Thursday, April 18, 2024

Riskbanken - Lätt gilla räntehöjning

 I ett försök att släppa Mikael och hans sons öde, läs inlägget Tomhet här, släpps ett nytt inlägg trots allt. Uppspelningar av ett troligt scenarie fladdrar förbi flera gånger varje dag sedan denna tragiska händelse inträffade i landet som fortfarande kallas Sverige även om det tyvärr är väsentligt annorlunda mot det Sverige Kalkyl föddes i...  Väldigt svårt att släppa denna händelse...

Lätt till att gilla räntehöjning är förstås var och ens rättighet (till alla andra rättigheter som snart verkar vara oändligt många medans skyldigheterna går mot noll i antal). När den egna ekonomin plötsligt bara så där drabbas är det inte alls lika enkelt eller trevligt att fortsatt rekommendera och propagera för en hög och "rejäl" ränta som ska svida, kännas och kanske även göra riktigt ont och tillfoga skada... 

Att gå ifrån 1.0-1.5% i bolåneränta till dagens ränta som enkelt kan sägas ligga ca i intervallet [4.5, 5.5]% är ingen picknik. Bl.a. har en del av oss FIRE strävare varit i superundrets händer och skottgluggar sedan 2022-05 och har därför "gradvis" och "mysigt" vants in i ständigt ökande räntekostnader. Ja ökande räntekostnader som inte enligt en normal kalkyl kunde skönjas eller prognosticeras (ja hur f.a.n. kunde de ens ha en chans att så bli gjorda när superundrets prognoser mest är trams och utopia istället för att vara som någon klok ekonom sagt om vad en prognos bör vara: en prognos bör ha en rimlig chans att slå in, annars meningslöst att göra prognosen). Superundrets tvärsäkra och stöddiga prognosuttalanden sade att ingen räntehöjning var att skönja före mitten på 2024 (!...) och även den senaste inflationsprognosen slog fel med hela 0.5%e.... 

De ständigt ökande räntekostnaderna beror på många faktorer men mest stötande är att de för de flesta till största delen beror på:

  • superundrets "prognoser" vars enda beständiga och konsekventa tema är att de är felaktiga...
  • ologiken bakom räntehöjningar som ska stävja ökande energipriser, till följd av en (sedan flera) sprängd gasledning samt mer generellt först Ryssland-Ukraina kriget och numera diverse övriga krig eller förestående sådana, som slår mot precis allt
  • din egen lokalisation i landet som påverkar energipriser i närtid men som även påverkat bostadspriser i långtid och därmed din räntekänslighet
Efter en 18 månader lång och hemskt uppgång, ja "räntehöjningscykeln ifrån helvetet" av Kalkyl benämnd, stoppade höjningarna där kring 2023-09. Sedan dess tror och hoppas väldigt många, privatpersoner, bostadsrättsföreningar och företag, att helvetescykeln snart är över. Det kanske den är men USA gick för bra igen och med det stärkes dollarn igen... Det skrivs nu om att superundret (nej vill, orkar och tänker inte skriva och benämna skämt-institutionen vid sitt riktiga namn) måste sänka räntan o.s.v. Ja superundret har behövt sänka räntan väldigt länge nu... Kalkyl ter sig väldigt tveksam, tyvärr, till att superundret reagerar och sänker räntan i maj... Självklart borde denna sänkning nu ske i maj då KPIF tangerade 2.2%. Än fler än Kalkyl har nu börjat säga rakt ut att superundret själva driver inflationen till största delen, Kalkyl var om nu någon glömt det väldigt tidigt ute med att just säga att superundrets räntehöjningar driver inflationen kraftigt uppåt.

Återigen, ännu en mest ledsam historia signerad Sverige.  

För egen del och för många andras del håller Kalkyl tummarna hårt för att lagom till 2-års jubileumet för "räntehöjningscykeln ifrån helvetet" samt över det svenska superundrets dumhet sänks så äntligen styrräntan med de första 25 punkterna. Om det blir så är inte sannolikt tyvärr men hoppet kan man få lov att ha tills motsatsen bevisats. 

4 comments:

  1. Tjena, väldigt mycket tjöt om Sveriges Riksbank. När varenda Riksbank som existerar har printat pengar som att det inte finns någon morgondag. USA spendar 1 triljon dollar var 100:e dag. Smaka på den. Det har drivit upp _ALLT_. Allt sitter ihop i en global ekonomi. Medelsvensson i Sverige har levt över sina tillgångar under 10+ år. Vet folk i min närhet som lyxrenoverat, belånat, leasat bilar etc som att de är övre medelklass. Sötbrödagarna är slut. Vi skulle haft en börsckrasch för 3 år sen i samband med pandemin. Men icke. Allt skulle räddas med stimulanser. Så smällen kommer bli betydligt hårdare än vad den hade varit 2019. MVH Niklas

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hallå,

      det behöver tjatas om FED, ECB och superundret tycker jag. De har alla varit med och bidragit för att undergräva ekonomierna. USA har fruktansvärda bekymmer framöver att hantera precis som du nämner och tyvärr styr FED de övriga direkt eller indirekt. USA är en total gåta och märkligt att de lyckas fortsätta på den inslagna vägen... Oroar mig över att allt mer högljudda röster i Sverige talar för att det nu är läge att ÖKA statsskulden...

      Enig i vad du skriver och det är sorgligt hur det mesta skötts precis som vanligt. Vi vanliga dödliga åker mest med, till höger och till vänster utan möjlighet att påverka.

      Delete
  2. Daniel Kahneman (inte en släkting) har skrivit en del om sin forskning i "Thinking, Fast and Slow". Han och hans kollega lyckades tydligt visa att människor reagerar mer på förlust än på vinst, även om de tar ut varandra. Vi är inte logiska.

    Jag tycker din situation är ett bra exempel på det. Istället för att se de låga räntorna som en bonus, som en vinst, så ser man återgången till de normala räntorna som ett straff, en förlust.

    Vi var många, från privatpersoner som jag själv, till myndigheter och internationella organisationer som påpekade hur skevt det var, vad som skulle kunna hända, och vilka möjligheter som fanns (lågräntetiden hade varit ett uppenbart tillfälle att avskaffa ränteavdraget t.ex.). Det enda som hände var ett relativt mesigt amorteringskrav och nu är det klart att många sittar med skägget i brevlådan.

    Men fällan var i första hand på nationell nivå. Individer hade fortfarande möjligheter att anpassa sin egen ekonomi. Du skriver att ingen hade kunnat ana att räntorna skulle gå upp så mycket, men jag tror det fanns gott om folk som både anade och varnade. Det var bara ont om folk som lyssnade. Ingen ville höra det budskapet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Känner igen titeln på boken du nämner men inte säker på om jag läst den eller ej, sett den refereras till tidigare så får kolla upp.

      Jag är enig i faktiskt (förvånande?) allt du skriver. Däremot behövs några kommentarer:

      1) att räntan nu ligger på 4% är en mer "normal" ränta, problemet är en massa onormalt som inträffat tidigare pga superundrets politik, trodde jag varit glasklar på denna punkt ett flertal gånger.

      2) intressant formulering med att se låga räntor som bonus och en vinst då det är precis så jag faktiskt precis gjort genom att ha utnyttjat de låga räntorna och dragit nytta av dem. Om nu superundrets "prognos" varit något mer träffsäker hade fördelen varit än större.

      3) att räntan gick upp med 400 punkter på 18 månader är problemet, inte nivån i sig. Räntehöjningshastigheten är det jag anfört mig mot.

      4) att lägga "prognoser" som slår så fel som de superundret lägger är anmärkningsvärt och bättre borde det, superundret, kunna klara av och borde kunna utkrävas.

      Slutligen tilläger jag att kritiken som framförts och framförs inte handlar om min egen situation, den handlar om effekterna som slår mot hela Sverige, mot stora delar av befolkningen, mot näringslivet samt i slutändan mot alla invånare. En oansvarslös och förkastlig politik signerad superundret under uppbackning av de politiska odågorna i gemen.

      Delete