Saturday, November 4, 2023

Riskbanken - allena de stå?

 Det svenska superundret har nu förhoppningsvis förstått att flera centralbanker runt om i omvärlden nu börjat ta det lite lugnare med de hyfsat aggressiva räntehöjningarna. Även denna veckan var händelserik på räntefronten och följande har nu låtit räntan ligga stilla vid sitt senaste möte:

  • ECB
  • FED
  • Bank of England
  • Norges bank
Vår egen styrränta ligger nu på utmanande 4.00%. Utmanande därför att höjningen skett otroligt snabbt och i stort sett omöjliggjort en vettig chans för parering för de flesta drabbade, det har bara varit att åka med och den som tycker att superundret stabiliserat ekonomin i landet bör nog fundera lite mera på om det verkligen kan anses vara så. Tyvärr har riskbanken eller superundret själv sett till att sänka förtroendet för Sveriges valuta och valutan är ett av de större bekymmerna för superundret. Att räntehöjningar dock inte gör något nämnvärt positivt avtryck på kronkursen är dock fakta sedan länge för alla utom för superundret självt tyvärr. Det är andra krafter som påverkar mer än några +25 punkter hit eller dit. Trots att flera andra centralbanken vilar på hanen nu kommer gissningsvis superundret att ge oss alla ännu en +25 punkters smäll om mindre än tre veckor, Kalkyl och många fler är hyfsat övertygade om att så kommer att ske då det nästan är öppet mål för superundret att höja ännu en gång och kräma ut det sista som finns kvar av motståndskraften. 

När diverse artiklar som läses oftast uttrycker följande på följande eller liknande sätt är det på ett sätt nästan provocerande att läsa, citerar här ifrån SvD Näringsliv 231031:

"I USA binder nämligen hushållen mycket långa bindningstider på sina bolån. Det tar därför tid innan räntehöjningarna får full effekt på hushållens efterfrågan, och i förlängningen inflationen. I ett sådan läge kan räntepaus vara motiverad, resonerar många av FED:s beslutsförfattare."

Förutom det rena skrivfelet i första meningen, kursivt markerad, för det kan nog inte vara rätt att skriva: binder ... mycket långa bindningstider. Men det är ett litet obetydligt skrivfel och inget annat, budskapet som upprepats gång på gång känns mer märkligt egentligen: får full effekt på hushållens efterfrågan. Jaja, men i USA är bindningstider på upp till 30 år mycket vanliga, ja de är normen och precis på samma sätt är det i Danmark. Så frågan Kalkyl då ställer sig till detta tjatande och meningslösa jämförande med USA är att med 30 åriga lån lär det inte vara värst många procentuellt sett som tvingats omförhandla utgångna lån under en, ska vi säga, knapp tvåårsperiod? Med andra ord så har konsumenterna i USA inte sett och kommer på väldigt länge inte heller se ett smack av de högre räntornas effekt, för FED innebär detta förstås en mycket dålig situation där räntehöjningarna knappt ens märks av för de flesta så länge de inte får för sig att byta bostad, bostadsmarknaden i USA befinner sig nu i permafrost och står i stort sett helt stilla tack vare FED. Gissningsvis ligger många företag i USA också med hyfsat långa bindningstider, dock ren spekulation här då fakta saknas. I Sverige däremot är situationen väldigt annorlunda och en rejäl andel av alla bolån har nu fått räntan höjd. På tur står nog även en rejäl andel av bostadsrättsföreningarna. Superundret har en oförtjänt lyx i att de snabba räntehöjningarna slår stenhårt och väldigt mycket snabbare än på många andra ställen i världen, återkopplingen sker alltså med raketfart i Sverige jämfört med i USA. Det är väldigt farligt spel som superundret sysslat med genom att i stort i blindo leka följa-John. Alla sitter inte med superundrets chefs synnerligen väl tilltagna lön med 262,000 kr/månad, enligt uppgift har han också nån miljon i lån men räntekostnaden för honom är brus på kontot medans det för väldigt många andra sänkt både ekonomi och humör till bottennivåer. Visst inflationen måste tyglas, absolut, men alla data tyder på att den är på väg ned med besked. Tyvärr har ett nytt oändligt krig åter blossat upp och med två rejäla och pågående krigshärdar där det svarta guldet dessutom är inblandat i båda fallen finns det många svarta moln på himmelen inför inflationsutsikterna... Många är de som menar att FED ännu en gång begått ett misstag i en inflationskamp med pausen de nu tog och att längre fram behövs därför än mer räntehöjning... Allt hänger förstås på vad som sker framåt och ingen vet, det enda vi vet är att energi och olja påverkar extremt mycket och kraftigt.

För superundrets del kan ännu ett misstag kvitta, de har redan gjort sig skyldiga till så många misstag under de senaste 10 åren... +25 punkter per 231123 gäller fortfarande som tes och superundret blir då den enda centralbanken som höjde ännu en gång... Nästa tes är att kronkursen inte stärks nämnvärt av ännu en räntehöjning. Sverige har mycket fler och än värre problem att hantera och försöka att lösa än några ören upp eller ner på kronkursen. Glädjande nog i allt detta verkar nu många fler börjat inse att den snart 50-åriga tesen om hur fint och bra det är med oändligt mycket mångkultur nog ändå inte är värst bra. Särskilt i storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö som har varit och är mycket kraftigt påverkade av senaste tidens eskalerande våldsvåg (för många är de vågor som länge svallat på rätt bra under de senaste 20 åren så inget nytt fenomen även om vissa vill få det att låta så) har opinionen börjat svänga. Det har äntligen börjat gå upp för fler att många nya grupper i samhället definitivt inte är alls intresserade av att varken integreras till svenskar eller ens interagera med svenskar (vem som nu är det längre och vem som ens vill vara det längre när "svenskar" spränger, skjuter och mördar över hela världen). Svenska tjejer stämplas som horor av en hel del nya grupper... Tack för den liksom... Tråkig åsikt men visst ska vi betala ut mer socialbidrag och mer riktade stöd till dig och de dina, inga problem... Inga alls... Äntligen, Kalkyl har väntat på detta i 40 år, har det börjats ifrågasättas skarpt varför den svenska skolan har ett ansvar för modersmålsundervisning. Det har den inte enligt Kalkyl och sådan kan, om den anses nödvändig, var och en bekosta själv och på sin fritid. Någon dåre började då prata om att den svenska skolan inte heller bör ha ansvar för svenskundervisningen... Jaså, men är det inte både bra och vettigt att det språk som är Sveriges språk, eller i alla fall borde vara, behärskas i både tal och skrift? Även det ytterst märkliga och gravt problematiska flerbarnstillägget är på väg att försvinna och förhoppningsvis raderas som ännu en historisk dumhet. Äntligen slut med att "göra karriär" med barnavel på andras bekostnad. Kärnkraften skall byggas ut, Vattenfall har äntligen tagit emot tillräckligt med sparkar för att sätta igång. Busch vill införa snabbspår och menar att det finns mycket information att hämta ifrån Finland varvid nybygge i Sverige borde kunna gå fortare, Kalkyl håller med Ebba och håller tummarna att spaden sätts i marken fortast möjligt vilket även Åkesson uttryckt ett flertal gånger. Hjulen har alltså äntligen efter total fastrostning börjat att vibrera och kanske t.o.m röra sig något och det är bara att tacka Tidöpartierna för detta slitarbete de utfört. Heja dem och kämpa på och vidare framåt! Håller tummarna att Bidrags- och semesterpartiet för nysvenskar med sitt 37.6% valstöd snart är ett inne blott och att det faller kraftigt tillbaka. 
 
De ännu kvarvarande storföretagen i Sverige är bekymrade med rätta, Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra är oroad och många i befolkningen är djupt oroade över alla bekymmer i det svenska samhället. Storföretagen har börjat märka av den kassa Sverigebilden samt den ständigt sjunkande kronkursen då talanger är svårare att rekrytera till Sverige då de helt enkelt inte anser Sverige tillräckligt lockande...

Svårt att inte hålla med dem... Sprängningar, skjutningar och mord snart varje dag kan knappast locka. Den svenska skolan har gjort sig ökänd över hela världen i hur dålig den är, lek, trams och elever som bestämmer lockar få utlänningar som är vana vid ordning och reda i deras respektive hemländer. Ja det var vi också i Sverige under många år, sedan hände det något... Sjukvården har också gjort sig hyfsat ökänd och Kalkyl känner flera personer som åkt till sina respektive hemländer och fått kalasvård timmarna efter att flyget landade. I Sverige hände inte ett skit har det förtvivlat berättats... Ja ni vet Sverige är ju världens bästa land! I alla fall på pappret.
 
Nej, åter till FIRE uppgiften och Mästerexcelarken i jobb#2. Finns mycket att göra, mycket att räkna på och massor att fundera på. Måste snart avsluta jobb#1 för tiden räcker inte till...
    

6 comments:

  1. Tycker att det är rätt gött att det kostar att låna, det har under lång tid varit alldeles för lätt att använda huslån som bankomat. Tur man inte har några lån så man är satt i skuld.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Visst ska det kosta att låna, inget snack om den saken. Nej det är skönt att inte sitta i skuld, dock inte alla förunnat med dyra bostäder men tur för dig du är en av dem.

      Delete
  2. Jag är helt inställd på ytterligare en höjning med 25 punkter. Riksbanken brukar som bekant alltid överstyra och först när ekonomin fått sladd och stannat helt så ändras riktning och allt börjar om.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå ZS! Jag med tyvärr som du läst ett tag. Ja det är synd att superundret alltid ska köra på fel och för länge. Läs sparos inlägg om krisbanken om du missat det, intressanta kommentaren där det verkligen hettade till.

      Delete
  3. Tänk då på oss som bor i Skåne och egentligen borde vara en del av det välskötta landet Danmark. Om det inte hade varit för Sveriges invasionskrig mot Danmark och fredsförhandlingarna i Roskilde.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det gör jag förstås också Anonymous. Som det ser ut idag hade Danmark helt klart varit att föredra på många sätt. Varken främjar eller föredrar någon del i Sverige, tyvärr har alla delarna i Sverige problem av olika sort i dagens Sverige. Norra delarna har väl ännu klarat sig allra bäst för att de helt enkelt ligger längre ifrån övriga Europa. Fortsätts arbetet med H2 green steel kanske första riktiga sänket även för de norra delarna också blir verklighet...

      Delete