Thursday, November 5, 2020

180,000 kr/år och 15,000 kr/mån

Denna veckan har hittills varit mycket händelserik. Igår passerades 200,000 kr i ackumulerade utdelningar vilket firades genom lite inköp till portföljen! 

Med de nya inköpen nåddes enligt prognosen ännu en drömgräns för mig, nämligen denna:

 • 180,000 kr/år i totala utdelningar 
 • 15,000 kr/mån i genomsnittliga utdelningar

Ibland går det lång tid mellan händelser och ibland så händer massor på en gång! Precis som med att nå 200,000 i ackumulerade utdelningar så har 180,000 kr/år i totala utdelningar varit någon slags drömgräns som jag längtat och kämpat hårt för att nå fram till. Under lång tid har jag med beundran läst andra utdelningslistor och sammanställningar från en del andra bloggare som kommit upp i dessa enorma summor för det är vad jag själv anser de vara. Jag är ju inte riktigt där än eftersom 180,000 kr/år är en prognos inför 2021 men med lite mer normaltillstånd vad gäller utdelningarna så ska 2021 ge minst denna feta summa i utdelningar och som vanligt när jag pratar utdelningar är det NETTO belopp (dragen skatt på aktier på AF konto om 30% samt utländska utdelningars källskatt som varierar mellan 15 och 38%). Att nå 180,000 kr/år i utdelningar smäller för mig betydligt högre än att nå målet med 200,000 i ackumulerade utdelningar. Självklart finns en risk att prognosen är för optimistiskt då ingen vet exakt hur läget ser ut nästa år men prognoser klarar jag mig inte utan, all mening och därmed en stor portion motivation skulle försvinna om jag slutade arbeta seriöst på jobb#2.

Ingen läsare upptäckte felet före mig själv och felet är nu korrigerat. Den förra gränsen om 170,000 kr i ackumulerad utdelning nåddes 200626 och hade inget med 180,000 kr/år att göra. Den förra korrekta gränsen för total utdelning per år var 20,0 kr/h vilket motsvarar knappt 175,000 kr/år vilken nåddes 200921. Det gäller att skilja på äpplen och päron... Nästa mål för de totala utdelningarna per år ligger på jämna 500,0 kr/dag vilket motsvarar ca 182,515 kr/år.  

Avslutningsvis lite grafik på prognosen:7 comments:

 1. Grattis! 180.000 kr/år eller snarare 15.000 kr/mån är mitt drömmål. Det är klart mindre än en vanlig lön men motsvarar helt klart en vanlig nettopension vilket många får klara sig på (inklusive min far).

  Jag räknar dock bruttoutdelningar - om du tänker nettoutdelningar, hur ser du då på återbetalning av källskatt? Skatten på utdelning på depåkonto är jag med på. Schablonskatten på ISK/KF är jag inte klar över hur jag ska se på, den ena (KF) tas direkt från kontot och den andra (ISK) tas över deklarationen.

  En prognos för nästa år vågar jag mig inte på, men över 100.000 kr hoppas jag nog på. Just nu försöker jag investera så mycket jag kan som kan ge utdelningar nästa år. Ser väldigt mycket fram emot när utdelningarna meddelas i början av nästa år.

  PS Du bygger prognosen på Pre-Corona-siffror och antar att vi går tillbaka till ett normalläge. Eller?

  ReplyDelete
 2. Tackar US!

  Det är klart mindre än en vanlig lön men för en hel del är det nog tillräckligt. Kompletteras den summan med lite tjänstepension borde det bli ganska bra.

  Jag uppger alltid endast nettosummor. Källskatten dimper in ner den så gör och det blir ett plus. Ett litet "fel" jag gör är att inte ta upp KF/ISK schablonskatterna, i mitt fall landar de ca på 12-15 tkr nästa år uppskattar jag. Jag har dock inte haft tillräckligt med data för att ta in de med någon signifikans än men from 2021 kommer jag troligtvis att ta med de eller så ligger summorna kvar i huvudet och blir vad de blir.

  Klart du vågar! Utgå som mig från 2019 så är vi troligtvis i linje med sanningen. Bankerna är väl det fortsatt stora frågetecknet både vad gäller OM och hur mycket men som jag skrev i inlägget så gör jag så gott jag kan med de kända fakta som finns och mer kan jag inte göra. Att inte arbeta efter en prognos skulle te sig totalt meningslöst för mig. Jag måste se moroten för att kämpa annars sitter jag nog mest still.

  Då är vi två! Sannolikt är vi riktigt många som ser framemot och håller tummarna hårt inför kommande mars-maj under 2021. Måtte bara inte politikerna ännu en gång sabba alltsammans. Det var det värsta och hårdaste slag jag varit med om under den hittills avverkade FIRE resan - utdelningarna som ställdes in eller kraftigt sänktes och sköts på framtiden. Fy sjutton, hoppas jag slipper uppleva detta fler gånger...

  ReplyDelete
 3. Har du alltså Oktober YTD 69.128 SEK i utdelning...men 180.000 SEK i prognos för helåret 2021 ?

  ReplyDelete
 4. Hallå NLI, ja det är korrekt. Covid-19 har både slagit hårt och gett möjligheter.

  ReplyDelete
 5. OK, det liknar min planerade YTD ökning för 2020 jämfört med 2019. Men då har jag utökat portföljen kraftigt detta coronaår. Prognos känns alltför besvärligt för mig att genomföra, många innehav och ganska omfattande antaganden med okända faktorer.

  Tror det blir att sikta på 50% ökning 2021 för mig jfrt 2020. Men om de som har NOLL nu kommer igång igen kan det ev bli bättre utfall.

  Lycka till.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tackar för det och lycka till själv NLI!
   Som jag svarade US så skulle jag inte klarat av att sköta jobb#2 seriöst utan en prognos att förhålla mig till. För mig är excel:andet blodigt allvar.

   Delete
 6. Hej! Grymt inspirerande blogg, har tittar igenom flertalet poster.
  Har en fråga: Vad ligger din DA på i snitt genom alla innehav?
  Trevlig helg!

  ReplyDelete