Saturday, April 6, 2024

Avanza!!!

 Efter en längre period av alldeles för låg (!) ränta, reporänta eller styrränta eller bara ränta, samt att det fanns lite sparade pengar halkade Kalkyl in på Miljonär innan 30 och FIRE konceptet. För många av oss i denna sfär ter sig numera de flesta uttryck och förkortningar självklara. För er som är mer nytillkomna är det självklart inte så. Financial Independence, Retire Early är FIRE i utskriven text. Det har i efterhand visat sig vara en riktig lyckoträff. Nånstans kring 2015 hände en del och Kalkyl började nog omedvetet att röra sig mot FIRE. Under ett flertal år tidigare hade det räknats på ränteinkomster och dessutom netto sådana som alltså fås efter 30% skatt. Styrräntan var låg under många år och det var inget bra läge att ha pengar på sparkontot lilla... Tyvärr... Livet gick vidare och med detta skedde massiva förändringar, de flesta bidrog till att faktiskt ge livet en mycket större mening än den vanliga helgfyllan och raggandet. Förändringarna är inte bara av godo men oavsett allt jobb som tillkommit med dessa förändringar har en enorm mängd kärlek, upplevelser och förståelse erhållits. Ja enkelt uttryckt saker som inte fanns på kartan tidigare, i backspegeln tittat såg det rätt meningslöst ut tidigare, dock måste och bör poängteras att det ändå var väldigt roligt! Tomorrow never comes typ. Som så ofta när fingrarna dansar sin dans över tangenterna i en allt högre hastighet avviks det ifrån ämnet då det egentligen finns så otroligt mycket mer att skriva. Mer och mer börjar Kalkyl förstå varför folk förr skrev dagbok, det är härligt att skriva av sig och ibland även bra. Att skriva är dessutom kul så ja erkänner att tankarna om författande funnits i många år, kanske de en gång ändå blir verklighet. Eller inte...

Efter en hel del studier blev det så dags för praktiskt exekverande och Avanza valdes som "partner in crime". Det var längesedan nu och minnet börjat blekna en hel del, var det Avanza eller var det Kalkyl som tog kontakt med dito? Det var nog Kalkyl och den inledande kontakten var startskottet till det fantastiska och häpnadsväckande som sedan dess utspelats:

 • Tackar så mycket Avanza! 
 • Utan Avanza hade ekorrhjulet bara snurrat på! 
  • numera kanske det kan sägas att ekorrhjulet vobblar kraftigt och vobblingen sker mellan att arbeta och att gå i FIRE!
 • Avanzas App är otroligt bra!
 • Avanzas websida är otroligt bra!
 • Avanza FLEX lån är fantastiskt!
 • Avanza PrivateBanking känns och är bra!
 • Avanza är super!!!
Kalkyl hade inte varit i nuvarande situation utan Avanza, kanske i en liknande situation med Nordnet men det är inte helt säkert. Det har framförts en del kritik mot Avanza, app, hemsida och övrigt, under åren på denna blogg. Det framförs fortfarande kritik och det framförs också Rosor till Avanza, bolaget som startade nätbanksrevolutionen i Kalkyls ögon. Det framförs även mängder med förbättringsförslag. Att något är bra innebär inte att det inte kan bli ännu bättre, det kan det oftast! Kalkyl har lagt många förslag till Avanza under åren och väldigt många har tagits emot väl och implementerats! Det har varit förslag, det har varit diskussioner och mera! Kalkyl ser framemot årlig ersättning ifrån Avanza som trogen, flitig och framåtdrivande kund! Kanske nästa sak för Avanza att implementera, ge lite cash-back till flitiga förslagsläggande kunder!

Avanza har nu lanserat nya funktioner och om de justeras och förbättras något ger Avanza en hel del av vad Börsdata idag ger! Heja Avanza!

Affiliate länk till Kalkyls partner in crime som heter Avanza

Kalkyl är alltså sammantaget en extremt nöjd och dessutom en mycket tacksam kund hos Avanza!


16 comments:

 1. Ett positivt inlägg från Kalkyl? Trodde första april hade passerat ;)
  /Arbetsplanen

  ReplyDelete
 2. Ska nog vara Financial Independence...

  ReplyDelete
 3. Oj låter som du var delägare i Avanza

  ReplyDelete
 4. Jag håller med. Jag har över tid haft depåer hos diverse banker och där leder Avanza än så länge med flera hästlängder i användarvänlighet och i visualisering.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Totalt sett är Avanza överlägset, i alla fall vad gäller användarinterfacet. Det mesta fungerar väldigt bra vilket är skönt.

   Delete
 5. Också väldigt nöjd med Avanza.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Trevligt! Det är väldigt svårt tänka sig vara utan dessa nätbanker och många av de möjligheter de ger.

   Delete
 6. Jo, Avanza är OK. Klart bäst gränssnitt även om de gjort en del förbättringsförsämringar under åren. Men ändå...tanken att byta återkommer med jämna mellanrum. Tradegate för ETFer är missvisande och uselt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tycker de tagit åt sig av en del kritik jag framfört och fixat, återstår dock några saker. Sådana tankar på byte har jag inga, svårt även att ha tankar att ha flera då översikten blir jobbigare o klyddigare. Har en liten position hos Nordnet för att ga plattformen tillgänglig. Tradegate har jag bara hört talas om och nog inte varit i mkt kontakt med.

   Delete
 7. Jag har börjat använda Nordnet allt mer, men Avanza är fortfarande nummer 1. Förutom när deras tjänster strular. :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det finns ju idag några direkta fördelar i Nordnets paket, hoppas Avanza tar efter och gör bättre t.ex: källskatt, etf utbud samt courtagefritt etf månspar

   Delete
 8. Kan instämma. Har testat lite olika depåtjänster, men Avanza är oslagbar än så länge. Hade hoppats på lite bättre ETF-handel och att de tillät CLOs och CEFs, men det är väl EUs regelverk som sätter käppar i hjulen. I övrigt finns inte mycket att klaga på, deras Analys-flik är lite för stelbent än så länge, och jag saknar en sammanställning (pajdiagram) över alla mina konton, samt kontanter och skuld. Den gamla innehavssidan visar skuld som ett segment i diagrammet. Det gör inte den nya. Lite rörigt.

  Katshing-ljudet har nu hela familjen lärt sig. Det kommer de att höra mer av framöver i takt med att vi får mer och mer aktieutdelningar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Även min familj har numera full koll på det underbara catching-ljudet. Lika kul alltid utom när man är på jobb, hänt att jag glömt slå av ljudet... Haha.

   Det är som jag skrivit tidigare månadsvis kälkskattåterbetalning samt courtagefritt etf månadsspar som är önskvärt. Du är mer avancerad än jag vad gäller utbud men har förstått att även det kan utökas en del, borde väl gälla samma regler för Nordnet för clo och cef?

   Delete