Saturday, September 18, 2021

Jobb#2 och Excel

 Jobb#2 är rätt krävande det med, inte alls på samma sätt som jobb#1 men likväl kräver det en hel del intresse, talang, tur samt hårt arbete. Jobb#2 skulle kunna göras mycket mindre arbetskrävande med endast fonder som innehav men Kalkyl är övertygad om att stockpicking trots mångas påstående ändå kan löna sig väldigt bra om det utförs rätt. Kalkyl fångades själv av felaktigt utförande runt 2000 och fällan slog igen hårt och allt intresse för börs och aktier försvann. En fond som många hyllat och med all rätt är väl Spiltan Aktiefond. Den har ju gått väldigt bra under många år men även i fonder gäller det helt klart att köpa in sig när tiden är rätt. Om man körde in merparten av sitt sparkapital i t.ex. Spiltan Aktiefond när börsen toppade på OMX30 kring 2410 så är nog inte inköpet att ses som särskilt bra. Ett inneboende problem som fonderna tampas med och fortsatt i ökad omfattning kommer att få tampas med oavsett om de vill eller inte är naturligtvis att ju mer kapital som strömmar till fonderna då fler "fått upp ögonen för börsen" och när även taxichaffisarna köper in sig är naturligtvis att fonderna inte i alltför stor utsträckning kan ligga inaktiva med stort kapital och invänta inköpslägena, de är betydligt mer tvingade än en aktieköpare att agera och köpa även när marknaden är skyhögt värderad om kapitalinströmningen är hög. 

Jobb#2 kräver den mängd arbete som portföljägaren vill lägga ner, det kan vara alltifrån lite tid till väldigt mycket. För Kalkyl som är en aktiv investerare krävs en hel del tid även om en del av den tiden kunde skippats. Främst handlar denna tid som kunde skippats om excelarbetet där en massa saker läggs in, mest siffror. Excelarbetet kräver tidvis en hel del arbete men det har främst handlat om själva uppbyggnadsfasen och är numera mest smärre ändringar/uppdateringar. Ibland slår dock en liten simpel ändring hårt vilket nu skedde i veckan, eller ja snarare upptäcktes konsekvenserna av en liten ändring i veckan. Statistikarket hade massor med tabeller som uppvisade märkliga värden. Det blev en lång torsdagskväll där felen som uppstått fick rättas till. Allt berodde på en simpel liten förändring i ett annat ark till vilket statistikarket refererar. En endaste liten kolumn hade lagts till för att hantera ett annat av Excel's tillkortakommanden vilket inte automatiskt uppdaterat ett flertal andra referenser i statistikarket. Trist, jobbigt och tråkigt att fixa men nu ser alla tabellerna återigen ut som de bör i statistikarket. Att Excel inte lyckats att uppdatera automatiskt vid tillägg av kolumnen kan möjligtvis tillskrivas den ålderdomliga men oftast välfungerande Excel2003 som Kalkyl jobbar med men Kalkyl är definitivt inte övertygad om att de nyare och betydligt krångligare Excel-versionerna al la Office365 hade fixat uppdateringen heller.

Att jobb#2 kräver arbete och därmed ger ett utmärkt gratistillfälle att förbättra rudimentära Excelkunskaper har varit mycket givande och roligt. Att skapa Excelarken själv istället för att ladda ner någons annans alster ger värdefulla insikter som annars missas. 

Då Kalkyl ibland klagar på Microsoft så ska här ges en eloge till samma företag och alldeles särskilt till deras Excel för det är i Kalkyls tycke det bästa programmet de skapat. Även deras Windows 10 börjar likna nåt även om uppdateringsfrekvensen samt påtvingandet av uppdateringarna helt klart kan ifrågasättas skarpt.3 comments:

 1. Som Kalkyl kanske märkt har även NLI börjat experimentera med rudimentär Excell och fått till lite diagram och statistik :) Det är faktiskt riktigt roligt när man väl kommer igång.

  ReplyDelete
  Replies
  1. This comment has been removed by the author.

   Delete
  2. Har faktiskt missat denna historiska händelse men ska ta och botanisera vad du knåpat ihop, data och diagraim gillas ju mycket som du vet! Ja, det är riktigt kul när det lossnar!

   Delete