Sunday, November 5, 2023

80% av 2023

 Då året 2023 som länge benämnts som katastrofåret har avklarat ännu en månad och därmed är 80% av året avklarat. Sedan 75% klarats av, läs här, har det hänt en del. Ja mest har det varit tråkigheter på det ekonomiska planet även om november inletts stark. P- och A-värdena är för Kalkyl hyfsat ointressanta men självklart går det inte att helt undvika påverkan även om det hanteras väldigt bra i stort sett. Vad värre är är väl alla de diverse ekonomiska motvindarna som blåser och blåser än mera. Det sker dessutom ifrån i stort sett alla håll samtidigt, men strunt i det för en stund då det är som det är.

Den Kalkylska Pengamaskinen sliter vidare oavsett vilka motvindar som utmanar och så gör dess stolta ägare. Någonstans därborta finns en förhoppning om att mycket kan bli annorlunda, väsentligt annorlunda. En ytterligare bloggkollega har nu gått in i FIRE-status, The Dividend Story, läs här, som gjorde sista jobb#1 dagen per 231001. Med 50 tkr/mån bör det gå ganska bra framöver för bloggkollegan!

Miljonär innan 30 som var den förste FIRE-bloggaren och blogg som Kalkyl stötte på där av en total slump under 2017, The dividend Story hittades senare och har lästs litegrand ibland. Båda dessa numera FIRE personer klarade av sina resor på ungefär 12 år:

 • Miljonär innan 30:  
  • FIRE inträddes: 180125 
  • Resan varade mellan cirka 2005-2018 vilket blir ungefär 12 år (jan 2018 var sista arbetsdagen så....) 
  • Läsvärt sista dagen inlägg, läs här.

 • The Dividend Story:
  • FIRE inträddes: 231001
  • Resan varade mellan cirka 2011-2023 vilket blir ungefär 12 år
  • Läsvärt "Jag har slutat jobba" inlägg, läs här.
För båda dessa två FIRE personer tog alltså resan ungefär 12 år, för Kalkyl återstår då alltså 6 år... Inte väldans insatt i The Dividend Story och vet inte om barn finns med i den bilden. I MI30 fallet finns inga barn att ta hänsyn till. Den Kalkylska ambitionen är förstås att nå FIRE (långt) innan ytterligare 6 år har passerats men som tidigare skrivits har en slags FIRE uppgivenhet/oro slagit rot sen i somras nån gång. Det har varit mycket motvind under 2023 och med skenande kostnader inom i stort sett precis alla områden som inte gått att förutse fick FIRE drömmen sig både en och två törnar... Det allra värsta är styrräntans aggressiva höjningstakt och avsaknaden av ett skattetak på ISK/KF sparformen. Det gick fort för politikerna ifrån vänstersidan att införa ett skattegolv men något skattetak lyser med sin frånvaro och den skattesmällen blir 2024 väldigt tråkig att hantera då ISK/KF skatten är direkt kopplad till styrräntan... Då (SD) i mångt och mycket är ett sosseparti (S) och då moderaterna (M) själv kört i diket och inte ens drivit igenom att brytgränsen för statlig inkomstskatt visst skall indexeras precis som vanligt är hoppet i stort ute för ett införande av ett skattetak för ISK/KF. Moderaterna sålde ungefär halva sin själ i denna fråga... ja medan fräsande och mässande galjonsfiguren Maggan (S) hurrade tillsammans med Damberg (S).

Bloggkollegorna Utdelningsseglaren samt Krösus Sork är båda i FIRE de med men där saknas lite uppgifter om hur lång tid resan tog o.s.v. Bloggkollegan ZeroStrategy med sina många miljoner, 10++, borde också kunna vara i FIRE men vandrar ännu på flitens väg och jobbar vidare och drar plikttroget ännu in massor med stålar till statens aldrig sinande kassakistor så att den statliga vandeln kan få fortsätta. När ordet "vandel" skrevs kunde det inte undvikas att uppmana till att se SVTs Uppdrag Granskning - Kungens bostäder. Kalkyl är varken för eller emot monarkin egentligen men... samtidigt är det otroligt provocerande hur hela hovet formligen vadar fram i gräddfilerna. 0 kr i fastighetsskatt betalade Kungen 2022... Så jo, övervägande motståndare till hela aristokratin och dess apanage och annat otyg som vi skattebetalare betalar för. Jaja, vi lämnar det nu innan skrivarglöden tar vid...
 
Som vanligt under skrivandet rusar tankar och massor med annat vill också skrivas men nu till några siffror:


Med stark förankring i de fattiga barn- och ungdomens år samt i pågående strävan och kamp mot FIRE är även timlönen som fås VARJE timme årets alla 8760 timmar av intresse, den närmar sig nu 45 kr/h vilket är någon slags tramsig drömgräns:


 De ackumulerade nettoutdelningarna sedan FIRE-resan inleddes når inom kort årets mål och därmed nås ännu en ny 100,000 kronors stolpe:


Ovanstående säger, mycket glädjande och tillfredsställande, att:
 • målet om 360,000 kr netto för året är avklarat!!! 30.0 tkr/månad netto Kalkyl!!!
 • målet om 1,200,000 kr ackumulerade nettoutdelningar är hemma och kan anses avklarat
Detta innebär att de allra flesta målen som sattes upp för 2023 redan efter 10 månader är avklarade! P-värde på 8.0 mkr är mera ett tramsmål och betyder inte så mycket men även det klaras sannolikt av innan året är slut då börsen kanske sett värsta dalen nu?!...  Kanske nås även 45 kr/h i nettotimlön för årets ALLA timmar, om så sker är det för Kalkyl av stor psykologisk betydelse. Tyvärr har diverse, enligt bloggkollegan NorthernLightsInvestment, läs här, ruttna lökar sabbat möjligheten att för första gången nå över 400,000 kr i nettoutdelningar för ett enskilt år, prognosen sade tidigare under katastrofåret att över 420,000 skulle nås men superundrets med andra centralbankers framfarter har satt käppar i hjulen och massiva problem på agendan hos många bolag. 

För en liten spelare som Kalkyl är det tråkigt och trist att konstatera sådana haverier medans för andra spelare likt superundret och Alecta inte spelar värst stor roll. Några 10-tals miljarder hit eller dit i haverier struntar de i däruppe bland de vita sagolika dunmolnen och med utomordentligt stötande vältilltagna fantasilöner på chefsposterna samt säkert på många andra poster också. I superundrets fall är det värst då de ber staten (läs oss skattebetalare) om påfyllning efter sina egna många, dystra, tokiga och dyra misslyckanden. Vi bör heller inte glömma alla stöddiga och självsäkra "prognoser" om styrräntan som alla visade sig alldeles felaktiga, ja i stort sett precis alla... Vi bör förstås inte heller glömma bort att superundret ännu inte lyckats presentera en förklaring till varför kronans kurs sjunkit så kraftigt och är så svag... Inte lyckats alltså, nej varför i h.....e skulle superundret klara av detta när alla prognoserna slog helt fel??? Att ingen i Riksdagen heller krävt en förklaring är ungefär lika anmärkningsvärt men Kalkyl liksom många andra har redan hittat lösningen: 

Dra in självständigheten för superundret, ja omedelbart, 
då de ändå inte klarar av sin uppgift.

Utomordentligt dåligt att en Riksbank inte klarar att göra den analysen och presentera den. Självklart har de dock gjort den (eller självklart är det så illa ställt med kunnandet i superundrets inflationsdirektion att de inte alls klarar av att göra den?...) och de vet precis varför kronan är så svag men de vill inte erkänna sin mycket stora del i problemet... Vad fan är det vi skattebetalare får för pengarna som bekostar superundrets lekstuga? Leif Östling har nog inget gott att säga om superundret, vore ytterst kul om han gav ett uttalande denna legend och store f.d. Scania chef som inte räds att skräda orden (tur det finns några sådana kvar ännu men vi blir allt färre och ja, Kalkyl räknar sig till denna försvinnande lilla skara). 

Kalkyl köper inte omskrivningarna som Sparos inlägg Krisbanken, läs här, erhöll bland de många kommentarerna (!) där hela frågan hettade till ordentligt. Ingen kan övertyga Kalkyl om att den hittills orealiserade förlusten inte kommer att materialiseras (realiseras) innan obligationslöptiderna gått ut och därmed kommer superundret att göra en rejäl förlust under kommande år och därav behöver superundret äska pengar av farbror staten vilket de nu redan har gjort. Äskandet av pengar, 80 mdr, bevisar att förlusten kommer att bli högst reell, om inte behöver superundret väl inte be om pengar?!... En del av kommentarerna till Sparos blogginlägg ger sken av att superundret är en (super)bank som alltid går med rejäl vinst, självklart är det inte så och det är nonsens och väldigt naivt att både framställa och tro på detta. Rena rama vinstmaskinen med andra ord... Jo tjenare, vakna till verkligheten snälla... En av de bästa kommentarerna till Sparos blogginlägg om Krisbanken (eller som Kalkyl benämner eländesinstitutionen: riskbanken eller superundret) återges här och går helt i Kalkyls linje, tyckande och konstaterande:

Anonym 30 oktober 2023 kl. 23:01
"Till största delen har de agerat helidiotiskt. Köpa obligationer svindyrt för manipulation, för att inflation låg ngn liten del under målet. Jobbat tio år på att ruinera kronans rykte via negativa ränta. Sen avsluta med att sälja dessa obligationer billigt, när inflationen skenat totalt. Sen fortsätta prata om att hög ränta behövs när ekonomin störtdyker. Bra jobbat för den som vill bli bankrutt? Negativt räntenetto kostar, men det skiter banken i. Bara skatter som eldas upp liksom."

För Alecta är det nästan likadant med skillnaden att de inte ber staten om mer pengar, självklart därför att de inte kan göra det, och de minskar pensionsutbetalningarna till de som betalat in pengar istället... Andas, andas och räkna till minst tio så går vi vidare...

Drömmer nästan att inlägget egentligen avser årets sista inlägg och att katastrofåret 2023 kunde stängts med detta inlägg men nej, vi har knappt två månader kvar att uthärda och dessutom ännu en mysig liten räntehöjning på +25 punkter ifrån vårt alldeles egna svenska superunder till riskbank att ta del av den 23 november. 

Men:

Mot FIRE - here Kalkyl comes!


8 comments:

 1. Härligt att du redan nått årsmålet!

  Jag är nog mer imponerad själv av DividendStory. Dels är han helt i #FIRE även om han verkar heltidsarbeta med att läsa rapporter :-). Dels så har han ju fru och barn. Relativt ung också tror jag.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack, ja det är både kul o känns bra!
   Jaha, TDS har både fru o barn alltså, ja då än mer imponerande. En rejäl månadssumma på hela 50 tkr besätter liksom en fin mållinje!

   Delete
 2. Riksbanken har en del om kronkursen i sin senaste rapport. Inte för att de ger något klart svar men de går igenom olika faktorer som påverkar.

  Förresten, har du funderat på vad inflationen ställt till med för ditt sparande? Sedan hösten 2021 har inflationen (KPI) varit 18% så ett sparande på 8 miljoner har tappat 1,6 miljoner kronor i värde. Betydligt mer än ökade räntekostnade för de flesta. Jag ser inflationen som ett betydligt större hot än höga räntor.

  Man kan hoppas att företagen ökar sina vinster och utdelningar för att kompensera och det kanske kommer hända, men det tar ett tag för företag att anpassa sig när priserna kraftigt förändras.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Smärtsamt medveten om det mesta kring inflation och vad den gör, därav inleddes resan 2018 vilket jag trott framgått med klarhet. Resan som inleddes 2018 handlade inte om FIRE utan handlade om att bevara och öka kapitalet, FIRE kom som en extra krydda.

   Det du skriver om inflationen är till stor del vad kritiken mot superundret handlar om, den har definitivt inte bara handlat om räntehöjningstakten även om även den är svår att ta in och acceptera.

   Men som summering:

   Superundret har tillsammans med odågor till politiker i största allmänhet orsakat massiv (ekonomisk) skada för Sverige på kort och på lång sikt.

   Delete
 3. Allt är nog en fråga om prioriteringar, vissa trivs bra med sitt jobb även om möjlighet till fire finns för dessa. Har själv fru och x antal ungar att ta hänsyn till, främst när fru snöboll inte riktigt delar mina prioriteringar kring sparande. Utan jag blir mest kallad snål av hon :).. Men det är bara att ro med dom åror man har, oftast kommer man framåt iaf.. Jag skulle nog bli rejält förvånad på mig själv om jag inte blir egen företagare själv igen, samtidigt som det här med att vara anställt är bekvämt men inte fullt så inspirerande som att vara egen..

  Som vanligt intressant att läsa din inlägg..!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hallå VMS!

   Definitivt är som vanligt det mesta en fråga om prioriteringar. Vad gäller familjesituationen har vi då en del likheter med fru och x ungar att ta hänsyn till. Inte helt kul att fru Snöboll inte delar dina prioriteringar, det gör det ju inte lättare. Har bra inne så vet dessutom vad du skrivit innan om din situation. Här har ännu inte varit några större uppror, i alla fall inga som Kalkyl inte lyckats slå ner hårt, ifrån fru Kalkyl. Här gäller det att bita ihop i den skitstorm av rang vi nu befinner oss i. Den är inte rolig någonstans och det är drygt, jobbigt och känns ibland helt meningslöst.

   Det är just osäkerheten om vad superundret liksom övriga politiker odågor lägger fram som nästa kort på bordet som gör det mer olustigt och osäkert än någonting annat...

   Egen företagare borde jag blivit för 20 år sedan, alltid umgåtts med fel folk för att detta skulle kunnat möjliggöras, oftast folk helt utan framtidsplan. Befriande på ett sätt men drygt på ett annat och mycket kunde varit helt annorlunda. Har haft och har så många ideer så någon borde kunnat bli nåt men... Därav skönt med jobb#2 för sedan det kom i ropet finns ingen mer anledning att fundera över att starta något eget företag för min del, det är nu redan startat så att säga och i framtiden vill jag jobba mindre och syssla med hobbies som jobb#1. Det är planen även om nu alla vindarna går åt precis helt fel håll för att realisera denna dröm.

   Tack för den sista uppmuntrande meningen! Som sagt, bloggen är en nödvändig ventil och egentligen borde jag för sådär 20 år sedan gett mig in i politiken vilka en del också tyckt.

   Delete
 4. Grattis till ditt mål. Även här räknar vi med att nå 360" i utdelningar. Sen är det skittrist att räntor på bolån, värdepappersbelåning samt ISK-skatt alla blåser rejäl motvind i Snålgrisarnas ansikten. Utan dessa bekymmer hade våran resa mot 50" i månaden i utdelning gått fortare. Det går helt enkelt inte att krama fram mer pengar oavsett. Vad hjälper en löneförhöjning på 1000 kr i månaden om bolånet blir 5000 kr dyrare bara i räntor, och ISK-skatten kostar tusentals kronor mer den också. Tröttsamt är bara förnamnet, men det verkar både Riksbanken och regeringen skita i. I min lilla värld borde sparande och dygd stå högt upp på Moderaternas önskelista, men de verkar totalt prioritera bort denna fråga. En stor besvikelse från en blå väljare. Hade förväntat mig att den extra procentenheten som lades på blev bortplockad nu i senaste budgeten, men icke.

  Fick dessutom ett kul mail från google adsense om att min reklam kommer tas bort pga massvis med policyöverträdelser, jag har tydligen uppmanat till klick på annonser. Det enda jag gjort är att jag har klickat i att jag vill visa annonser, och talat om på vilka delar av sidan jag vill de ska visa. Kommer antagligen stänga av denna skiten om de är inte skärper sig.

  ReplyDelete
  Replies
  1. (Allergisk mot stav- och skrivfel så korrigerat kommentaren)
   Tack Snålgrisen!

   Har förstått det med och det låter förträffligt ju med 360!!!

   Ja, fy fan på ren svenska, det är alldeles för mycket detta året som bara precis går helt fel. ALLT i stort sett, jaja, de två ovan målen gick förstås rätt och mycket i jobb#2 har gått hyfsat trots en del massiva haverier också. Tur man inte har lätt till tårarna.

   Löneförhöjning... Typ, några kolor extra... Nej, den hjälper inte ett smack. Inte ens gesten "löneförhöjning" ger ett smack nuförtiden...

   Det enda positiva i eländet är att med pågående FIRE-resa jobbar man mot inflationen och på sikt bör vi komma ut som vinnare. Att varken du eller jag ligger 100% i SE är bara att gratulera sig självt till. Så länge man orkar bära räntekostnaderna är lån bra och vinner på sikt, mycket bättre än att sitta på sparkonto med 0 kr belåning och tro att det är bättre! En stor glädje är förstås att kring 30% av räntekostnaderna smäller man rakt i ansiktet på farbror staten lilla, den känns bra men nåt ska man väl ändå för fan få för skattepengarna?!

   Moderaterna har troligtvis tappat mycket stöd pga just ingen indexering av brytgränsen samt att de ännu inte fått på plats ett ISK/KF skattetak anmärkningsvärt nog, de förlorade väljarna har sannolikt tippat över till SD för inte har de väl gått till haggan förlåt Maggan.

   Google AdSense är ett riktigt enastående skräp, har själv inte orkat slå av det då precis allt på blogger mest är klydd förutom att posta ett inlägg. Riktigt kasst det mesta faktiskt. 2018 tänkte jag startat en websida istället för att använda blogger men insåg sen att jag inte orkade lägga tid på även det. Jag kan säga att hittills trots allt skrivande har en löjligt låg summa erhållits, runt 700 kr... Vilket dåligt skämt...

   Delete