Wednesday, December 29, 2021

Boktips 9: Batterirevolutionen

 


 I vanlig ordning plöjs bok efter bok och ibland på senare tid har funderingarna lutat åt att det är ännu ett slags jobb då vissa (fakta)böcker läses mer av tvång än av nöje. 

Dagens boktips gäller boken med titeln Batterirevolutionen och den lästes med stort nöje. Den var efterlängtad att läsa när läsningen kunde påbörjas då ämnet är mycket aktuellt och intressant. Boken är relativt tjock och då ett antal andra böcker lästes parallellt tog det emot att börja som det ibland gör. Dessbättre försvann det svaga motståndet redan efter 1.5 sidor och då flyger det på rätt bra. 

Vill du lära dig mer om Dieselgateskandalen som nästan näste Tysklands stolta Volkswagen och som drabbade alla de tyska bilmärkena, ett efter ett, samt även andra bilmärken så kan detta räcka som incitament för att påbörja läsningen. Mycket intressant kapitel och ja det är svårt att inte häpna över hur ruttet även stora spelare spelar spelen som pågår där bakom som vi som konsumenter inte ens kan gissa oss till. Boken fortsätter sedan med lite batteriteknik och en del intressanta genomgångar. En hel del intressanta tal dyker upp, ja för de mer tekniskt lagda alltså:

 • typisk batterikapacitet i dagens elbilar: 45-100 kWh
 • batterimassa 7 kg/kWh
 • battericellsammansättning NCM523, NCM622
  • där N=nickel, C=kobolt, M=mangan
  • där NCMxyz betyder x*10% nickel o.s.v.
 • att bygga 1 kWh batteri kräver/kostar 60-80 kWh
 • en elbil av idag kräver 2-3 kWh/mil 
 • snabbladdning av elbil runt 100kW (har sett siffror på 100-200 kW)
 • snabbladdning av ellastbil runt 1MW
Batterirevolutionen berättar en hel del om smutsigheten bakom metallutvinningen som krävs för elbilarna och hur miljön och säkerhet där lyser med sin frånvaro i många fall. Boken tillägnas mycket åt Northvolt och dess grundare Peter Carlsson. Northvolt hade för övrigt för cirka en vecka sedan en explosion med personskador i sin ej färdigställda fabrik men trots det lyckades de igår att producera sitt allra första batteripaket vilket var grundarens uttalade mål: att producera det första batteripaketet innan årsslutet av 2021.

En mycket intressant bok som verkligen kan rekommenderas!

Betyg: 5+/5

Boktips 8 hittas här.

Precis efter publicering lästes en nyhet som ingen bör missa som handlar om batterier, det handlar om en Tesla S från 2013 som köptes av en kille i Finland, Teslan funkade bra i 150 mil men sen började problemen och felkoderna att dyka upp. Efter en månad på Teslas verkstad kom verkstaden fram till att bilens batteri var vattenskadat och byte skulle kosta 200,000 kr. Ägaren hade inte lust med denna reparation och hämtade hem bilen och tog hjälp av sprängkunniga kompisar och med 30 kg dynamit sprängdes bilen dock efter att först ha monterat bort elmotorerna och batteriet. Klippet hittas på youtube 'behind the scenes tesla s', kolla här.

No comments:

Post a Comment