Friday, November 10, 2023

Now and then

 Ny musik kommer mest hela tiden. Den senaste tiden har det dock varit lite mer intressanta musiknyheter som Kalkyl intresserar sig för och den allra största och faktiskt även den bästa var:

  • The Beatles - Now and then
En låt som tydligen spelades in där för längesedan innan John Lennon blev skjuten till döds utanför sin egen bostadsdörr (av nån förvirrad idiot)... Låten spelades in men ljuduppsättningen var demo och inte optimal och bl.a. låg Lennons piano  (som Kalkyl förstått det spelade Lennon piano på demo:t medans McCarthy spelar pianot nu, kanske var det McCarthy även då det begav sig men skitsamma) för högt i volym. Med AI teknik (oklart exakt vad AI egentligen tillfört här och inte orkat eller ens velat undersöka saken närmre men i tidens anda är snart allt hypat mot AI) har demolåten som aldrig blev släppt där för cirka 50 år sedan nu städats och putsats en del.

Låten är riktigt bra för en Beatlesfantast och antagligen hyfsat bra för många andra också! Den har den speciella och sådär sorgmässiga tonen som vissa Lennon låtar har vilken griper tag i lyssnaren, ordentligt. Kalkyl hade ingen större förhoppning om detta låtsläpp men blev alltså positivt överraskad, låten är riktigt bra. Plötsligt sugs man bakåt i tiden och dessutom många år bakåt. Det är mycket som hänt i världen och med miljön sedan denna tid, egentligen är det precis som man ibland skriver: en helt ny tid nu med allt vad det nu innebär... 

I vilket fall är tiden och andan nu ganska annorlunda (?) även om tyvärr en hel del gammal pre-ww2 verkar gå igen. Det blir för Kalkyl en smula vemodigt men på ett bra sätt, musik ska kännas och upplevas och påverka. Denna sista låt ifrån Beatles gör precis detta med lyssnaren, den påverkar och den känns mycket. Svårt att inte tänka hur många fler bra låtar John Lennon kunde fått lov att skriva, spela och sjunga om det inte vore för en enskild idiot. Svårt att inte tänka på hur många fler bra låtar Beatles kunde fått lov att producera... Ja världen är vad den är och blir...

En riktigt bra låt! Spöklik på ett sätt, det sorgmodiga och ekona ifrån förr griper tag liksom Lennons röst. En låt som aldrig förr getts ut och som nu gavs ut cirka 43 år efter att Lennon dog (John Lennon mördades 1980-12-08). Kalkyl fastnar i låten och sugs bakåt i tiden, ja och njuter stort. Det är inte helt lätt för Kalkyl att sätta ord på denna låt och den upplevelsen som den hittills gett, det är inte en mainstream låt av idag:

"The final version of “Now and Then” features all four Beatles—including Lennon's vocals, electric and acoustic guitar recorded by Harrison in 1995, a new drum part from Starr, and bass, guitar and piano from McCartney."


5 comments:

  1. Glenn är sedan barnsben ett stort Beatles fan och tycker väl låten är helt okej. Men med tanke på deras låtskatter, når den inte upp till någon top 50 plats. Här kommer min Beatles top 5 lista:

    1. A day in the life
    2. And I love her
    3. Come together
    4. Something
    5. Here comes the sun

    Ha d gott
    /Glenn

    ReplyDelete
  2. Hallå Glenn!

    Jag tror du fick in en nolla för mycket, når inte upp till top 5 menade du väl? För in på en top-50 når den absolut tycker jag.

    Har två bra samlingsboxar, 62-66 och 67-70. 67-70 har bl.a.

    While my guitar gently weeps
    Ob-la-di, ob-la-da

    samt både Don't let me down och Here comes the sun som du har på din top-5 lista!
    Faktiskt prickar du in alla dina top-5 på 67-70 boxen!
    Ibland föredrar jag röda boxen, 62-66, och ibland blåa boxen, 67-70.
    Beror lite på stämning.

    Rekommenderar dig Beatles medley av Stars on 45!!! Den är grym! Återkoppla gärna om denna!

    Ha d gott du med!
    /Kalkyl

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha... Beatles medly av Stars on 45. Den CD skivan hade man i sin skivsamling. Hade näst intill förträngt den plattan.

      Menade faktiskt Top 50, men listade bara mina top 5. De har så oerhört många bra låtar, så Top 5 listan varierar nog som du säger på beroende på sinnesstämning. Det finns gått om alternativ för både glada och vemodiga tongångar.

      Hade alla Beatles CD skivor på den tiden det begav sig, men kör numera all min musik via Spotify.

      Delete
    2. Hej igen Glenn! Ok top-50 alltså!

      Jag hävdar ändå att Now and then måste ingå på top-50! Den griper tag på ett riktigt bra sätt, gillar låten men visst den är på ett sätt lite mer en Lennon låt än en Beatles låt kanske.

      Jag är old-fashioned. Mycket spotify, oftast, men släpper inte CD-skivorna ändå.

      Glöm nu inte Stars on 45 Beatles medley för den är riktigt bra, fortfarande alltså! Tycker den har väldigt snygga övergångar mellan olika låtar, imponerande ibland hur de lyckats mixa ihop en så bra medley!

      Kul med lite musik-kommentarsutbyten och väldigt kul att du är en Beatles fan!

      Äger du Spotify förresten?

      Delete
    3. Vissa låter måste man höra ett par gånger innan dom börjar växa och kanske Now and then är en sådan, så möjligheten för top 50 finns fortfarande :)

      Lyssnade igenom Stars On 45 plattan idag på Spotify och den väcker många gamla finna minnen och som du säger så är där många snygga övergångar i deras medleyn. Man blir glad helt enkelt när man lyssnar...

      Har aldrig ägt Spotify, men är en väldigt nöjd kund hos dem. Verkar vara svårt att få lönsamhet i deras affärsmodell, men man tänker att de borde tagit de värsta utvecklingskostnaderna nu och att de kanske kan de börja leverera vinster i framtida rapporter.

      Delete