Tuesday, December 28, 2021

Fråga

 Då FIRE-världen befolkas av många kloka individer kanske Kalkyl äntligen kan få svar på en fråga som gäckat mycket länge och som ett flertal gånger verkar ha besvarats av ovanstående själv men som vid återblick eller påfyllnad av värde inte ändå verkar ha blivit besvarad.

Frågan är väldigt simpel och borde inte behöva ställas men likförbaskat måste den ställas. Frågan handlar om hur man kan ta reda på %sparandets_andel av portföljens totala värde. NLI:s gamla mattelärare hade nog redan med förfäran eller skadeglädje skrikit IT (inses trivialt) följt av 'nästa fråga' eller nåt men här sticks huvudet ut och frågan ställs:

om en portfölj har värdet x kr, hur stor andel i procent svarar sparandet för och hur fås denna siffra enklast fram på Avanza med krediter inblandade?

På Avanza väljs gissningsvis transaktioner, det går att välja de konton som utgör sparandet (då många med mig säkert har barnspar, bolån o.s.v. som inte har med själva Pengamaskinen att göra). Det går sedan att välja insättning+uttag. Hur än det utförs tycks aldrig summorna stämma. Det numeriska värde som alltså sökes är den totala insättningen.

Jaha tänker ni och hummar kanske t.o.m IT själva... Kryssa i 'insättningar' och så är saken klar. Men nej, frågan är ingalunda IT hävdar Kalkyl dystert och detta på grund av kredit kopplad mot sparkontona (ISK, KF osv) samt bolånet. En summa som noterats i Mästerexcelarken vid ett datum yymmdd kan inte längre fås fram o.s.v. Så hur denna siffra en gång togs fram och därmed bokfördes är inte känt. Avanzas hantering med krediten är säkert alldeles korrekt och måste säkert ske på det viset de implementerat men det blir lite av en snårskog att ta reda på vissa enklare saker. Pengar bollas fram och tillbaka mellan krediten och vad som tillslut blir inräknat i insättning är väldigt diskutabelt från en innehavares perspektiv. Tyvärr är Kalkyl inte notoriskt noggrann (eller det kanske ska räknas som så när alla transaktioner bokförs på papper?!) med allt vilket är synd i detta fallet. Det kan bli så att transaktionsboken på papper får gås igenom och gissningsvis är det så summan, den rätta, kan fås fram. År 2021 borde det inte behövas göras på detta manuella och tidskrävande sätt då fel lätt smyger sig in vid summering på detta vis...

Sedan säkert två år har Kalkyl efterfrågat ett simpelt saldo efter varje transaktion på Avanza men ännu har det tyvärr inte kommit på plats. Det hade varit ytterst rimligt att kunna visa saldot efter varje transaktion. För cirka 1 vecka sedan rullade några utdelningar in i Inslussningsrännan  i vanlig ordning men summorna på ISK+KF ökade inte med förväntade summor. Kalkyl förstod absolut ingenting men beslut sig sig för att acceptera att Avanza hade rätt. Det visade sig dagen efter att Kalkyl hade rätt och då stämde saldona överens med de förväntade summorna (även med mycket bra sifferminne minns Kalkyl förstås ej saldot exakt på kronan) och Avanzas saldo släpade efter sådär en 12-16h... Ganska läskigt, oroande samt irriterande. 

 


2 comments:

 1. Krediter och liknande krånglar väl till det såklart. Det där med insättningar skulle annars vara det enkla svaret å så som jag tänkt.

  Personligen funderar jag inte kring just detta. Jag räknar aldrig en egen insättning (av vilken form det än är, men vanligtvis som överföring av lön från annan bank) som något som kan påverka resultatet från investeringarna tex som ATH.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja tyvärr gör de det, möjligtvis krånglar jag till det också så därav frågan. Jag fokuserar inte heller särskilt mycket på det denna aspekt då de pengar som åker in i pengamaskinen är "förlorade" så att säga. Med den mentaliteten startades resan. Allt som inte förloras är vinst. Som lite statistiknörderi kan det ändå ibland vara kul att betrakta dylika siffror men praktiskt betydelse saknas för dem.

   Delete