls FIRE resa inleddes där 2018... Riksbanker som jobbar med förlegade "verktyg" och som själva varit med och skapat många av de enorma problemen vi idag lider av. Regeringar som själva skapat energibrist, Sverige, Tyskland m.fl... Fantasier efter fantasier avlöser varandra om hur vi ska göra det eller lösa det. Ingenjörsvetenskap i vilket skrå Kalkyl tillhör skakar uppgivet på huvudet alltmer ofta över vad som hörs på nyheter, läses i tidningar o.s.v. Tiden är tyvärr ur led och någon kortsiktigt bättring är svår att skönja. Branscher som spås fantastiska möjligheter står några månader senare i skamvrån och slängs sedan ner i frysdisken. Indexfondernas enorma kapitalinflöde köper i blindo de mest hypade bolagen och att bolag därmed köps in på toppkurser reflekteras det inte alls över. Index är bäst, ja för de som inget vet och kanske även för de som tror sig vet som skrivande men oavsett är fenomenet rätt skrämmande och ju mer pengar som slussas in desto mer aktier köps i bolagen oavsett vad kursen står i. Skit i P/e, tiden läker alla sår. Embracer och Wingefors, -72% på 3 år. Enkelt slaget av Socialdemokraternas BluffBolag (SBB) där även Kalkyl gick helt åt helvete fel, tillslut då bolaget undveks väldigt länge men inte länge nog... 100 år av utdelningar, nej inte alls... Ett för ovanlighetens skull icke publicerat inlägg handlade om alla dessa fina bolag, fantastiska bolag o.s.v där den enda gemensamma faktorn var att skrivande själv ägde bolaget och därmed hyste förhoppning om att bolaget skulle nå till himlen. Analyserna bakom var obefintliga och mantran var de gamla amatörmässiga 'veta vad de sysslar med' och 'förstå idén'. Jaha, det hjälper ju... Azelio hade ju en väldigt bra idé och patenträttigheterna kring Stirlingmotorn fick de ju låna av SAAB (aldrig ägt Azelio bör betonas). Analytiker säger nu att 'köp SAAB'... Nej, Kalkyl borde kanske köpt SAAB på 220 krs. Alfalaval på 180 krs... Att köpa nu känns dyrt och uppblåst och att SAAB skulle vara cirka 125% bättre nu som bolag än för 2 år sedan känns inte rimligt. Listan över bolagsfunderingar är både lång och kan göras längre. Men index köper för glatta livet!!! De måste... Det är bra!!!

    Sundheten - är strävan mot FIRE sund?

    Det är den kanske och kanske är den det inte. Allt beror på vad du får offra. För Kalkyl offras nästan inget och livet levs väldigt bra och avnjutes i största del. Jobb#1 är ett slags fundament och även om en del moln finns på den himlen trivs Kalkyl med både jobb och kollegor i största allmänhet. Det går rätt bra nu faktiskt och det har det gjort sedan jobbkarriären påbörjades där någon gång innan Coca-Cola uppfanns (tidsironi). Kalkyl måste jobba, Kalkyl är:
    • uppfödd för att jobba
    • behöver jobba
    • gillar att jobba
    • gillar att utveckla sig (lära nytt)
    • behöver ställas inför problem
    • behöver sammanhanget (men tror att nytt lätt kan skapas i och för sig)
    Ja Kalkyl anser att strävan mot FIRE låg helt rätt i tiden för Kalkyl och:
    • njuter av resan
    • triggas av resan
    • gläds åt resan
    • mår bra av resan
    • mår bra av kämpandet

    Viljan - finns viljan för FIRE?

    JAAAAAAA. Följande instanser kan dra åt ...:
    • regeringen
    • riksdagen
    • riskbanken eller superundret
    • myndigheter över lag
    Kalkyl har tagit upp kampen mot ovanstående. Så jävla trött på allt skit i Sverige och i det sargade och trasiga Sverige där det svenska och ursprungliga snart får be om ursäkt för att ens visa sig eller låta höra sig. Fy fan... 

    Vad i helvete får vi för skatten? Ja den frågan borde fler ställa sig. Senast idag var en man att på ett sätt beundra, Jan Emanuel, som menade på att antalet (#) ledamöter i Riksdagen borde halveras o.s.v. Han har helt rätt Mr Emanuel. Han har lyckats mycket, ja jävligt super duper, bra och precis som Kalkyl har han en mycket kritisk inställning till haveriet Sverige och dess förmågor. Som gammal  Sosse beskriver han sig, precis igen som Kalkyl. Kalkyl kommer dock aldrig aldrig nånsin igen att rösta på S och avskyn mot Maggan växer mest för varje dag och för det parti hon numera företräder. S har kört Sverige i botten, förvisso inte helt utan inblandning ifrån både M och andra men ändå... S bör aldrig mer styra Sverige, i alla fall inte med Maggan och nuvarande politiska agenda. Hela partiet är ruttet och S beter sig värre än svin i opposition... Maggan i synnerhet och avsked borde delas ut snarast åt henne. I småskolan fick Kalkyl lära sig att det är fult att ljuga, ja redan några år tidigare i hemmets vrå hade denna kunskap erhållits, medans det största partiet i Sverige ljuger mest hela tiden om i stort sett precis allt. Fy fan igen. Sänka skatter S, detta var nog ett nytt lågvattenmärke. Hört talas om indexreglering Maggan?!... Hallå Maggan, hallå S?!...

    Önskan - är FIRE ens önskvärt?

    Det korta svaret är förstås: JA

    Men det är sällan så okomplicerat med saker och inte heller kring FIRE statusen. Att gå i tidig FIRE har för en del pionjärer visat sig icke hållbart och återgång till både jobb och ekorrhjul har drabbat en del. Kalkyl tänker inte tillhöra den skaran. När Kalkyl tar steget ut i det okända FIRE blir det med en stor säkerhet, förvisso finns och kommer aldrig någon 100%:ig garanti att finnas då den stora och ytterst obehagliga jokern heter politikerodågorna i Sverige. Åt dessa odågor kan inget göras och allt kan och kommer att hända när en allt mindre del av befolkningen skall försörja en allt större del. Det är riktigt tråkigt att skriva dessa rader men tyvärr finns inget på kartan just nu som pekar åt ett annat och bättre håll för individen som jobbar, kämpar och vill framåt. Humbug är det enkla ordet för alla de politiska odågornas diverse omskrivningar; välutbildade invandrare, kompetenslyft o.s.v. Jodå i en del fall men så har vi alla de andra fallen som närmast får en att vilja springa åt andra hållet... I Polen skrattar de åt svenskarnas läkarkandidater som skickas till Polen för dyra pengar för att utbildas till läkare... Dessa ska vi skattebetalare gilla, sponsra och kämpa för. I ett senare skede ska vi dessutom "få vård" av dem på urkass hackande svenska och förståelsen mellan patient och läkare går mot noll. Inte ens inom vården krävs klingande svenska trots att en grundbult rimligtvis måste vara att patient och läkare förstår varandra till 100%... Älska mångkultur och tryck ner den inrikiska, ja alltså den svenska och sätt helst rasiststämpel på den om den vågar sig fram. Det blir ett tredje fy fan här. Låt för all del Maggan och det bejublade S vinna nästa val men för Sverige vore det en katastrof...


    Målet - när är FIRE?

    Totalt ekonomiskt oberoende. Detta innebär i ett första skede inte att en Porsche 911 kan köpas vilken månad som helst men dock vilket år som helst och ändå ska medel finnas kvar och inköpet ska kunna göras utan att det måste börja snålas. Ja en M3:a funkar det med. Någon fjantig och miljöfientlig elbil kommer aldrig att inhandlas... Kanske är allt en utopi, ibland med nuvarande ekonomiska utveckling a la superundret och med ett räntevapen som är helt felaktigt mot importerad energirelaterad inflation känns det knäppt att ens hysa idéer om FIRE... Med dårar vid spakarna som ersätts av nya dårar kan det inte gå nåt vidare... I alla fall inte framåt... Observera att det inte endast är superundret som får dårstatus utan det är politikerodågorna i Sverige som helhet som avses. De sätter tyvärr agendan för oss alla och vi har bara att betala... Ingen frågar oss dock om vi vi vill betala för de eller det eller den... Men hittills betalar vi och landet vi bor i har ett totalt skattetryck som kan göra vem som helst handfallen och uppgiven, vi snackar >85%.... Lysande Sickan?!.... Verkligen...

    FIRE är för Kalkyl när alla levnadskostnader inom överskådlig framtid kan betalas av den passiva inkomsten med ursprung i den Kalkylska Pengamaskinen och jobb#2. Att bara betala den månadsvisa utgiftsklumpen räcker inte för att Kalkyl skall gå in i FIRE. Här krävs hängslen, livrem och buffert. Varför? Väl i FIRE kommer Kalkyl knappast att sitta i en gungstol eller ligga på gräsmattan och sola, antagligen och förhoppningsvis kommer en hel del inkomst att ticka in utanför Pengamaskinens sfär. Eller inte... Men oavsett vad som sker måste en 5-10 tkr i överskott per månad nog föreligga annars känns det som att 'en kan lika väl jobba vidare'. Troligtvis mer mot 10 tkr/mån då 5 känns väl klent. Då inlägget som vanligt blev långt och sprang iväg så får det bli en del 2 (inte planerat ifrån början) med mera siffror. 

    10 comments:

    1. Jag får komma med något försenade gratulationer till femårsjubileet!

      Min FIRE-resa har varit livslång känns det som även om det först var för en handfull år sedan jag fick reda på att FIRE fanns. Mitt mål har alltid varit att skapa ett eget trygghetssystem då jag sedan barnsben inte litar på "vuxenvärlden". Nu i vuxen ålder så är det just samhället och dess styrande jag inte fullt ut litar på och skall sanningen fram så har de inte gett mycket skäl till att vi medborgare bör lita på dem. Vi får se om det någonsin blir FIRE för mig eller om döden hinner ifatt mig innan dess.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Tackar ZS!

        Ja det tog minst sagt lite väl lång tid innan skrivandet togs itu med. Nu krävs dock en del 2 också då del 1 blev annorlunda skriven än först tänkt.

        Själv har jag nog aldrig haft något trygghetsmål i tankarna tidigare, eller har jag. Svårt att veta och inget jag tänkt på tidigare men antagligen ändå handlat omeddvetet mot.

        Nej tyvärr är jag i samma sits, litar inte på särskilt mycket alls längre. Samhällsutvecklingen har i princip omöjliggjort ett sådant förtroende och jag tycker mest att man bara kläms åt och får betala allt mer för allt mindre.

        Din sista mening gäller nog mig också. Ska kommentera lite kring "född att jobba" i annan kommentar då den hänger ihop lite.

        Delete
    2. Tycker att du tar upp väldigt tänkvärda saker, exempelvis rimligheten att nå FIRE med ett månadssparande på 1000:- kronor. För att att nå en FIRE behövs precis alla de ingredienser som du går igenom i dit inlägg, en viktig faktor kanske en av de viktigaste är att du har med dig din familj på resan för utan stöd från dem kommer det vara som att ”pissa i motvind” att spara pengar.

      Personligen tycker jag att det är oerhört inspirerande och givande att följa dina inlägg, det finns alltid en poäng i det du skriver att fundera kring. Sedan kanske man landar i att man inte alltid ser saken med samma glasögon som du har på dig, men oerhört bra poäng har du i dina inlägg. Finns så otroligt många bloggar inom detta med aktier som bara verkar skriva för skrivandet stund och jaga följare. Men som inte egentligen har någon större kunskap inom ämnet. Är enbart ett få som innehåller högkvalitè men vissa övriga kan till trots ha bra input att komma med.

      Jag själv har inga uttalade ambitioner att göra en FIRE men har som mål att bygga upp en fin och stabil utdelningsportfölj som genererar bra avkastning över tid. Tyvärr tycker jag tidpunkten för denna resa är lite dåligt vald, men har bestämt mig för att trots detta påbörja resan nu. Jag förbannar mig själv att jag inte byggt upp en stadig portfölj tidigare men det är ingen idè att gråta över spilld mjölk tidigare.
      Tyvärr har mina förutsättningar drastiskt försämrats de sista två åren, från att i princip varit ekonomiskt oberoende till att få det rejält tufft efter en konkurs med ett bolag där jag hade stora borgensåtagande samt att koncernen höll på att bygga en fastighet där jag satsat stora summor pengar slutade med att jag blev rejält skuldsatt istället. Som grädde på moset hade vi ett bud på över 100 mkr på bolaget 9 månader tidigare. Så nu handlar det om att repa upp privatekonomin samt att parallellt försöka bygga upp en portfölj värd namnet. Detta har sina utmaningar med vad som blev ett stort huslån iom med konkursen och som bekant underlättar inte ränteläget för stunden 😊 samt familjen med fyra stycken barn.

      Här kommer verkligen tålamodet och disciplinen att sättas på prövning, då omvärldsläget är väldigt turbulent och bristen på stabilitet lyser med sin frånvaro. Min förhoppning är att jag trots detta ska kunna hålla huvudet kallt och fatta rationella bra beslut gällande investeringar samt investera månadsvis i goda samt dåliga tider då kommer nog denna resa trots allt att löna sig på sikt.

      Återigen tack för en otroligt bra blogg med tänkvärda inlägg

      ReplyDelete
      Replies
      1. Tackar för mycket fin kritik och för inspirerande återkoppling!
        Det är faktiskt precis detta som oftast genomsyrar anledningen till att inlägg skrivs, jag vill väcka debatt, jag vill påverka, jag vill skapa tankar och ideer! Av en del uppfattas säkert en del inlägg som hårda och provocerande, anledningen är förstås det massiva missnöjet med hur landet sköts och numera ser ut. Jag håller sällan igen och är trött på allt flamsande och tassande kring snart precis allt. Visa ämnen har jag helt undvikit att ta upp då det blir lite för lång urspårningen ifrån ekonomin som ändå är huvudanledningen till att blogga överhuvudtaget.

        Dina kommentarer kring familj och barn är verkligen rakt på och bör rakt in i hjärtat på alla som läser dem, det är så oerhört viktigt. Övertygad om att några FIRE strävare valt bort barn för FIRE kampen men sent ute innan barn skaffades så skulle jag inte velat vara utan dem. Som jag skrev i inlägget tar det tyvärr alltför och väldigt lång tid innan lilla människan uppvisar nämnvärd generell klokhet...
        Jag blir både rörd och ledsen över näst sista stycket du skriver och lider med dig. Verkligen tråkigt är det när skiten så att säga träffar fläkten. Att bygga företag och verksamhet är definitivt inte lätt och all elogé till alla de som både kan, orkar och försöker. Jag läser in klokhet i dina rader så hoppas att den tar dig igenom dessa tråkigheter och att du får ordning på ekonomin igen. Riskbankens totala dumheter gör ingen gladare och tyvärr underlättar de inte heller på något vis. Återstår ser vad superundret hasplar ur sig den 21/9... Tyvärr blir det nog +25 till.

        Önskar dig lycka till och reda upp ekonomin samt lycka till med att bygga din portfölj!

        Delete
    3. Ja här var det mycket att läsa, begrunda och kommentera. Ja du har verkligen gått all in i både bloggande och FIRE, och vi får se oss rejält omsprungna av din otroliga spurt kring utdelningsökningarna. Det är inspirerande att läsa och hoppas att det fortsatt går enligt den plan du har satt upp. Tack för omnämnandet, jag kommer att försöka skriva lite mer om hur det är och känns att nu befinna mig i ett sorts "pseudo-FIRE" utan ett jobb att gå till, och för den delen ingen inkomst heller. Det känns betydligt märkligare än man kan tro, den saken är säker. I övrigt är jag nog som du, vill ha något att pyssla med, annars är vägen mot dagdriveri och alkoholism säker som regn på midsommar. Håller som vanligt med om allt du skriver om politik, även om jag inte alls är med på varför du är negatig kring bilar med el som drivlina. Är själv skolad elektroingenjör med påbyggnad i industriell ekonomi, och det har varit en fröjd att följa Teslas resa som går ljusår snabbare och smartare än de befintliga biltillverkarna, både vad gäller miljö, teknik och innovation. För mig finns det i princip bara ett problem med elbilar, och det är inköpspriset. I övrigt är bilen på alla plan bättre än en fossilbil, till 99% av vad gemene man använder en bil till. Elbilshatare (ja det finns många som verkligen hatar en sån sak) hakar alltid upp sig på de där specialfallen, som att köra 100 mil på en dag där det inte finns snabbladdare eller att dra blytunga husvagnar etc. Ja då är det kanske en F-150 du ska ha.

      Jag ska inte bli långrandig kring elbilar, men kan bara konstatera att det finns mycket osanning som far främst på sociala media, och många som helt enkelt inte är insatta i tekniken, utan gillar att trolla alla artiklar som innehåller skrivelser om elbilar. Senaste trollet är ingen mindre än Bosse Bildoktorn, som skrev en artikel som tyvärr sett till fakta och statistik inte hade många rätt.

      Nåväl, jag kommer inte inom de närmsta åren köpa någon ny bil över huvud taget. Det sätter ekonomin P för. I övrigt är det bara att kämpa på och hoppas att räntorna snart går ner till beskedliga nivåer.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Hallå Snålgrisen,

        Skrivande triggar mer skrivande och när det väl sätts igång skrivs det gärna mycket, vi är rätt lika där också du och jag!
        Alltid roligt att läsa att skrivandet inspirerar och väcker funderingar.

        Jag ser framemot läsning av din pseudo-FIRE tillvaro så länge den nu varar för antagligen vilar du upp dig och hittar nytt jobb igen vad tiden lider gissar jag.

        Insåg och inser att "född att jobba" och "fjantig och miljöfientlig elbil" väcker en del frågor och funderingar. Får lov att återkomma till de båda i nåt framtida inlägg men helt kort om elbil så är elbilen enligt mig mest en passage mot nåt bättre som antagligen är vätgas. Batteriet framförallt är elbilens ackilleshäl och batteriet är den stora miljöboven, allt ifrån gruvbrytning till "återvinning av batteriet". Att batteriet kanske håller 10 år eller nåt och sen kostar det enorma pengar att byta ut är inget vidare. Självklart kommer framsteg att göras och har redan gjorts men batteriet är och förblir ett stort problem. Nästa problem är varifrån elen kommer och varifrån den producerats vilket självklart du också håller med om. Med framtidens fusionskärnkraft som borde kunna komma på plats innan vi dör kan allt förändras men då krävs rejäla framsteg på batteriområdet också. VI får se, jag är skeptiskt. I övrigt vad gäller bilar föredrar jag "riktiga motorer" som drivs av något bränsle och inte av lagrad el. Tankställen för elbilar rimmar dåligt med framtida FIRE äventyr... Sen gillar jag motorer och mekanik, att höra ljudet ifrån t.ex. en M3:a eller en 911 eller nån AMG slår det mesta. Att betala en 800 tkr för en BMW I4 eller nåt liknande skulle jag aldrig kunna göra.

        För mig gäller samma sak som för dig, blir om jag får välja absolut inget bilköp närmsta åren.

        Delete
    4. Grattis till 5 år då, lite sent men... Mycket att ta in men 1.000 kr/mån ger ingen FIRE ens om man sparar från första lönen i arbetslivet. Många jag känner "sparar" dock mycket mer kanske 10-20.000 kr/mån men detta är pengar som alltid försvinner på en familjeresa, en bil eller ett nytt kök.

      30.000 kr/mån för en familj - så himla stor stordriftsfördel är det väl inte med en familj jämfört med mitt ensamhushåll och jag vill ju ha ca 25.000 kr/mån själv. Kan förstå att man rullar runt en familj på 30.000 kr i uppbyggnadsfasen men i uttagsfasen vill man väl ha det lite bekvämare? En M3 förresten vad kostar den per månad, 12-15.000 kr, inklusive värdeminskning.

      När du skriver att du måste jobba, gillar att jobba etc, märker jag att vi är olika. Jag skulle med lätthet kunna fylla veckan UTAN att lönejobba genom ensamträning, gruppträning, trädgård, husfix, resa etc.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Tackar US!

        nej varken 1,000 eller några få fler tusen klarar den biffen...
        Trött på allt sånt extremt prat om detta eviga ränta på ränta som om det är något revolutionerande fantastiskt. Tider på 40-50-60 år osv. Ränta på ränta är självklart mycket bra men håll åren som krävs inom rimlighetens intervall, ja även själva procentsatsen är hyfsat viktig.

        Nej den stordriftsfördelen får du ju snabbt ändå bli av med i form av mer ätande, mer kläder, mer slitage osv osv. Familj är ingen pengasparhöjande sak att hantera.

        Jag slog aldrig till på en M3 för många många år sedan då försäkringen var för dyr enligt mig, den gick då på runt 30 tkr/år om jag minns rätt.

        Om det nån gång blir en M3:a eller M5:a blir det en äldre modell som det får skruvas med. Tänker man på körkortet lika bra skippa helt precis som med motorcykel och kanske skippas även denna dröm och förblir just en dröm.

        "född att jobba" skrev jag bl.a. och det är så det känns. Har jobbat sen jag var 10-11 år och mår nog allra bäst när jag jobbar. Det blir ett sammanhang, förhindrar som Snålgrisen skrev nånstans tidigt överdrickande.

        Jag har väldigt mycket olika och skilda intressen och kan utan problem också fylla upp all tid. Frågan är dock om det fungerar i längden, för mig antagligen inte men lösningen på det bekymret är att starta upp ett företag eventuellt. I det kommer jag då i stort sett att syssla med vad jag redan gör nu i jobb#1 dock utan allt påhäng på jobb#1 som jag till stora delar ogillar.

        Helt enkelt syssla med det jag är utbildad att göra och inte det som organisationen vill att jag också ska göra, med ytterst tveksamt utfall.

        Delete
    5. Tack för din insikt Kalkyl, och jag kan inte annat än instämma och hålla med om nästan allt du skriver. Det enda jag inte kan sätta check på är att jag är född för att jobba och gillar att jobba. Behöver jobba måste jag dock sätta check på då jag behöver pengarna för att leva :). Jag hade om möjligheten fanns gärna slutat jobba i morgon, då mitt jobb inte ger mig något som helst utbyte, förutom i pengar. Men å andra sidan så kan jag helt drunkna i mina hobbyprojekt, så troligtvis är jag väl på fel jobb (och har så alltid varit). Men gjort är gjort som man brukar säga, så det är väl bara att stå sitt kast och försöka härda ut tio år till.

      Får också opponera mig mot att elbilar skulle vara miljöfientliga, för de är de absolut inte. Finns få saker som är så ineffektiva som en bil som drivs av bensin/diesel. Däremot kan jag hålla med om att min eldrivna Leaf är magnituder fjantigare än en M3, och fick jag välja fritt, utan att ta notan, så hade jag givetvis hellre kört runt i en M3a, fast helst en elektrisk då, vilket det är fullt möjligt att alla M3or från 2027 och framåt kommer vara.

      Angående förändringar så finns det givetvis massor av potentiella hål i vägen. Kanske får vi som i Norge en förmögenhetsskatt på ett par % av total förmögenhet varje år. Kanske får vi permanenta ISK skatter på 2-3%, kanske biter sig inflationen fast på 5-6% och som grädde på moset kanske börsens bolag beläggs med ytterligare kostnadsbördor som tillsammans med omöjlig integration, hög arbetslöshet och minskad produktivitet (brain drain) får bolagens börsutveckling att stagnera. Då blir det näst intill omöjligt att nå FIRE och alla vi som knegat och kämpat, varit sparsamma och eftertänksamma år efter år, får ingenting för det, utan tvingas sälja av portföljen år efter år bara för att täcka statens indrivning.

      ReplyDelete
      Replies
      1. Hallå 52dagar!

        Tack själv och alltid väldigt givande och roligt att ta emot kommentarer som visar att inläggen både uppskattas, väcker frågor och mera! Dessa gör att bloggandet trots allt ändå fortgår!

        Som jag nämnt innan i kommentar är "född att jobb" kanske något tilyxad som påstående. Dock så känns det ändå oftast så och jag mår bra av det på det stora hela.

        Däremot, se kommentar till "US" om att precis som både han och du inte har några problem alls att bara jobba med mina hobbies, trädgård, bil osv men kanske i längden blir det ändå inte tillräckligt och kicken jag får varje löneutbetalning sitter djupt rotad i mig sen jag var liten och jobbade. Det är en härlig känsla att få lönen!

        Inte elbilen, men batteriet och tillverkningen av batteriet är huvudproblemet. Sen tillkommer livslängd och återvinning. Ekonomiskt sätt är jag mycket tveksam och vad gäller miljön än mer tveksam.

        Däremot har du alldeles rätt i den låga verkningsgraden, cirka 25% för bensinbilar och cirka 50% för dieselbilar i verkningsgrad. Där skulle kunna göras en massa för att höja den en hel del.

        Tror som jag svarade Snålgrisen att elbilen är en parentes och ett mellansteg. Ett för miljön mycket kostsamt delsteg helt enkelt.

        Införs förmögenhetsskatten igen i Sverige kommer jag att lämna Sverige. Då får det fan ta mig räcka med dumheter a la Sverige. Måttet är rågat sen länge och det sjuka skattetrycket som odågorna använder upp på allt mer korkade "åtgärder" gör en minst sagt matt och ilsken. Skulle helst vilja se en återgång till platt skatt (som skrivits om i nåt gammalt inlägg) där tex 3/10 betalas i skatt eller helst maximal säg 2/10. Rättvist och alla ska då betala skatt och samma andel istället för som nu en progressiv skatt som kan liknas vid rena rama straffskatten när inkomsten stigit lite.


        Snart får vi väl lämna ändå då utlänningar köper upp våra sista fritidshus nu när Riskbanken havererat både ekonomin och kronkursen i Sverige. Förstår inte varför vi inte gör som i Danmark, där tillåts inget utländskt ägande.


        Delete